2017-01-21 06:28

SPECIAL


Existenţa fenomenelor paranormale i-a convins şi pe cei mai sceptici savanţi

 |  17:56
Existenţa fenomenelor paranormale i-a convins şi pe cei mai sceptici savanţi

La ora actuală, graniţele dintre ştiinţă şiparanormal (ca de altfel şi dintre ştiinţă şi SF) par aproape inexistente. Şitotuşi, înainte să-l constate, să-l admită şi să-l studieze, multor oameni de ştiinţănu le-a fost uşor să accepte existenţaparanormalului şi a Lumii de Dincolo. Dar în cele din urmă au făcut-o.

Sir Arthur Conan Doyle (1858-1930)

Celebrul romancier britanic, părintele lui SherlockHolmes, a studiat medicina la Universitatea din Edinburgh şi după absolvire s-aangajat ca doctor pe un vas care se îndrepta spre coasta Africii de Vest. În1882 îşi deschide un cabinet la Plymouth, trei ani mai târziu îşi va lua şidoctoratul, dar întrucât ducea lipsă de pacienţi îşi umplea timpul dintre douăconsultaţii scriind povestiri. Încă din 1918, în The New Revelation, ConanDoyle descrie cum a fost la început foarte sceptic în privinţa fenomenelormetapsihice, dar a fost treptat “convertit” (în perioada Primului RăzboiMondial va ajunge să le considere “ceva cu adevărat cutremurător, o străpungerea zidurilor dintre două lumi”). Entuziast, aproape lipsit de discernământ înaprecierile sale despre ceea ce credea a fi adevărul spiritual, a fost o sursăconstantă de îngrijorare pentru SPR, din care a “demisionat” puţin înainte de amuri, pe motiv că asociaţia e condusă de sceptici.

Nostradamus

Michel de Nostradame a studiat medicină, dar, când oepidemie i-a omorât soţia şi copiii, a fost atât de dezamăgit de medicina convenţionalăîncât n-a mai ştiut ce altceva ar putea face decât să călătorească. Prilej cucare a descoperit că e clarvăzător, în stările sale de transă punând la punct oserie de catrene cabalistice complicate, care pe alocuri preziceau evenimenteviitoare cu o tulburătoare corectitudine, după cum va arăta James Laver înbiografia lui din 1942.

Cesare Lombroso (1836-1909)

Profesor de psihiatrie la Universitatea din Torino,Lombroso îşi câştigase deja o reputaţie internaţională ca fondator alcriminologiei, când în 1888 va declara sarcastic că în condiţiile în care atâtde mulţi oameni sunt interesaţi de acest domeniu, el şi prietenii lui ar puteafi consideraţi ridicoli pentru dispreţul lor faţă de spiritualism. Câţiva animai târziu, acceptând şi el cu greu provocarea de a o testa pe EusapiaPalladino, a fost nevoit să-şi admită greşeală. Îi era ruşine, va scrie el, căs-a opus “cu atâta tenacitate posibilităţii aşa-numitelor fapte spiritiste”.“Dar faptele există şi mă laud că sunt un sclav al faptelor”, va precizaautorul cărţii „After Death, What?”, publicată în anul morţii sale.

Carl Gustav Jung (1875-1961)

Interesul lui Jung pentru fenomenele metapsihice s-amanifestat de-a lungul vieţii acestuia în diferite moduri. De exemplu, pe cândera student, a fost profund tulburat de un zgomot “ca un foc de pistol”, cândmasa pe care obişnuia să ia cina acasă s-a despicat, în mod inexplicabil.“Exteriorizările” de acest soi au tot continuat să aibă loc şi să-l mire, dupăce zgomote asemănătoare au survenit pe când era în relaţii încordate cu Freud.Deşi în 1920, într-un articol trimis Societăţii de Cercetări Metapsihice (SPR),al cărui corespondent era, declară că poltergeistii nu erau altceva decât“efecte exteriorizate ale complexelor inconştiente”, şi nu vedea “nici o dovadăde nici un fel a existenţei spiritelor reale”, 30 de ani mai târziu va devenimai prudent; progresele fizicii nucleare deschiseseră deja posibilitatea unei“realităţi transpsihice situată imediat sub psihic”, aşa încât va începe aspecula pe tema sincronicităţii.

Enrico Morselli (1852-1929)

Profesor de neurologie, profund sceptic, conducător alcampaniei împotriva spiritualismului, a cărui atitudine profesională nu îipermitea să tolereze nici o încălcare a legilor biologice cunoscute, Morselli adecis în cele din urmă în 1901 s-o examineze pe Eusapia Palladino (mediumcelebru), cu intenţia de a o demasca. Participând incognito la o şedinţă despiritism, a fost atât de impresionat de cele văzute şi întâmplate încâtulterior va conduce două serii de teste curezultate pozitive. Pe ultima o va descrie în detaliu în lucrarea “Psicologia eSpiritismo”, publicată în 1908.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-09-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image