2019-02-22 16:31


În 2050, vor exista mai mulţi bătrâni decât copii

 |  17:58
În 2050, vor exista mai mulţi bătrâni decât copii

Aceasta va fi situaţia mai peste tot în lume,cu excepţia Africii, arată estimările prezentate la un seminar desfăşurat înacest an la Shanghai, relatează Science Daily.

Cercetătorii chinezi şi norvegieni care au întocmitraportul au subliniat că această realitate va avea consecinţe nu numai în ceeace priveşte problema pensiilor şi a îngrijirii persoanelor vârstnice, ci şi înceea ce priveşte aspectul vieţii de familie, relaţiile dintre generaţii etc.

Combinaţia dintre rata scăzută a fertilităţii şi rata scăzutăa mortalităţii duce, treptat, la o îmbătrânire generală a populaţiei înmajoritatea zonelor lumii, cu excepţia Africii.

Doi factori sunt cu deosebire importanţi în explicareafaptului că femeile nu mai doresc să aibă mulţi copii: în primul rând, faptul căfemeile sunt tot mai bine educate, mai independente şi mai preocupate în a-şiconstrui o carieră; apoi, lipsa unor politici de încurajare a naşterilor şi desprijinire a familiilor pentru creşterea copiilor.

Această situaţie se regăseşte în majoritatea societăţilormoderne de tip occidental, cu excepţia ţărilor nordice - în special a Norvegiei-, unde rata natalităţii este, încă, relativ ridicată.

În China, ţara care are una dintre cele mai ridicate ratede îmbătrânire a populaţiei, tendinţa se datorează politicii "un singurcopil pentru fiecare cuplu", care se aplică de 30 de ani.

În această ţară, responsabilitatea pentru îngrijireapersoanelor vârstnice revine aproape integral familiilor; există foarte puţinecămine de bătrâni în China şi puţini dintre chinezii vârstnici primesc pensii.Din ce în ce mai des, apar, aşadar, situaţii în care un cuplu ajunge săîngrijească, singur, de patru părinţi bătrâni, fără a avea fraţi sau surori cucare să împartă responsabilităţile.

Ca urmare a acestei stări de lucruri, unii cercetătorichinezi au avertizat asupra agravării situaţiei, cerând încetarea politicii"un singur copil"; guvernul chinez intenţionează însă să continue săo aplice până în 2015. Rareori se fac excepţii, de pildă în cazul unor familiide fermieri, cărora li se permite să aibă mai mult de un copil.

Alte caracteristici ale situaţiei demografice actuale, lanivel mondial, sunt rata mare a natalităţii în ţările cele mai sărace şi"feminizarea" populaţiei de bătrâni: în societăţile de tipoccidental, majoritatea persoanele vârstnice sunt femei. Femeile sunt maiadaptabile, supravieţuiesc mai bine provocărilor vieţii moderne şi trăiesc maimult - ca rezultat, în multe ţări, există de două ori mai multe femei vârstnicedecât bărbaţi de vârsta a treia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-10-31
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...