2018-12-15 07:45


Google o sărbătoreşte pe INGE LEHMANN, cea care a descoperit nucleul intern al Pământului

 |  10:22
Google o sărbătoreşte pe INGE LEHMANN, cea care a descoperit nucleul intern al Pământului

GOOGLE o sărbătoreşte, miercuri, printr-un logo special, pe specialista în seismologie daneză INGE LEHMANN, la împlinirea a 127 de ani de la naşterea celei care a descoperit nucleul intern al Pământului.

În urmă cu aproape 80 de ani, Inge Lehmann a transformat percepţia asupra Pământului, după ce a descoperit existenţa nucleului intern al acestuia.

Noul logo al Google arată imaginea Pământului, împărţită în două jumătăţi, cu nucleul său strălucind ca o stea.

În 1936, Inge Lehmann a postulat că nucleul Pământului nu este o sferă lichidă, ci că există, de asemenea, un nucleu intern, cu proprietăţi diferite de cele ale nucleului extern. Concluzia sa a fost rapid acceptată de seismologi, care, până la acel moment, nu reuşiseră să propună o ipoteză validă asupra căreia să se poată lucra în ceea ce priveşte observaţiile despre undele primare (undele P) generate de cutremure, care încetinesc atunci când ajung în anumite regiuni interne ale Terrei.

Inge Lehmann a studiat matematica la Universitatea din Copenhaga şi la cea din Cambridge, deşi, la un moment dat, a trebuit să întrerupă studiile din cauza sănătăţii precare.

Inge Lehmann a fost recompensată de-a lungul anilor cu numeroase premii, precum Gordon Wood Award (1960), medalia Emil Wiechert (1964), medalia de aur a Societăţii regale de ştiinţă şi litere din Danemarca (1965), Tagea Brandt Rejselegat (1938 şi 1967), a fost aleasă membră a Societăţii Regale din Danemarca (1969) şi a primit o medalie din partea Societăţii de seismologie din America (1977).

De asemenea, asteroidul 5632 a primit numele Ingelehmann, în onoarea sa.

În 1997, The American Geophysical Union a creat medalia Inge Lehmann, pentru a onora "contribuţia uimitoare la înţelegerea structurii, compoziţiei şi dinamicii mantalei şi nucleului Pământului".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-13

TAGURI: google, sarbatoreste, inge, lehmann, descopera, nucleu, intern, pamant, doodle, special
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...