2017-01-19 00:19

SPECIAL


În război cu iarna

 |  14:22
În război cu iarna

Bilanţul sumbru al ultimelor zile de luptă a românilor cu iarna arată că nu suntem pregătiţi să facem faţă situaţiilor extreme cauzate de ger şi căderilor masive de zăpadă. E aproape ca la război. Au fost mobilizate Armata, trupe de infanterie, tancuri, maşini de luptă 6x6. Aproape 70 de morţi, sute de localităţi îngropate în nămeţi, zeci de mii de oameni disperaţi, înfometaţi, fără curent electric sau căldură, fără provizii de alimente şi lemne, reprezintă imaginea unei ţări înfrânte, fără speranţă sau a cărei primă şi ultimă nădejde a rămas numai la Bunul Dumnezeu.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât foarte mulţi dintre cei afectaţi acum de înzăpeziri au fost în anii trecuţi victime ale inundaţiilor. După topirea milioanelor de tone de nea, care i-au asediat în aceste zile, şi în primăvara asta vor avea parte de viituri. Este cazul localităţilor Măicăneşti, Săgeata, Glodeanu Siliştea, Ciorăşti, Robeasca, Valea Salciei, Horia etc.

Când a zis ministrul Igaş ca va fi iarnă ca-n 1954, analiştii noştri s-au repezit să-i dea cu vorbele în cap, dar ceea ce vedem acum că se întâmplă în ţară seamănă izbitor cu ceea ce se petrecea în urmă cu 6 decenii. „Staţi liniştiţi, oameni buni, că nu va fi nic o iarnă ca-n 1954!”, a fost îndemnul la posturile tv unde se uită tot românul, seara. Şi au stat liniştiţi! Iată-i acum pe români, pâlcuri-pâlcuri, prin tranşeele săpate în zăpada de 5 m  sau plimbându-se pe acoperişurile caselor, împreună cu oile, purceii şi găinile din gospodărie care nu au înţepenit de tot. Unii nu iau iarna în serios nici acum, luaţi prin surprindere chiar de primul ministru, care nu pune mâna pe lopată, ca precedesorul lui, dar are ochiul format şi merge la faţa locului, înnotând prin zăpadă. Chiar şi în prezenţa lui, unii săteni stăteau şi se uitau lung la reprezentanţii Armatei şi ai Jandarmeriei, care încercau să-i scoată din bucluc. Să ne aducem aminte că şi în timpul inundaţiilor au fost cetăţeni care stăteau cu mâinile în sân sau prin cârciumi, iar unii dintre ei şi-au vândut ajutoarele, la preţ de chilipir. Să sperăm că astfel de cazuri nu vor fi foarte multe.

Animale şi oameni prinşi sub zăpadă

Solidaritatea cu oamenii năpăstuiţi funcţionează într-adevăr la români. Mii de oameni simpli s-au mobilizat să doneze din puţinul de alimente şi haine la punctele de colectare organizate de televiziuni şi de Crucea Roşie, dar nu putem să nu remarcăm şi publicitatea pe care unele vedete şi miliardari de carton caută să şi-o facă şi cu această nefericită ocazie, că doar n-o să rămână tocmai ei anonimi. În unele sate, în afară de jandarmi, soldaţi sau reprezentanţii unor firme de protecţie şi pază particulare, purtând uniformele specifice, au apărut cu lopeţile şi câteva persoane îmbrăcate cu pelerine galbene, care aveau sigla unui partid tipărită pe spate.

Dramatic este cazul familiilor nevoite să-şi înmormânteze rudele decedate, pe o astfel de vreme, în condiţiile în care cimitirele sunt îngropate, la rândul lor, sub munţi de zăpadă. Dacă dezastrul oamenilor este mare, un alt dezastru ecologic se petrece pe lacurile şi bălţile îngheţate. Zeci de mii de păsări au fost prinse, pur şi simplu, în carapacea îngheţată şi n-au mai putut să se ridice în aer.

În disperare de cauză, foarte mulţi oameni care şi-au epuizat proviziile de lemne sau, care din cauza nămeţilor nu mai pot ajunge la ele, au început să-şi taie copacii din gospodării sau de pe uliţele satului, în această luptă fantastică pentru supravieţuire.  Există, de asemenea, mulţi oameni care, după experienţele trăite în ultimii ani în casele lor de la ţară, dar în special după necazurile care s-au abătut asupra lor în această perioadă, au luat hotărârea de a-şi părăsi definitiv locuinţele. Unii dintre ei se gândesc să le vândă pe nimic şi să se mai îndatoreze eventual pe la bănci, pentru a-şi putea cumpăra un apartament în Bucureşti sau în alte oraşe. Cel mai probabil vom asista, în perioada imediat următoare, la un nou val de migraţie al cetăţenilor din mediul rural către oraşe, deşi statisticile din urma recensământului confirmaseră deja opusul acestor tendinţe.

„Nu mai avem ce pune pe masă!”

Veşti îngrijorătoare am primit şi de la cetăţenii care trăiesc în localităţi situate în Delta Dunării. Acolo, oamenii dau piept cu disperarea şi neputinţa. Ieri, cetăţenii din Maliuc aşteptau cu sufletul la gură intervenţia spărgătorului de gheaţă al Armatei, care trebuia să le aducă o brumă de alimente. La ora la care scriem articolul, spărgătorul încă nu a venit (12.25, duminică). „Pur şi simplu nu mai avem ce pune pe masă! Murim de foame, murim de sete. Numai elicopterele pot ajunge, ne-a spus Dorina Biristeică, din Maliuc. Alimentara e goală şi foarte mulţi au luat mâncarea pe datorie. Chiar dacă unii dintre noi mai avem bani pe card, nu putem să ajungem la Tulcea. Am făcut pâine în casă şi am împărţit-o copiilor mei şi căţeilor din curte, iar pentru mine am făcut o mână de mămăligă. Unii încearcă să pescuiască la copcă, dar nici peştele nu se mai lasă prins pe o aşa vreme! Eu n-am mai văzut peşte de două luni!”. Deşi bilanţul până la ora actuală arată dramatic, lucrurile nu se vor opri aici, din păcate. În zilele următoare, după cum arată meteorologii, un ciclon va veni de pe Marea Mediterană şi va trece peste Peninsula Arabică, dar în drum se va ciocni razant cu frontul de presiune atmosferică ridicată, existent deja peste Sudul ţării noastre. În urma acestuia, se vor isca din nou vânturi puternice şi căderi abundente de zăpadă. Apocalipsa albă este departe de final...

Foto: Dorina Biristeică din Maliuc


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-02-21

Mai multe imagini:
În război cu iarna
zoom
În război cu iarna
zoom
În război cu iarna
zoom


TAGURI: maliuc, iarnaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

IOAN URSU
12 Feb 2012

Ca o completare la artico lul maestrului,aș dori s ă menționez cu amârăc iune,reacția de haită d e hiene a oamenilor (sic! ) vecini cu amărâții s inistrați:vindeau pâine a la suprapreț sau cerea u bani dacă aceștia din urmă cereau ajutorul s fie dezăpeziți!!!În această situație mi-aș fi dorit să fie institu ită starea de necesitate :animalele hrăpărețe a mintite mai sus,puteau fi împușcate pe loc!

Adauga un comentariu

Random image