2018-10-16 15:11


Fenomene meteo extreme. Nivelul mării a crescut peste estimări

 |  14:58
Fenomene meteo extreme. Nivelul mării a crescut peste estimări

Amploarea creșterii nivelului mării care rezultă din încălzirea oceanelor a fost subestimată până acum și reprezintă aproape de două ori ceea ce fusese calculat anterior, s-au alarmat cercetătorii germani într-un studiu în publicația americană Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

De asemenea, furtunile violente ar putea fi rezultatul încălzirii globale, iar nivelul mării ar putea crește ca urmare a doi factori principali: topirea gheții și dilatarea apei odată cu încălzirea acesteia, au explicat oamenii de știință. Până în prezent, cercetătorii au estimat între 0,7 și 1 milimetru pe an creșterea nivelului mării legată de încălzirea globală. Din datele disponibile din observațiile sateliților, între 2002 și 2014, nivelul mării pare să fi crescut cu 1,4 milimetri pe an, ca urmare a acestui fenomen, relevă acest studiu. "Până în prezent, am subestimat modul în care creșterea masei acvatice a oceanelor datorită încălzirii globale contribuie la creșterea generală a nivelului mărilor", explică unul dintre autorii studiului, Jurgen Kusche, profesor la Universitatea din Bonn. Coroborând toate cauzele, creșterea nivelului mării a atins de fapt 2,74 milimetri pe an. Topirea calotei polare și a ghețarilor a contribuit la această creștere cu 1,37 milimetri pe an, a mai precizat studiul citat de Agerpres.

Media temperaturii mondiale a crescut anul trecut pentru prima dată cu un grad peste nivelul din epoca pre-industrială, a anunțat Organizația Meteorologică Mondială (OMM).

Datele centralizate de OMM au fost mai mari cu 0,1 grade decât cele publicate săptămâna trecută de Administrația Națională a oceanelor și Atmosferei a SUA (NOAA). Agenția ONU, care centralizează datele de pe continentul european și cel american, a convenit cu agenția americană că anul 2015 a fost cel mai călduros de când sunt centralizate în statele occidentale temperaturile la nivel global, respectiv de la începutul secolului al XIX-lea, la începutul revoluției industriale.

''Este un moment când putem judeca la rece în istoria planetei noastre'', a spus Petteri Taalas, secretarul general al OMM. Potrivit agenției ONU, temperatura medie globală a anului trecut a fost cu 0,76 grade mai mare decât media perioadei 1961-1990. Ultimii cinci ani au fost cei mai călduroși de când are loc monitorizarea temperaturii la nivel global. Creșterea temperaturii anul trecut a fost în parte influențată și de fenomenul El Nino, neobișnuit de puternic, ce încălzește Oceanul Pacific în zona tropicală și care are loc la câțiva ani.

"Puterea lui El Nino va scădea în următoarele luni, însă efectele activităților umane asupra climei ne vor urmări multe decenii", a spus Taalas, care a solicitat statelor să își îmbunătățească sistemele de avertizare în caz de dezastre pentru a se pregăti de fenomene meteo extreme.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-26

TAGURI: el nino, incalzire globala, ocean, meteo
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...