2019-02-16 06:02


Îmbătrânirea ar putea fi stopată prin reactivarea unei enzime responsabile de ADN

 |  18:15
Îmbătrânirea ar putea fi stopată prin reactivarea unei enzime responsabile de ADN

În cadrul unui studiu, realizat de echipa decercetători condusă de Ronald DePinho la Dana-Farber Cancer Institute dinBoston pe cobai care îmbătrânesc precoce din cauza unui defect genetic, s-ademonstrat că, prin reactivarea unei enzime responsabile cu menţinerea ADN-uluiintact, animalele reîntinerescîn toată puterea cuvântului: testiculele, splina şi intestinul, organe aflateîn curs de degradare şi chiar şi creierul se regenerează, iar animalele potchiar redeveni fertile, transmite dailymail.uk.

"În prezent, planificăm studii pe cobai sănătoşi,dar bătrâni, pentru a vedea dacă metoda noastră funcţionează şi în cazullor", a precizat DePinho. Oamenii de ştiinţă intenţionează să vadă dacă,prin reactivarea acestei enzime, se poate opri sau încetini procesul de îmbătrânire.Enzima-cheie a acestui proces de "reîntinerire pilotată" estetelomeraza, capabilă să repare extremităţile cromozomilor. Aceeaşi metodă,explicată pe larg în cel mai recent număr al revistei Nature, ar putea fiutilizată şi la oameni pentru a repara organe bolnave, prin reactivareatargetată a enzimei telomeraza, de exemplu doarîntr-un ficat afectat de ciroză.

Telomerii sunt un soi de "scufiţe" protectoare,aflate la extremitatea fiecărui cromozom, iar în orice celule, enzimatelomeraza are grijă să repare în mod continuu telomerii; cu toate acestea, pemăsură ce îmbătrânim, telomerii se "uzează", precum capetele şireturilorde la încălţăminte, atunci când s-a rupt plasticul care le protejează, şiatunci când acest lucru se întâmplă, informaţia genetică este deteriorată, ceeace corespunde unei progresive îmbătrâniri a celulelor.

"Deşi rezultatele noastre nu ne spun deocamdată că şiprocesul natural de îmbătrânire poate fi dat înapoi în acest fel, acest studiua demonstrat că, dacă înlăturăm cauza îmbătrânirii, ţesuturile afectate aucapacitatea de a se regenera", a subliniat DePinho.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-09-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...