2019-02-16 05:32


Femeia căreia i-au murit şase copii de Crăciun

 |  14:51
Femeia căreia i-au murit şase copii de Crăciun

Cimitirul “Dumbrava” din Buzău adăposteşte câtevamonumente funerare care au poveşti uluitoare, despre care lumea vorbeștecu teamă.

Unul dintre ele este „Femeia cu şase copii”. Lucrareaînfăţişează o mamă care-şi strânge la piept cei şase copilaşi. Nu se ştie, însă,cine a pictat grosolan feţele statuilor, care par acum groteşti şifără nicio valoare estetică.

S-a vorbit multă vreme de această sărmană fără noroc,care a trăit la începutul secolului trecut în Buzău. Unii ştiu că toţicopilaşii, împreună cu mama lor, ar fi murit otrăviţi cu ciuperci. Alţii, că au avut un accident în care au ars de vii. Cea mai vehiculată variantăne-o spune una dintre candelărese: „Aici e ceva necurat, cred eu. Femeia a fostblestemată. Îi murea un copil în fiecare an. Ştiu de la bunica mea. Pruncul

făceafebră mare şi-şi dădea duhul, fără ca vreun doctor să poată face ceva. Asta i s-aîntâmplat timp de şase ani la rând, chiar în ziua sfântă de Crăciun. E groaznic!”.

Dupăce i-a îngropat pe toţi, nefericita a murit în somn, plângând. A fost

îngropatăîn acelaşi mormânt, alături de cei şase copii ai ei. Rudele au comandat un monumentfunerar care să amintească tuturor de această poveste tristă.

Pestecâteva decenii, locul de veci a fost vândut. Proprietariiau vrut să

demoleze statuile. Dar după primele lovituri de târnăcopîn trupurile de piatră, au renunţat. Ar fi auzit, în mod inexplicabil, plânsetede copil. Aşa că, ansamblul a rămas în picioare. Şi azi, în zilele liniştite,unii martori susţin că se aud scâncete şi cântece de leagăn.

Tot aici se găseşte şi mormântul medicului TitusOroveanu, mort în 1932. În timpul vieţii, fusese ateu convins. El şi-a rugatrudele, prin testament, să nu-i pună cruce pe momânt, ci doar un bolovan. Cândomul a murit, rudele i-au îndeplinit dorinţa. Azi, acest ciudat loc de veci epărăsit. Candelăreasa recunoaşte că se sperie câteodată, pentru că acolo sepetrec lucruri stranii. Seara, piatra pe care secaţără iedera e învăluită de un fum gros şi negru. Dar nimeni nu ştie să spunăce se întâmplă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-07-01
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...