2017-01-22 05:44

SPECIAL


Homo sapiens a migrat din Africa mult mai devreme decât se credea

 |  17:57
Homo sapiens a migrat din Africa mult mai devreme decât se credea

Omulmodern - Homo sapiens - a migrat din Africa în urmă cu cel puţin 100.000 deani, o dovedeşte o serie de unelte din piatră descoperite în Emiratele ArabeUnite. Astfel, migraţia acestor triburi a avut loc mult mai devreme decâtestimau oamenii de ştiinţă.

Prezenţaomului modern în Peninsula Arabică ar putea data din urmă cu aproape 125.000 deani, consideră autorii acestui studiu, coordonat de Hans-Peter Uerpmann, de laUniversitatea Eberhad Karls din Tübingen (Germania).

Descoperireaarheologilor germani a fost prezentată într-un studiu apărut în revistaScience.

Perioadaîn care oamenii moderni au început să migreze de pe continentul african şicronologia dispersiei lor în jurul bazinului mediteranean sau de-a lungulPeninsulei Arabice face obiectul unei dezbateri care durează de foarte mulţiani în sânul comunităţii oamenilor de ştiinţă.

Celemai multe dintre vestigiile descoperite până în prezent i-au făcut pespecialişti să afirme că aceste migraţii au avut loc în urmă cu 60.000 de ani.

Cercetătoriiau descoperit respectivele unelte în situl arheologic Djebel Faya. Uneltelesunt din silex, ascuţite pe ambele feţe, pentru a tăia, săpa şi strivi, barde(fără mâner) şi instrumente de răzuit.

Savanţiiau început săpăturile în 2003, aducând la lumina zilei mai întâi artefactedatând din epoca fierului, a bronzului şi din neolitic, înainte de a descoperiaceste unelte care datează din paleoliticul mijlociu, perioadă care a începutîn urmă cu 300.000 de ani şi s-a încheiat în urmă cu 30.000 de ani.

Arheologiiau recurs la tehnica numită "luminiscenţă prin stimulare optică", cepermite identificarea numărului de ani de când acele obiecte sau materiale nuau mai fost expuse la lumină. Astfel, savanţii au aflat că acele unelte dinpiatră datează din urmă cu 100.000-125.000 de ani.

Înopinia autorilor acestui studiu, uneltele descoperite la Djebel Faya au relevatfaptul că tehnicile folosite pentru a le fabrica semănau cu cele utilizate deprimii oameni moderni din Africa de Est, însă erau diferite de cele apărute înOrientul Apropiat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-09-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image