2017-01-19 06:29

SPECIAL


Experiment inedit la Moscova. Şase astronauţi au “ajuns” pe Marte, după ce au simulat un zbor spaţial timp de 8 luni

 |  17:58
Experiment inedit la Moscova. Şase astronauţi au “ajuns” pe Marte, după ce au simulat un zbor spaţial timp de 8 luni

Şase astronauţi,închişi de opt luni într-o replică a unei navete spaţiale aflate într-unlaborator din Moscova, au ajuns fictiv pe Marte, ieri, în cadrul unui programde simulare a zborului către planeta roşie, într-o misiune a cărei duratătotală este de un an şi jumătate.

ProgramulMarte-500a debutat pe 3 iunie 2010, la Institutul de cercetări medicaleşi biologice (IBMP) din Moscova: şase voluntari, cu vârstele cuprinse între 26şi 38 de ani, trăiesc într-o izolare totală de restul lumii, în condiţii foarteapropiate de cele prezente la bordul unei navete spaţiale care ar zbura cătreMarte.

Astronauţiis-au împărţit în două grupuri în momentul în care capsula, compusă din cincimodule, a simulat intrarea pe orbita planetei Marte, pe 2 februarie. Treiastronauţi s-au instalat în modulul de coborâre care ar ajunge pe planetaroşie, iar ceilalţi trei au rămas în modulul principal, ce are o lungime de 20de metri şi un diametru de 3,6 metri.

“Sosirea”pe Marte, care a avut loc ieri , în jurul orei 10.00 GMT, a fost transmisă peun ecran uriaş la Centrul rus pentru controlul zborurilor spaţiale (TSUP) dinMoscova, unde au fost deja invitaţi numeroşi savanţi şi jurnalişti.

Dupăo “călătorie” în spaţiu de 250 de zile - timpul pentru a ajunge pe Marteplecând de pe Terra -, columbianul Diego Urbina, rusul Aleksandr Smolevski şichinezul Wang Yue au "coborât” pentru prima oară pe planeta roşie. Vorurma alte două "ieşiri", pe 18 februarie, respectiv 22 februarie.

Timpde aproximativ o lună, ei vor simula o serie de activităţi ştiinţifice şi viaţade zi cu zi a unui echipaj pe Marte, într-un modul special construit pentru aimita scoarţa marţiană, iar apoi se vor alătura celorlalţi trei membri aiechipajului - francezul Romain Charles şi ruşii Sukhrob Kamalov şi AlekseiSitev.

Cei şase voluntaridin acest proiect ştiinţific - trei ingineri, un medic, un chirurg şi unfizician - vor efectua "toate sarcinile ca şi cum ar fi o misiunereală", a declarat Jennifer Ngo-Ahn, coordonatoarea proiectului Marte-500.

Misiunea s-a derulatfără probleme până în prezent "însă pe parcursul unui zbor adevărat cătreMarte vor exista multe alte provocări cărora trebuie să le facem faţă, cum arfi gravitaţia şi radiaţia", a precizat aceeaşi sursă.

IBMP şi Agenţiaspaţială europeană (ASA), coorganizatoarea experimentului, vor să studiezeefectele izolării, absenţei luminii naturale şi a aerului proaspăt asupraorganismului uman, ca şi restricţiile în privinţa contactelor umane la care vorfi supuşi astronauţii care vor zbura într-o bună zi pe Marte, chiar dacă nici oexpediţie de acest gen nu este prevăzută deocamdată pentru următorii 20-30 deani.

Cei şase voluntarivor avea zilele organizate în trei părţi egale: o treime pentru lucru şiexperimente ştiinţifice, o treime pentru relaxare în modulul de stocaj - încare un compartiment este dotat cu o mică sală de sport şi cu o saună - şi otreime pentru odihnă şi somn. În cazul apariţiei unor probleme de sănătate,consultaţiile pot fi efectuate în modulul medical care permite izolarea unuimembru al echipajului. Dacă unul dintre voluntari decide să abandoneze,experimentul va continua ca şi cum acel membru al echipajului ar fi murit.

Comunicarea dintremembrii echipajului şi echipa tehnică din centrul de comandă şi cu familiilelor se face prin e-mail, iar mesajele trimise ajung la destinaţie cu oîntârziere de 40 de minute, pentru a simula cât mai bine condiţiile reale detransmitere a acestor mesaje. “Revenirea” pe Terra este prevăzută pentrusfârşitul lunii noiembrie, după o călătorie de întoarcere care va dura 240 dezile.

Anul trecut, alţişase voluntari au simulat un zbor de 105 zile în spaţiu, acesta fiind primulexperiment ce a permis studierea comportamentului uman în vederea unei viitoaremisiuni către Marte.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-04-26

Mai multe imagini:
Experiment inedit la Moscova. Şase astronauţi au “ajuns” pe Marte, după ce au simulat un zbor spaţial timp de 8 luni
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image