2017-01-23 23:00


Împărţeala aerului curat gratuit

 |  21:00
Împărţeala aerului curat gratuit

Instalaţiile care cad sub incidenţa Protocolului de la Kyoto şi-au făcut socotelile pentru perioada 2013-2020, iar rezultatul privind alocările de certificate de emisie cu efect de seră gratuite vor duce, cu certitudine, la creşterea preţului energiei electrice. Regulile Uniunii Europene au avut în vedere protejarea industriilor cu risc de relocare, astfel că fabricile de ciment, cele de îngrăşăminte chimice şi combinatele siderurgice pot sta liniştite, pentru că vor primi certificate gratuite. Rămâne de văzut dacă sunt şi suficiente. Celemailovite sunt termocentralele, care vor trebui să-şi cumpere certificatele CO2la licitaţie.

Guvernul a aprobat Memorandumul privind transmiterea listei instalaţiilor care intră sub incidenţa schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră la Comisia Europeană (CE). Astfel, în urma inventarului făcut de Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP), 215 instalaţii vor primi gratuit certificate CO2, alocate gratuit conform regulilor stabilite de CE în Decizia 2011/278, arată un comunicat al MMP. Legislaţia UE prevede ca industriile cu risc de relocare, cum sunt fabricile de ciment, de îngrăşăminte chimice, de hârtie, chiar şi de zahăr, vor primi gratuit un număr însemnat de certificate. De fapt, se pare că UE a cedat în faţa presiunii reprezentanţilor acestor industrii, care au ameninţat că vor pleca, iar UE ar fi asistat la o adevărată dezindustrializare.

Pe de altă parte, termocentralele care produc energie electrică, nu şi energie termică pentru populaţie, nu pot beneficia de alocări gratuite, decât în condiţii extrem de stricte, care impun parametrii de mediu ce pot fi obţinuţi în urma unor investiţii costisitoare, cel puţin pentru instalaţiile româneşti.

Listă "separată"

Complexurile Energetice Işalniţa, Turceni şi Rovinari nu sunt cuprinse în lista deţinătorilor de instalaţii, acestea fiind şi cele mai mari termocentrale din România, cu un "necesar" de certificate de emisie foarte însemnat. Existenţa termocentralelor este vitală, pentru că sunt singurele care pot funcţiona în condiţii deosebite, când hidrocentralele nu au destulă apă de uzinat sau turbinele eoliene stau pentru că nu bate vântul.  Aceste termocentrale, la care se adaugă şi altele, precum cea de la Doiceşti, fac subiectul unui Plan Naţional de Investiţii în protecţia mediului, element esenţial pentru alocarea de certificate CO2gratuite.

Preţul energiei depinde de Mediu

Preţul energiei electrice este şi va fi grevat de costurile generate de măsurile pentruprotecţiamediului. Primele sunt certificatele verzi, cu un cost maxim de 55 de euro pe certificat. În preţul plătit de consumatorii finali (populaţie şi agenţi economici)intră şi subvenţia pentru cogenerareade înaltă eficienţă, "se pregăteşte" achiziţiacertificatelorCO2din 2013, care va fi completatăde amortizarea investiţiilorde mediu impuse prin Tratatul de aderare a României la UE (termenul final fiind 2015).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-06-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image