2017-01-19 13:11

SPECIAL


Ger de crapă... buzunarele românilor

 |  21:00
Ger de crapă... buzunarele românilor

După neplăcerile cauzate românilor de iarna instalată în toată ţara la acest sfârşit de ianuarie, meteorologii vin cu veşti şi mai proaste pentru săptămâna care abia începe. Temperaturile vor fi extrem de scăzute pe tot teritoriul României, fiind posibil să se înregistreze chiar valori negative record. Din păcate, foarte mulţi români vor trebui ca la sfârşitul acestui interval de timp să scoată bani din buzunar din cauza pagubelor generate de vremea deosebit de rece.

Nu numai problemele de sănătate, ci şi defecţiunile unor aparate de uz casnic sau a altor dispozitive din gospodărie pot da bătăi de cap oamenilor. Cea mai sensibilă este aparatura electronică. Aveţi grijă, în cazul în care sunteţi nevoit să plecaţi la drum cu laptopul, notebook-ul, aparatul foto, camera video....! Toate acestea trebuie să fie bine protejate în husele şi genţile lor. Nu le lăsaţi în frig mai mult de 10 minute. Dacă aparatul foto şi camera video sunt de mici dimensiuni, pot fi ascunse chiar la piept, unde e mai cald. Încercaţi să nu le uitaţi în autoturism pe vreme rea, deoarece şi în habitaclu temperatura e foarte scăzută. Constantin Paul n-a ştiut că frigul îi va distruge camera foto, pe care a uitat-o... în torpedoul autoturismului. „S-a terminat cu aparatul meu! E distrus. Noaptea a fost geroasă şi cred că temperatura a scăzut mult sub zero grade Celsius. Abia a doua zi, spre prânz, mi-am adus aminte de camera foto. Am înlemnit! Când am scos-o din maşină, avea o gheaţă fină pe ea. N-o mai pusesem în gentuţa ei. M-am dus cu aparatul la un centru de reparaţii, era în garanţie, dar cei de acolo mi-au spus că n-au ce să-i mai facă şi că trebuia să citesc cu atenţie instrucţiunile, unde se specifică faptul că nu trebuie lăsat în frig. Aşa că mi-am cumpărat altul nou. Alţi bani, altă distracţie! Dar asta e...”.

Frigul strică ceasurile mecanice şi antenele satelit

Autovehiculele pot fi şi ele afectate, chiar dacă aţi pus în instalaţia de spălare a parbrizului lichid special, cu punctul de îngheţ la –30 de grade Celsius. E bine să evitaţi acţionarea pompei de apă pentru că, rigidizate de ger, furtunaşele de împrăştiere a lichidului de parbriz se pot desface de la îmbinări. Şi iată paguba!

Majoritatea ceasurilor mecanice nu rezistă la mai puţin de –10 grade Celsius, aşa că, mai bine lăsaţi-le acasă, dacă trebuie să staţi mult timp în aer liber şi în ger. La fel se întâmplă şi cu cele automatice, cu baterie.

Dacă e ger, anumite telefoane mobile se descarcă instantaneu. Totodată, expunerea prelungită la temperaturi foarte scăzute afectează circuitele electronice şi chiar ecranul cu cristale lichide.

Fie că sunt dotate cu motoraş sau nu, funcţionarea antenelor satelit poate fi perturbată din cauza temperaturilor extrem de mici şi a ţurţurilor care se formează. LNB-urile (Low Noise Block - componentele de recepţie, convector) se crapă, motorul se poate ancrasa, dereglând poziţionarea antenei. Astfel, unele programe nu se mai pot viziona.

Fiţi buni cu gunoierii, dacă ţineţi la tomberonul dvs.!

Automatizările pentru porţi şi garaje pot deveni nefuncţionale pe vreme geroasă, dacă au în componenţă piese din plastic şi PVC. Cremalierele se rup şi cad la temperaturi mai scăzute de 0 grade Celsius. „Exact aşa am păţit eu acum, se plânge George P. Dobrescu din cartierul Militari. Am cumpărat de la un magazin specializat un kit pentru poartă. Cum a venit frigul şi temperatura a scăzut sub 10 grade Celsius, cremalierele au crăpat. S-au făcut zob! Am luat altele. Am dat pe una 100 de lei. Să vedem cât ţin şi astea. Oricum, mi-e teamă să mai folosesc poarta, mai bine o împing cu mâna până se face cald afară.”

Și plantele din grădină au de suferit de pe urma frigului. Mai multe soiuri de trandafiri, printre care şi Queen Margaret, îşi dau duhul la temperaturi de –15 grade Celsius, chiar dacă sunt protejaţi cu folii de plastic. La fel se poate întâmpla şi cu pomişorii şi arbuştii fructiferi (afin, coacăz, zmeur).

Pe vremurile când apa nu era contorizată sau nu costa aşa de mult ca acum, gospodarii lăsau cişmelele să picure non-stop pe timpul iernii. Astăzi, este recomandat să le închideţi din cămin, dacă vreţi să le mai folosiţi şi la primăvară. Necazuri puteţi avea şi cu pompele submersibile care acţionează fântânile arteziene. Acestea trebuie scoase din cuvă înaintea primului îngheţ. Tot în această perioadă, cei care locuiesc la curte pot avea probleme cu tomberoanele din PVC, aşa că ar fi bine să nu îi supere pe gunoieri! Fiţi buni cu ei şi vorbiţi-le frumos! Trântite în duşmănie, pe vreme geroasă sau „scăpate din greşeală”, se sparg foarte uşor. Și cel mai ieftin costă 200 de lei...


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-07-07

Mai multe imagini:
Ger de crapă... buzunarele românilor
zoom
Ger de crapă... buzunarele românilor
zoom
Ger de crapă... buzunarele românilor
zoom

Ger de crapă... buzunarele românilor
zoom

TAGURI: ger, pietre, buzunare, romaniComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image