2018-12-16 11:26


Francezii se dau în vânt după linguri româneşti sculptate în lemn

 |  21:00
Francezii se dau în vânt după linguri româneşti sculptate în lemn

Poate cea mai dragă îndeletnicire a românului, frate cu codrul din toate timpurile, este modelarea lemnului. Din lemn ne-am făcut lingura cu care am sorbit zeama, din lemn ne-am croit cârja, coşciugul şi crucea. Ne-a fost alături mereu la bine şi la rău, la sărbătoare şi la durere. Dar lemnul poate prinde formă numai dacă e lucrat cum se cuvine, de meşteri populari iscusiţi care ştiu cum bate inima... ciotului de tei, salcâm sau brad.

Apreciat mai mult în străinătate

Unul dintre aceştia e Marin Manea din Târgovişte, apreciat artist popular, atât la noi în ţară, dar în special peste hotare, în colecţii particulare din Italia, Japonia, Israel, SUA, Canada, Franţa şi Spania. Timp de şapte ani, între 1985 şi 1992, sculpturile lui au fost expuse în saloanele de artă din Franţa şi admirate de o lume întreagă.

L-am cunoscut prin intermediul fiului său, Alexandru, care iubeşte la fel de mult sculptura în lemn şi arta populară şi care participă an de an la târguri şi expoziţii pe această temă. Ne-a întâmpinat vesel, comunicativ şi plin de viaţă. Am vorbit mult, ne-a povestit multe... Dacă ar fi un copac, Marin Manea ar fi cu siguranţă un stejar. Pentru că e falnic, înalt, încă nu-l doboară anii şi e verde, chiar dacă se apropie de 80 de ani. E tipul de om cu care nu te plictiseşti niciodată. Ba îţi arată colecţia lui de icoane, ba ceasurile rare, vechi de peste 100 de ani unele, ori scoate cimpoiul, cu care se mândreşte atât de mult.

„Pasiunea asta m-a urmărit tot timpul...”

„M-am născut la Moşoaia-Argeş, în 24 iulie 1931, povesteşte artisul. Când eram mic mă duceam cu vitele pe câmp, la marginea pădurii şi ciopleam crenguţe, ieşeau forme ciudate, interesante. În şcoala primară lucram tot felul de obiecte pentru uzul casnic, la orele de lucru manual. La 14 ani am început să muncesc, erau vremuri grele, nu ca acum. Dar mi-am văzut de şcoală, că tare-mi plăcea cartea! Apoi am urmat şcoala de ofiţeri Sfântul Gheorghe şi am ajuns ofiţer în Armata Română. Nu mai aveam timp să sculptez, dar reîntoarcerea la pasiunea asta a mea, care m-a urmărit tot timpul, a venit odată cu o întâmplare: băiatul meu cel mic a găsit prin podul casei nişte linguri şi a început să le pirograveze. Au ieşit nişte minunăţii! Atunci am luat şi eu un cuţit şi am crestat lemnul, am făcut un model din minte. De atunci nu m-am mai oprit!” Unul dintre cei mai buni amici de-ai lui i-a văzut lucrările şi l-a îndemnat să meargă la Şcoala Populară de Artă: „E păcat să te pierzi, eşti talentat, măi, Marine!”, i-ar fi spus el. Şi Marin l-a ascultat. S-a înscris imediat la seral şi a urmat cursurile timp de 3 ani.

Lemnul are sufletul lui

„Eu cred că nu poţi să faci artă dacă nu eşti pregătit cât de cât, n-ai o şcoală, nu ştii cine au fost Brâncuşi, fraţii Stork sau Emil von Becker. Trebuie să ştii ceva despre tehnică, stil, istoria artei, despre lemn şi sufletul lui. Pentru că da, să ştiţi că lemnul, ca şi piatra, are sufletul lui”, a mai spus Marin Manea.

Fiul lui, Alexandru, a învăţat de la el cum să sculpteze. Şi n-a regretat o clipă alegerea făcută. Azi are un atelier mare, unde lucrează după comenzi, e apreciat şi căutat de mulţi iubitori de frumos care doresc să aibă în colecţia lor obiecte de artizanat românesc, unicat. De asemenea, e prezent la toate târgurile şi festivalurile populare, care au loc în tot anul.

De multe ori m-am întrebat dacă lemnul ar fi artistul şi s-ar apuca să ne sculpteze pe noi, oamenii, ce ar ieşi? Marin Manea e de părere că şi lemnul îl modifică sufleteşte pe cel care îi dă formă şi viaţă. „Lemnul te învăţa să fii drept, tare, dar în acelaşi timp, flexibil. Dacă ştii să asculţi glasul lemnului, cum cântă el, eşti un om fericit!”


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-10-09

Mai multe imagini:
Francezii se dau în vânt după linguri româneşti sculptate în lemn
zoom
Francezii se dau în vânt după linguri româneşti sculptate în lemn
zoom
Francezii se dau în vânt după linguri româneşti sculptate în lemn
zoom

Francezii se dau în vânt după linguri româneşti sculptate în lemn
zoom
Francezii se dau în vânt după linguri româneşti sculptate în lemn
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANDREI
21 Mar 2012

Buna ziua nu as putea sa postez niste linguri sculptate manual de mine? Stima
Random imageUltimele stiri


loading...