2018-12-10 15:11


Incendierea miriștilor are efecte dezastruoase asupra mediului

 |  21:00
Incendierea miriștilor are efecte dezastruoase asupra mediului

Campania de recoltare a cerealelor păioase este aproape de final. Statistica din anii trecuţi ne arată că în urma desfăşurării acestor activităţi cu specific agricol, numărul arderilor necontrolate creşte semnificativ dacă nu sunt respectate regulile şi măsurile de apărare împotriva incendiilor, atât pe timpul recoltării, cât şi după recoltarea cerealelor păioase. Incendiile produse în urma desfăşurării acestor activităţi pot avea efecte dezastruoase asupra mediului înconjurător, asupra vieţii şi a bunurilor materiale. Specialiștii avertizează că în timpul arderii miriștilor și a resturilor vegetale se degajă poluanți implicați în generarea efectului de seră, care duc la modificări climatice tot mai evidente pe plan mondial. Și animalele sălbatice care au cuiburi sau vizuini subterane au de suferit de pe urma acestor incendieri. De multe ori cadavrele acestora zac carbonizate pe câmp.

Amenzi de 6.000 lei pentru incendierea terenurilor

Conform Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură, cel care utilizează un teren arabil, inclusiv pajiști temporare, nu trebuie să ardă miriștile sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor, adică: paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea-soarelui, rapiță, inclusiv miriștile sau iarba rămasă după cosirea pajiștilor temporare. Nu este permisă nici arderea vegetației pajiștilor permanente, iar obiectivul acestei condiții este menţinerea unui nivel minim de întreținere a solului prin protejarea pajiștilor permanente. Agricultorul care utilizează pajiști permanente nu trebuie să ardă vegetația, inclusiv iarba rămasă după cosit. De frica amenzilor usturătoare (de la 3.000 la 6.000 de lei pentru persoane fizice și de la 25.000 la 50.000 de lei pentru persoanele juridice), oamenii par că au înțeles. Totuși, mai găsim din loc în loc tarlale pârjolite, din fericire fără alte complicații. „Noi așa am apucat din bătrâni, zice moș Pavel Ion din Căteasca. Dădeam foc, paiele ardeau și gata, terminam treaba, scăpam și de buruieni, și de insecte, şi de dăunători. Focul e mai ecologic decât insecticidele și erbicidele. Asta e părerea mea! Dar dacă e lege și nu ne mai dă voie, n-avem ce să facem, ne supunem. N-avem de unde să plătim dacă ne prinde, așa că mai bine le las pe câmp...”.

Nu dați foc miriștii fără acceptul autorităţilor!

Și anul acesta autoritățile au luat legătura cu toți agricultorii care au terenuri în zona Autostrăzii Soarelui, pe traseul București-Pitești sau DN1, deoarece pericolul aici este mult mai mare, având în vedere faptul că se pot produce accidente grave din cauza incendiilor, așa cum s-au întâmplat în alți ani. Proprietarii de terenuri  sunt înştiinţaţi că arderea miriştilor şi a vegetaţiei ierboase este strict interzisă, excepţie făcând  măsurile de carantină fitosanitară, pentru prevenirea unor boli sau dăunători specifici. Legea prevede că deţinătorii de terenuri nu pot arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639255-12-25
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...