2018-11-14 13:23


În premieră mondială, Drona X-47B aterizează pe puntea unui portavion

 |  11:34
În premieră mondială, Drona X-47B aterizează pe puntea unui portavion

În premieră mondială, drona X-47B a efectuat miercuri, o aterizare pe puntea unui portavion, realizând în mod autonom una dintre cele mai complexe manevre din aviaţie, relatează joi AFP.

La 102 ani de la prima aterizare a unui avion biplan pe un crucişător echipat cu o platformă, aeronautica a intrat astfel într-o nouă eră, când avioane automatizate se vor integra în operaţiuni aeriene navale înainte de a ateriza pe puntea unor nave uriaşe legănate de valuri.

''Astăzi aţi putut vedea viitorul'', a declarat, cu entuziasm, ministrul Marinei americane Ray Mabus, venit la bordul portavionului ''George HW Bush'' pentru a asista împreună cu alţi înalţi oficiali ai US Navy la această premieră.

Însoţită de două avioane de luptă F-18 în cursul zborului său de la baza aeronavală Patuxent River, din Maryland, drona X-47B, supranumită ''Lup de mare'', a aterizat pe portavionul care naviga în largul coastelor Virginiei.

Cu ajutorul unor GPS-uri integrate în aparat şi în navă, care sunt în comunicare constantă, drona X-47B şi-a efectuat coborârea în mod autonom, reajustându-şi constant poziţia.

Spre deosebire de Predator sau un Reaper pilotate de la distanţă, X-47B a depăşit limita în materie de autonomie. Operatorii doar au configurat planul de zbor şi au lăsat-o să se descurce, supraveghind însă modul în care aparatul evoluează şi poate să-şi schimbe ''ordinele''.

Cu o lungime de 12 metri şi o deschidere a aripilor de 19 metri, drona X-47B, construită de firma Northrop Grumann, dispune de întreaga suprafaţă de zbor a punţii pentru a evolua. Apoi, un operator dotat cu o comandă fixată pe braţul său stâng, ghidează drona către partea din faţă a navei pentru a fi catapultată, o operaţiune ce a fost realizată prima dată în luna mai.

''Tehnologiile, algoritmii, procedurile operaţionale, sistemele integrate ale portavioanelor, toate aceste cunoştinţe vor fi utilizate pentru programul UCLASS'', a explicat contraamiralul Mat Winter, şeful programelor de drone al Marinei americane.

Programul are drept scop dotarea US Navy cu o dronă operaţională până în 2019, care va acţiona de pe un portavion pentru misiuni de supraveghere, dar şi pentru lovituri aeriene.

Viitoarea dronă UCLASS va trebui să permită înlocuirea avioanelor ''tradiţionale'', precum F-18 Hornet (avion uşor de bombardament) sau Growler (avion de război electronic).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-11

GALERIE MEDIATAGURI: drona, aterizare, portavion, X-47B, premiera
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...