2018-11-19 06:02


Hidratare. În perioadele caniculare, alimentaţia trebuie să conţină multe fructe şi legume

 |  16:47
Hidratare. În perioadele caniculare, alimentaţia trebuie să conţină multe fructe şi legume

Cercetătorii atrag atenţia asupra importanţei hidratării, dar mai ales a alimentaţiei corespunzătoare în perioadele caniculare din an. Deşi apa este importantă, este ideal să vă modificaţi regimul alimentar, astfel încât să includeţi cât mai multe legume şi fructe cu un conţinut bogat de apă.

Potrivit maxsciences.com, hidratarea este esenţială pe timp de caniculă, dar nu este suficientă sticla de apă purtată peste tot, ci şi alimentele contribuie la confortul hidric.

În cursul zilei, un om pierde între 2 şi 2,5 litri de apă prin transpiraţie, necesităţile fiziologice şi respiraţie. Ştiind că hidratarea este un element fundamental al stării de bine, experţii apreciază că necesarul de apă pentru un adult este de cel puţin 1,5 litri. Însă vara şi canicula fac să crească mult aceste nevoi, aşa încât este necesară o hidratare mai substanţială. Singura soluţie nu este însă băutul de pahare de apă unul după altul, ci şi unele alimente, bogate în apă şi fibre. Cele mai bogate în apă sunt fructele şi legumele, cu un conţinut de apă între 80 şi 95%. Dintre legume, cei mai “burduşiţi” cu apă sunt castraveţii, cu 97%, urmaţi de salată - 95%, roşii şi dovlecei - 94%.

Fructele, consumate proaspete

În privinţa fructelor, campioanele sunt cele cu zeamă - pepenii verzi şi cei galbeni (91%), citricele (85%). Pot hidrata şi fructele mai dulci, caisele şi merele conţinând 86% şi, respectiv, 85% apă. Nucile, avocado, curmalele sunt mai bogate în calorii şi conţin mai puţină apă. Nu este indicată eliminarea lor din alimentaţie, pentru că furnizează zaharurile lente, utile pentru efort.

Oricare ar fi forma în care se consumă, proaspete sau pregătite, fructele şi legumele sunt aliaţi nepreţuiţi pe caniculă. Fierberea lor scade totuşi conţinutul de apă, aşa încât se recomandă, pe cât posibil, consumul fructelor şi legumelor în stare crudă.

Lactatele nu trebuie să fie bogate în grăsimi

Potrivit specialiştilor, şi laptele este o soluţie bună de hidratare, conţinând între 80 şi 91% apă (chiar mai mult în laptele degresat). Pe listă mai figurează iaurturile degresate (88%) şi brânzeturile albe (0% materii grase şi 86% apă), hidratarea asigurându-se şi mâncând. De reţinut că iaurturile de băut conţin “doar” 79% apă. Dintre brânzeturile proaspete, ricotta are cel mai mare conţinut de apă (72,7%). Se recomandă totuşi alegerea unor brânzeturi care să nu fie prea bogate în grăsimi.

Peşte, carne şi ouă

 

Dintre celelalte alimente, peştele conţine o cantitate însemnată de apă, de la 65 la 80%, iar carnea, între 50 şi 70%. Totul depinde de modul de preparare, iar senzaţia de hidratare nu este la fel de evidentă ca în cazul celorlalte alimente. Hidratarea prin proteine se poate realiza cu ouă, un ou crud conţinând 75% apă.

De preferat apă plată

 

În nici un caz nu trebuie să se uite consumul de apă. Băuturile gazoase şi celelalte sucuri (care nu sunt proaspete) fac plăcere, fără să hidrateze suficient, aşa încât se recomandă evitarea lor în beneficiul apei plate. Nici îngheţata, atât de tentantă pe căldură, nu excelează în privinţa hidratării, încheie maxisciences.com, citat de Agerpres.

Îmbrăcăminte adecvată

 

În perioadele cu temperaturi ridicate, trebuie să ţineţi cont şi de îmbrăcămintea pe care o purtaţi. Specialiştii recomandă purtarea de pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise şi evitarea, pe cât posbil, a expunerii la soare între orele 11.00 şi 18.00, mai ales în zilele când indicele de confort termic (ITU) depăşeşte pragul de 80. În plus, este indicat să evităm activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie, precum sportul, dar şi grădinăritul. Ministerul Sănătăţii recomandă ca în perioada caniculară să păstrăm contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-ne de starea lor de sănătate.

În astfel de perioade trebuie evitat alcoolul, inclusiv bere sau vin, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor care au un conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.

Ministerul Sănătăţii recomandă consumul de lichide - între 1,5 şi 2 litri de apă. Este necesar un pahar de apă sau echivalentul acestuia (250 de mililitri) la fiecare 15 - 20 de minute. Medicii recomandă consumul de fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă, susţin specialiştii.

Aliment

Conţinut de apă

Castraveţi

97%

Salată

95%

Roşii

94%

Dovlecei

94%

Pepene (verde şi galben)

91%

Citrice

85%

Caise

86%

Mere

85%

Lapte

80- 91%

Iaurt

79- 88%

Brânzeturi albe

86%

Peşte

65- 80%

Carne

50- 70%

Ou crud

75%


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-10

TAGURI: canicula, alimentatie, fructe, legume, carne, apa, lichid, alcool, lactate, iaurt, branza
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...