2018-12-11 15:56


Ministrul de interne spune că are susţinerea PDL şi a lui Traian Băsescu Igaş nu se teme de remaniere

 |  17:59

Ministrul de interne, Traian Igaş, ne-a vorbit, în cadrul unui interviu, despre problematica Schengen, despre reorganizarea ministerului, dar şi despre susţinerea de care se bucură atât din partea premierului Emil Boc şi a PDL, cât şi din partea preşedintelui Traian Băsescu.

Aţi criticat fervent, aş putea spune, atitudinea Olandei şi, ulterior, a Finlandei, prin care acestea refuză nejustificat aderarea României la Schengen, iar în cursul acestei luni urmează o nouă reuniune a Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne, la care se decide soarta ţării nosatre. Ce şanse mai are România?

Vreau să repet faptul că România a depus toate eforturile pentru a-şi îndeplini angajamentele în relaţia cu Uniunea Europeană în privinţa aderării la Schengen. Mai mult, am trecut cu brio toate cele şapte evaluări la care am fost supuşi, unde experţii au spus foarte clar că România îndeplineşte condiţiile de securizare a frontierelor externe ale UE. Pe lângă toate aceste demersuri, am făcut o activitate intensă de lobby în relaţia cu miniştrii omologi, inclusiv din Finlanda şi Olanda. Atunci când ţi-ai făcut temele şi nu ai nimic de ascuns, nu ai de ce să nu fi transparent până la capăt. Dar decizia politică a celor două ţări a fost într-o oarecare măsură influenţată de partide politice care au un cuvânt de spus şi în Finlanda, şi în Olanda, de partide politice care sunt antieuropene, respectiv contra dezvoltării UE. Celelalte ţări au avut cuvinte de apreciere la modul de securizare a frontierelor şi la progresele pe care le-am făcut.

Deci, practic, totul este exclusiv politic.

Da, putem discuta de o decizie eminamente politică. Acest lucru mi-a fost spus chiar de ministrul olandez de interne, în sensul că el trebuie să se supună unei decizii a Parlamentului din Olanda, care a decis respingerea României.

Dar Franţa şi Germania?

Cele două state au venit cu propunerea aderării în două etape, pe care noi am acceptat-o la acel moment. Dar trebuie spus că şi la ei a fost vorba de o decizie politică.

Dacă este vorba exclusiv de politică, nu credeţi că ar fi nevoie de o implicare mai serioasă a Ministerului de Externe, prin ambasadori sau prin alte intervenţii diplomatice, ba chiar şi a preşedintelui Traian Băsescu?

S-au făcut eforturi mari atât din aprtea preşedintelui, cât şi din partea MAE, prin ambasadorii din statele europene. Activitatea de lobby a fost una foarte bună, numai că este foarte greu să convingi anumite partide cu viziune radicală pe tot ce înseamnă dezvoltarea UE. Se pare că unele guverne, de teama de a nu fi înlăturate de la putere în ţările lor, au ajuns să ia această decizie.

După cum ştiţi, pentru orice eşec, este căutat un vinovat. Este cineva responsabil pentru această nereuşită?

Cred că trebuie să privim unitar, de această dată, spre adevărata cauză care ne-a oprit din drumul spre aderarea la Schengen, iar dacă avem ceva de spus, s-o spunem public, în spaţiul european, şi să-i arătăm cu degetul pe cei care nu recunosc anumite progrese, să-i arătăm cu degetul pe cei care vor să schimbe regula jocului în timpul jocului şi să nu încercăm să ne consumăm energiile în interior de dragul de a arăta că cineva este vinovat. De această dată, nimeni din interiorul României nu este vinovat.

Arătaţi-i dumneavoastră cu degetul.

Partidele extremiste din unele ţări.

Sunteţi mulţumit de restructurarea şi reorganizarea Ministerului de Interne?

Eu am venit într-un moment greu, de răscruce pentru minister. La capitolul restructurare suntem pe final. Pe 6 octombrie vor pleca ultimii disponibilizaţi. Regret că s-a ajuns la această situaţie, dar, practic, eram obligaţi să plătim excesul făcut în perioada 2007-2008, când, din sursă externă, s-au angajat 20.000 de persoane. La capitolul reorganizare, discutăm despre înfiinţarea conceptului de Poliţie Rurală, care, din primele evaluări, putem spune că funcţionează. Am desfiinţat aproximativ 2.500 de şefi de post. Eram de altfel ultima ţară din UE care mai avea şefi de post şi posturi de poliţie în fiecare localitate. Acei şefi de post au intrat într-un program de patrulare, iar în fiecare localitate avem o persoană care este în permanentă relaţie cu respectiva comunitate pentru preluarea de plângeri şi sesizări.

Explicaţi-ne puţin măsura transferării Poliţiei Naţionale către administraţia publică locală.

Suntem în plin proces de propunere către Guvern şi apoi către Parlament pentru a introduce acest concept. În primul rând, discutăm de comunităţile care au peste 20.000 de locuitori. Practic, ordinea publică şi circulaţia din aceste oraşe vor trece în subordinea primarului. Unii au spus că se urmăreşte trecerea poliţiei la primării pentru ca PDL să câştige alegerile. Greşit, acest transfer se face în aceeaşi măsură şi în primăriile care nu sunt conduse de PDL. Alţii au spus că primarii nu sunt pregătiţi să gestioneze o stiuaţie de acest gen. Dar atât timp cât avem încredere într-un primar căruia îi dăm un buget pe mână, trebuie să avem încredere că poate gestiona şi poliţia, desigur, condusă de un şef. Practic, poliţia trece la primării cu aceleaşi drepturi şi obligaţii. Va avea acelaşi statut, aceleaşi drepturi salariale, numai că intră într-o altă zonă de decizie. Primarul va şti exact unde se patrulează noaptea, pe ce străzi etc. Şi cred că un primar este mult mai sensibil la reclamaţiile cetăţenilor decât un şef de poliţie.

Cum vor fi plătiţi poliţiştii?

Vor fi bani de la bugetul de stat, care vor merge la primării pentru susţinerea financiară a poliţiei.

În ce constă modernizarea structurilor din MAI, despre care aţi tot vorbit?

A început un program de pregătire a celor din conducerile inspectoratelor judeţene, din toate categoriile de arme. Astfel, şefii, adjuncţii sau şefii de servicii din cadrul structurilor judeţene vor trebui să promoveze un curs de management strategic, în care se pregătesc să ştie, printre altele, ce înseamnă să fii ordonator de credit terţiar sau cum să relaţioneze cu subordonaţii.

Apropo de reorganizare. De foarte mulţi ani se vorbeşte de desfiinţarea DGIPI şi unificarea cu DGA într-o singură direcţie.

Direcţia Generală Anticorupţie este o structură care are rezultate foarte bune. DGIPI are rol de protecţie şi informaţie. Este o structură mai greoaie, pe care am încercat să o modernizez, să o fac mai suplă. Încă nu sunt suficient de mulţumit de această structură şi mai are multe de făcut ca să câştige aprecieri din partea tuturor.

Că tot vorbiţi de mulţumiri. Cei din afara ministerului, respectiv prim-ministrul Emil Boc sau preşedintele Traian Băsescu, se arată satisfăcuţi de ceea ce aţi făcut şi faceţi în cadrul mandatului pe care îl aveţi?

Eu nu sunt suficient de mulţumit de activitatea mea. Voi fi mulţumit când voi vedea finalizate toate proiectele începute. Dacă prim-ministrul sau preşedintele este mulţumit de activitatea mea, se va vedea în perioada următoare, când fiecare ministru va fi evaluat.

Dar aveţi susţinerea lor în activitatea dumneavoastră, în derularea acestor proiecte?

Am avut şi am sprijinul premierului şi al preşedintelui în acţiunea mea de restructurare, reorganizare şi modernizare a MAI.

În ultimul timp au apărut tot soiul de informaţii legate de remaniere, de o aşa-zisă listă de miniştri ce vor fi remaniaţi, iar pe această listă vă regăsiţi şi dumneavoastră.

Sunt anumite persoane care au anumite interese şi aruncă mereu în spaţiul public tot felul de variante de remaniere. Aici discutăm de două lucruri. Remanierea este atributul premierului, care decide dacă un ministru de care nu este mulţumit trebuie schimbat. În al doilea rând, s-a tot spus în presă că va fi un schimb de ministere în interiorul Coaliţiei, dar în acest caz nu este aşa de simplu, pentru că e nevoie de o decizie politică a partidelor din arcul guvernamental. Iar PDL nu poate să renunţe cu aşa uşurinţă la două ministere importante precum MAI sau MAE. 

Din ce zonă sunt cei care lansează astfel de informaţii? Din zona politică, a PDL, eventual, sau din zona MAI?

Aceste informaţii vin din zona mass-media, alimentate de oameni politici care, mai devreme sau mai târziu, cred că ar putea să intre într-o ecuaţie care să-i aducă mai aproape de Guvern.

Pentru că orice minister are o susţinere politică, înţeleg că dumneavoastră aveţi în continuare susţinerea colegilor pentru a duce la capăt toate proiectele?

M-am bucurat de susţinere din aprtea colegilor din PDL şi le mulţumesc. M-am bucurat de susţinere din partea premierului şi a preşedintelui României.  

CITATE

Am avut şi am sprijinul premierului şi al preşedintelui în acţiunea mea de restructurare, reorganizare şi modernizare a MAI

Decizia privind aderarea la Schengen este eminamente politică. Respingerea noastră vine din partea unor partide radicale din Olanda şi Finlanda

FOTOGRAFII: Liviu Untaru


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-12-26

TAGURI: Igaș, remaniere
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...