2017-01-19 23:33

SPECIAL


Gaze lacrimogene testate pe iepuri de casă. Animale ucise legal. GALERIE FOTO!

 |  14:29

De-a lungul timpului, problema sacrificării animalelor în cadrul unor experimente științifice pentru realizarea de vaccinuri sau testarea eficienței unor substanțe medicamentoase a generat o serie de discuții de natură etică și chiar filosofică.

Avem, noi, oamenii, dreptul de a pune în pericol sau de a lua viața unor creaturi nevinovate, lipsite de apărare? Deși mai mulți cercetători au tras mai demult semnalul de alarmă demonstrând faptul că organismul unui animal reacționează diferit față de cel al omului în cadrul unor astfel de teste, totuși necuvântătoarele continuă să fie la dispoziția omului pentru binele și sănătatea lui.

Pe lângă specialiști, pe frontul luptei cu bolile infecţioase, Institutul Cantacuzino din București „aruncă” în focul bătăliei și o adevărată „armată” de animale. Sunt porcușori de Guineea, iepuri, oi etc., toate destinate experienţelor de laborator. Acești eroi, cărora oamenii le datorează uneori viața, își duc existența anonimă într-o fermă special amenajată din Băneasa. În Staţiunea Institutului există iepuri hiper-dezvoltaţi rezultaţi din împerecherea raselor Noua Zeelandă şi Uriaşul German. Aceştia au o statură impresionantă, aşa cum arată un luptător de sumo faţă de un om normal, urechile foarte lungi, ca de măgar, iar greutatea lor poate depăşi la maturitate 10 kg. La prima vedere ai crede că animalul cu blană pufoasă e un câine, însă îl trădează urechile lungi, date pe spate. Cei care lucrează aici sunt obişnuiţi cu creaturile, aterizate parcă de pe altă planetă, însă vizitatorii rămân uimiţi când văd un iepure cât un miel. Parcă intri direct în basmul „Aliceîn Țara Minunior”. Numai că iepuroiul nu e alb, ci vânăt și îi lipsește ceasul. Îl cheamă Tănase și, după un amor înfocat şi rapid cu o iepuroaică albă, a devenit tatăl a cinci pufuleţi zdraveni, gri, cu urechi lungi, tocmai buni pentru experimente ştiinţifice. „Noi folosim astfel de exemplare pentru testul de pirogenitate, adică verificăm dacă medicamentele obţinute în cadrul institutului produc febră. Iepurii sunt cobai, de data asta. Ei ne ajută mult, pentru că au urechile foarte mari şi vascularizate, aşa că putem uşor să-i injectăm. Temperatura iepurelui are 37˚C, ca şi a omului. Organismul lui arată cel mai bine dacă vaccinul, serul sau medicamentul respectiv produc febră”, ne-a spus dr. C. Coman, directorul staţiunii de cercetări Băneasa.

Se sacrifică pentru oameni

Animalele, pe care se studiază dozajul vaccinurilor înainte de a fi administrate oamenilor, sunt crescute într-o fermă specială a Institutului Naţional de Cercetări şi dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie. Mii de cobai sau porcuşori de Guineea, iepuri uriaşi, dar şi berbeci, vite sau cai, beneficiază de condiţii speciale de igienă şi hrană. Aceste vieţuitoare sunt produsul unor încrucişări repetate între diferite rase, astfel încât caracteristicile lor fizice să fie optime cercetărilor. Toate sunt destinate experimentelor. Spre exemplu, berbecii şi vacile donează sânge, folosit ca mediu de dezvoltare pentru culturi microbiologice, astfel încât să se poată determina natura lor şi să se stabilescă antitodul în funcţie de natura virusului. De-a lungul timpului, Institutul Cantacuzino a creat sute de vaccinuri și seruri de o extraordinară importanță pentru viața și sănătatea omului. Întotdeauna însă, alături de instrumentarul cercetătorilor, de eprubetele, retortele și seringile lor, au stat aceste ființe blânde și nevinovate, care și-au dăruit propria viață pentru binele omului. Sau mai bine zis au fost sacrificate de el.

Nu dați aspirină pisicii!

Există medicamente care sunt bune pentru om, dar pot ucide animale. Așa se întâmplă în cazul penicilinei care ucide porcușorii de Guineea sau hamsterii. Câinilor, dacă li se administrează digitalis, un medicament pentru cardiaci, care a fost interzis între timp, le crește tensiunea. De asemenea, morfina nu are nici un efect asupra felinelor, în timp ce banala aspirină le poate ucide. Dar nu numai industria medicamentoasă folosește animale pentru experiență. Există situații în care acestea sunt folosite de fabricanții de cosmetice, produse de curățire casnice sau chiar arme. Așa se întâmplă în cazul în care se studiază sensibilitatea ochilor sau chiar a pielii, în cazul unor substanțe. Astfel, s-au ajuns ca bietele animale să fie folosite pentru testarea șamponurilor, cremelor, lacului de unghii, a unor pesticide sau detergenți, dar și pentru verificarea eficienței gazelor lacrimogene. Acest test este destul de dur, iar cei care trebuie să-l suporte sunt iepurii. Cu toate că structura anatomică a ochiului de iepure este diferită față de cea a omului, specialiștii se încăpățânează să vadă cum se chinuie aceștia atunci când sunt împroșcați în față cu substanțe iritante.

Foto: Răzvan Mateescu


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-08-26

TAGURI: iepuri, gaze lacrimogene, aspirinaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Ultimele stiri