2017-01-19 10:45

SPECIAL


În vise, oamenii resimt cu precădere emoţiile negative

 |  19:07
În vise, oamenii resimt cu precădere emoţiile negative

Visul este una din cele mai misterioaseexperienţe din viaţa noastră. Pe timpul romanilor, unele vise erau analizate şiinterpretate de Senatul Roman. Membrii acestui for erau de părere că visele veneaudirect de la zei. Visele "dirijau" luptele sau îiinspirau pe marii artişti.

Ştiaţi că şi orbiivisează? Sau că unii visează în alb şi negru? Iată cele mai interesante 13lucruri despre vise pe care probabil (unele dintre ele) nu le ştiaţi.

Animalele visează

De multe ori ne putem da seama şi singuri de acest lucru.Câţi dintre noi nu am văzut un câine care latră în somn sau care dădea din lăbuţe,de parcă ar fi alergat după cineva? Însă şi oamenii de ştiinţă au observatactivitate cerebrală în timpul somnului animalelor.

Visuri repetitive

Putem avea acelaşi vis mai multe nopţi la rând. Detaliilepot fi redate aproape la fel. Peste 70% dintre femei şi 65% dintre bărbaţi auastfel de vise.

Avem emoţii când visăm

Cea mai întâlnită emoţie atunci când visăm esteanxietatea. Avem mai multe emoţii negative decât pozitive atunci când visăm.

Nevăzătorii visează

În creierul unui om care a orbit după naştere suntînmagazinate destule informaţii astfel încât să-i permită acestuia să viseze caorice om normal. Însă un om care s-a născut nevăzător visează pe bazacelorlalte simţuri.

Reţii doar 10% din ceea ce ai visat

La cinci minute după ce te-ai trezit, ai uitat deja jumătatedin visul tău. În zece minute, 90% din el ţi-a dispărut din minte. SamuelTaylor Coleridge s-a trezit într-o dimineaţă după un vis fantastic (indus deanumite substanţe) şi a început să-l pună pe hârtie. "Kubla Khan" adevenit cel mai faimos poem al acestuia. Cu toate astea a fost întrerupt, iarpoemul n-a fost niciodată terminat, pentru că nu şi-a mai putut amintisfârşitul.

Absolut toată lumea visează

Toată lumea visează (în afara cazurilor de boli mintale),dar bărbaţii şi femeile au vise şi reacţii fizice diferite. Bărbaţii au tendinţade a visa mai mult despre alţi bărbaţi, iar femeile visează în mod egal femei şibărbaţi. Ambii pot avea reacţii fizice de natură sexuală, fie ca visele au onatură sexuală sau nu.

Visele previn psihoza

Într-un studiu recent, s-a constatat că studenţii care aufost treziţi înainte să viseze (şi totuşi au avut opt ore de odihnă) auprezentat probleme de concentrare, halucinaţii, nervozitate şi semne de psihozădupă numai trei zile.

Visăm doar ceea ce cunoaştem

Deşi uneori avem impresia că visăm persoane străine, înrealitate nu este aşa. Acele persoane care ne apar în vis le-am văzut cel puţinodată în viaţa noastră. Vedem zilnic sute de oameni, iar creierul nostru îipoate folosi ca personaje în visele noastre.

Unii visează în alb şi negru

Aproximativ 12% din populaţie visează în alb şi negru. Deasemenea, oamenii au vise care prezintă teme comune: că sunt urmăriţi, că se împiedicăşi cad (în gol sau nu), că întârzie undeva, că nu pot merge repede, despremoartea unei persoane care trăieşte, că zboară, că le cad dinţii, că auexperienţe sexuale, că au un accident de maşină, că au picat un examen etc. Nuse ştie dacă impactul emoţional asupra celor care visează în culori este maimare decât asupra celor care visează alb-negru.

Visele chiar au o semnificaţie

Chiar dacă ai impresia că visezi un anumit subiect, defapt e posibil ca visul nici să nu se refere la acel subiect. Adică visele"ne vorbesc" într-un limbaj simbolic foarte profund. Subconştientul tăuîncearcă să compare visul tău cu ceva din viaţa ta reală.

Cei care au renunţat la fumat au vise maiclare

Persoanele care s-au lăsat după mult timp de ţigări audeclarat că au vise mult mai vii decât în mod obişnuit. De asemenea, dintre 239de persoane abstinente între 1-4 săptămâni, 33% au avut cel puţin un vis în legăturăcu fumatul. În majoritatea viselor, ele erau prinse fumând şi simţeau vină saupanică.

În timpul somnului eşti paralizat

Creierul emană un hormon care paralizează practic totcorpul. Asta pentru a ne împiedica să "trăim" cu adevărat visele, însensul să nu ne apucăm de alergat prin casă atunci când visămcă alergăm. Somnambulilor li se întâmplă ca organismul lor să nu fie paralizat,tocmai de aceea ei acţionează în timpul visului. Un ultim lucru: ştiaţi că înmomentul în care sforăim nu visăm?!


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-06-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image