2017-01-17 17:13

SPECIAL


Golden Retrieverul, un prieten de nădejde pentru copii

 |  21:00
Golden Retrieverul, un prieten de nădejde pentru copii

Una dintre cele mai populare, dar și îndrăgite rase de câini este Golden Retrieverul. În ultimii ani, și în România, tot mai multe exemplare de acest fel au început să bucure viața iubitorilor de animale. Copiii îi iubesc foarte mult, pentru că sunt frumoși, atât la maturitate, cât și atunci când sunt pui. Mai ales atunci! Retrieverii sunt folosiți adesea și în reclamele TV, în calendare de perete sau în felicitări.

„Dacă nu ar fi lătrat câinele, acum eram mort”

E de ajuns să privești un Retriever în ochi, că îl îndrăgești pe loc! E un excelent apărător al gospodăriei, un adevărat prieten de joacă al celor mici, dar poate fi utilizat foarte bine ca și câine terapeutic. Ei pot ajuta nevăzătorii, bătrânii și, în general, persoanele cu diferite dizabilități. „De când a murit soția mea și am rămas singur, Prinț este cel mai bun tovarăș al meu, mărturisește Alexandru Marinescu din București. Sunt pensionar, am 85 de ani, iar câinele ăsta mă ajută când mă duc la piață. Stă lângă mine, doar că nu vorbește. Îmi cară plasa cu pâine. Dacă-i spun: Prinț, adu-mi papucii!, el mi-i aduce! E foarte inteligent și îl iubesc ca pe copilul meu. Noaptea, mă apără, latră îngrozitor, dacă cineva trece pe stradă. Mi-a fost rău într-o zi și, dacă nu ar fi fost el, acum eram mort. Prinț a lătrat, până au venit vecinii, care au chemat ambulanța. Făcusem un preinfarct.”

Deși majoritatea magazinelor de Pet Shop oferă spre vânzare pui de Retriever, clientul trebuie să fie cu ochii în patru atunci când vrea să achiziționeze unul. Au fost cazuri în care animalele  provenite din anumite canise prezentau parvoviroză și nu au mai putut fi salvate de către medicii veterinari. Parvoviroza este o boală extrem de gravă, adeseori mortală, produsă de unul dintre cei mai mici viruși ai familiei Parvoviridae. Boala a fost descoperită în anul 1978. Virusul este deosebit de rezistent, fiind capabil să supraviețuiască în mediu la temperaturi scăzute, până la 6 luni. Acesta pătrunde în organism în urma contactului cu fecale contaminate, prin hrană contaminată și mai puțin prin contact direct.

Găsește imediat drogurile

Dacă în anii `70-`80 românii preferau câini din rasă Caniche, respectiv Caniche 500 sau pitic, iar în anii de după Revoluție la modă au fost Cockerii Spaniel, după 2000, Golden Retrieverul este una dintre primele cinci rase de top.

Primele date referitoare la această rasă canină sunt de la 1800, când Retrievrul era cel mai popular câine de vânătoare din Scoția. Se crede că el provine din încrucișarea Tweed Water Spaniel cu Setterul, încrucișare care s-ar fi produs în peninsulele britanice.

De-a lungul timpului, ei au fost câinii favoriți ai vânătorilor, buni atleți, muncitori, capabili să recupereze prada, atât de pe uscat, cât și din apă. De asemenea, Retrieverul este foarte ușor de dresat, fiind un câine inteligent, prietenos, cu o expresie blândă a privirii, în ciuda dimensiunilor sale. Masculii pot depăși 60 de centimetri la greabăn, iar femelele au 56 de centimetri. Greutatea poate atinge 30-37 de kilograme la mascul și 25-33 de kilograme la femelă. În general, Goldenul este însă un câine sănătos, viguros și nu foarte pretențios la mâncare.

O caracteristică importantă a Retrieverului este că se înțelege bine cu alți câini, dar și cu pisicile sau alte animale de casă. Atacă foarte rar și numai dacă este provocat. Nu te poți baza pe el pentru protecție personală, însă e bun ca paznic, întrucât atenționează prin lătrături puternice în cazul apropierii vreunui intrus. Dacă este ținut mai mult timp izolat, Retrieverul devine neascultător și caută să se răzbune la eliberare, distrugând tot ce prinde! Când este folosit ca și câine utilitar, el poate lua ușor urma, recuperează obiecte, iar în anumite țări (SUA) este folosit pentru descoperirea drogurilor.

Atenție la bolile Retrieverului!

În privința întreținerii, Golden Retrieverul trebuie periat în mod regulat, pentru menținerea blănii curate, sănătoase și a luciului. Roba trebuie spălată cu săpun uscat, iar îmbăierea se recomandă a fi făcută mai rar. E necesar pentru el să facă mișcare zilnic. Va fi alimentat cu moderație, întrucât are tendința de îngrășare.

Chiar dacă este considerat un câine robust și în general fără pretenții deosebite, există câteva afecțiuni la care Golden Retrieverul este predispus. Printre acestea, dilatația gastrică, care înseamnă umplerea stomacului cu aer și torsionarea acestuia și care îi poate pune viața în pericol. O altă boală ar fi displazia de șold, deosebit de dureroasă, în urma căreia câinele șchioapătă și care poate apărea între 2 și 5 ani. Retrieverul mai poate suferi de epilepsie și cataractă, diabet, pancreatită sau entropion, o boală a pleoapelor care face ca acestea să se răsucească spre interior. Ele irită suprafața globului ocular și produc afecțiuni ale vederii. În cazul unei hrăniri necorespunzătoare sau al unui regim de viață dezechilibrat, Retrieverul poate face hemangiosarcom, o tumoră a vascularizației splinei, ficatului sau cordului. Durata de viață a unui Retriever este relativ scăzută: între 10 și 13 ani.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-06-20

Mai multe imagini:
Golden Retrieverul, un prieten de nădejde pentru copii
zoom
Golden Retrieverul, un prieten de nădejde pentru copii
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image