2017-01-17 00:16

SPECIAL


Hamsterul, animalul ideal pe timp de criză. GALERIE FOTO!

 |  21:00
Hamsterul, animalul ideal pe timp de criză. GALERIE FOTO!

Pe timp de criză economică, atunci când oamenii se îndură tot mai greu să-şi împartă pâinea de zi cu zi cu un animal de companie, hamsterul pare să fie alegerea optimă pentru cei ce vor să adopte un prieten din lumea celor care nu cuvântă. Deşi originar de pe continentul asiatic, denumirea de „hamster” vine de la cuvântul german „hamstern” care înseamnă a economisi.

Îi place să roadă crenguţe de măr

De dimensiunea unei jumătăţi de portofel, uneori chiar mai mic, hamsterul ocupă foarte puţin loc într-o gospodărie şi nu necesită cine ştie ce îngrijiri speciale. Este un animăluţ solitar şi, ca toate rozătoarele, foarte activ în timpul nopţii. E bine să fie crescut în cuşti dotate cu tot soiul de jucării miniaturale, de care magazinele de specialitate nu duc lipsă. Podeaua trebuie să fie acoperită cu talaş şi hamsterul să aibă în permanenţă o sursă de apă proaspătă. Deşi e un animal vegetarian, pentru asigurarea aportului de proteine, hamsterul nu se dă în lături nici de la bucăţele foarte mici de brânză sau carne, dacă le găseşte între foi de salată, între morcovi sau mere. Îi place teribil să roadă crenguţe de măr şi biscuiţi. Un hamster consumă între 10 şi 15 grame de mâncare pe zi. O nimica toată! Poate singurul dezavantaj al acestui animal de companie, ce va fi foarte uşor îndrăgit de cei mici, este faptul că nu trăieşte decât maximum 3 ani. Chiar şi aşa, este bine să fie văzut anual de veterinar.

Când este speriat, muşcă

Hamsterul trebuie să fie învăţat de mic cu mângâierile stăpânului. E bine de ştiut că, dacă vor fi crescuţi doi sau mai mulţi într-o cuşcă, până la urmă se vor bate între ei şi nu va supravieţui decât cel mai puternic. O femelă se va lupta cu masculul tot timpul, cu excepţia perioadei de împerechere. Hamsterii sunt de mai multe feluri: ruseşti, chinezeşti sau sirieni. Deşi este omnivor, foarte puţin pretenţios la mâncare, evitaţi să-i daţi alimente care conţin vitamina C: lămâi, portocale, grepfruturi, mandarine, pentru că îi vor face rău. În privinţa îngrijirii, specialiştii recomandă ca hamsterii să fie ţinuţi la căldură. Atunci când puneţi mâna pe el e bine să fiţi curat. Sunt foarte sensibili la gripă. Pisicile trebuie să stea la distanţă de ei! E bine ca în primele zile să îi daţi să mănânce din palmă şi să-l mângâiaţi uşurel, pe spate. Atunci când este speriat poate muşca, dinţii lui sunt foarte subţiri şi ascuţiţi. Greutatea unui mascul adult poate atinge 140 de grame, iar la femelă 120.

Nu ţipaţi în preajma lui!

Odată achiziţionat un hamster, stăpânul lui trebuie să se ocupe de îmblânzirea acestuia, timp de trei-patru săptămâni. Animăluţului îi place să i se dea foarte multă atenţie, să fie privit în ochişori, să i se vorbească. Evitaţi să ţipaţi în preajma lui şi să discutaţi aprins. Atunci când doarme, nu-l deranjaţi. Este bine ca hamsterul să fie crescut într-o cuşcă încăpătoare, de cel puţin 50/35 centimetri. Din această „locuinţă” nu trebuie să lipsească „roata de alergat” şi picurătorul de apă. Pentru a evita rănirea animalelor, unii crescători preferă cuştile din plastic sau chiar acvariile umplute cu pietriş. Cuştile din fier au avantajul că se pot curăţa mai uşor. Ele au o bucată din material plastic la bază, care se detaşează. Hamsterul obinuieşte să-şi marcheze teritoriul peste tot, aşa că, în cazul în care îl creşteţi într-un acvariu, acesta trebuie spălat complet, mult mai des. Pentru curăţat se va folosi apă caldă, iar baghetele grilajului metalic se vor spăla una câte una, cu mare atenţie. La magazinele de specialitate se găsesc spray-uri speciale de dezinfectat.

Îşi rearanjează în permanenţă „locuinţa”

Dacă sunt îngrijiţi cum trebuie, hamsterii pot fi la fel de afectuoşi cu stăpânii lor, aşa cum sunt câinii sau pisicile. Sunt animale foarte inteligente, în ciuda dimensiunilor mici. Obişnuiesc să îşi facă singuri un culcuş, îşi adună rumeguşul cu lăbuţele şi îşi formează un fel de pat, urcă pe scările miniaturale din cuşcă, găsesc singuri sursa de apă, îşi rearanjează în permanenţă obiectele din „locuinţă”. Românii nu fac economie de imaginaţie atunci când trebuie să dea nume animalelor de companie. Pe site-urile de specialitate există mai multe sugestii în acest sens: Mâncăciosul, Albişoara, Burtică, Umflatul, Corinuţa, Ronţăilă, Paulică, Adormilă, Negriciosul, Gicuţă, Iliuţă etc.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-13

Mai multe imagini:
Hamsterul, animalul ideal pe timp de criză. GALERIE FOTO!
zoom
Hamsterul, animalul ideal pe timp de criză. GALERIE FOTO!
zoom
Hamsterul, animalul ideal pe timp de criză. GALERIE FOTO!
zoom

Hamsterul, animalul ideal pe timp de criză. GALERIE FOTO!
zoom
Hamsterul, animalul ideal pe timp de criză. GALERIE FOTO!
zoom
Hamsterul, animalul ideal pe timp de criză. GALERIE FOTO!
zoom

Hamsterul, animalul ideal pe timp de criză. GALERIE FOTO!
zoom

TAGURI: hamster, animalul idealComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image