2018-10-18 03:41


Întâmplări mai puțin știute de la Zoo Băneasa

 |  21:00

La fiecare sfârșit de săptămână, sute de bucureșteni iau cu asalt Grădina Zoologică Băneasa. Dragostea pentru animale este pentru români ceva nativ, iar câteva zeci de minute sau ore petrecute în compania necuvântătoarelor este purificatoare și alungă stresul acumulat după o săptămână de lucru.

În cele aproape cinci decenii de funcționare, aici au avut loc tot felul de evenimente, unele dintre ele dramatice, cum ar fi moartea elefantului Gaya și a panterei negre, altele hazlii sau care au reprezentat premiere științifice. Regretatul dr. Nicolae Micu, cel care a fost timp de 40 de ani medicul veterinar al animalelor sălbatice de la Zoo, a ținut un jurnal al acestor momente.

Animalul nu e o maşinărie care distrează vizitatorii!

Înfiinţată în 1955, ca un colţ zoologic ce cuprindea câteva animale de colecţie, Grădina de la Băneasa a fost recunoscută pe plan internaţional abia în 1959. Grădina Zoologică nu reprezintă  doar un obiectiv destinat recreerii şi educaţiei publicului, ea constituie şi un centru de cercetare şi cunoaştere a vieţii animalelor sălbatice captive, precum şi a problemelor legate de alimentaţia, reproducerea şi maladiile acestora. Animalul de la Zoo nu este o simplă maşinărie care distrează vizitatorii. El are afecte şi voinţă, supuse în întregime capriciilor mediului, este o individualitate activă, înzestrată cu însuşiri psihice asemănătoare într-o oarecare măsură celor umane. Dacă nu este îngrijit cu pasiune şi înconjurat de multă dragoste, el simte şi suferă ca şi omul. Medicul veterinar Nicolae Micu a ieşit la pensie în 1996, dar n-a putut sta deoparte, așa că și-a continuat activitatea ajutând când animalele de la Circul Globus, când pe cele de la Zoo Băneasa.

Ceaușescu și cu Maurer, în vizită la Zoo

Povestea vieţii veterinarului e una dintre cele mai interesante. Prima cezariană din România făcută unei leoaice a fost realizată de el în 1970, în colaborare cu vestitul dr. Al. Seiciu. „A fost riscant, dar am reuşit. Au trăit amândoi, şi leoaica, şi puiuțul. M-am simțit atât de fericit când am avut leuțul ăla în brațe!”

Pe vremuri, Grădina Zoologică de la Băneasa era vizitată constant de persoane aflate în conducerea Comitetului Central al PCR. Gheorghe Maurer, fostul prim-ministru al României în perioada 1961-1974, venea mereu, întotdeauna însoţit de un securist, ca să-şi vadă cadoul, o pereche de tigri primiţi de la preşedintele Mao Tze Dung. Dr. Micu ne-a mai povestit că animalele de la Zoo au fost vizitate chiar de Nicolae Ceauşescu în persoană. Într-o seară, pe la şase, când nu se aştepta nimeni, cel mai iubit fiu al ţării a apărut la Zoo, împreună cu soţia. L-a chemat imediat pe îngrijitorul de serviciu, care tremura ca varga, și l-a luat la întrebări. Ce fac animalele, dacă sunt bine îngrijite, apoi ce suprafaţă are grădina, ce vecini etc. Elena, care era lângă el, se băga tot timpul în vorbă, încercând să-l încurce pe bietul îngrijitor. Omul i-a spus tot ce ştia şi, până la urmă, Ceauşescu a plecat mulţumit.

Adio Gaya, bun venit, bloc de lux!

În anul 1970, Grădina Zoologică din Băneasa a primit din Germania o elefănţică, pe nume Gaya. Femela a venit şi cu îngrijitorul ei, pentru ca acesta să-i înveţe pe români comenzile în limba germană, cu care ea era obişnuită. Un bun prieten de-al veterinarului, văzând că îngrijitorul neamţ îi oferă un morcov și că elefănțica este foarte blândă, a îndrăznit şi el să întindă mâna spre ea și să-i vorbească. Dar Gaya s-a speriat și l-a lovit cu trompa în burtă, aruncându-l cât colo. Accidentul a fost posibil din cauza faptului că animalul ştia comenzile în germană, iar bărbatul respectiv îi vorbise în româneşte. Pachidermului i s-a părut suspect că omul zicea ceva într-o limbă necunoscută, s-a simțit amenințat și l-a pocnit. Din fericire, acesta a scăpat cu bine. Gaya a murit în anul 2006 în condiții groaznice. În loc să elimine cauzele pentru care elefantul refuza să mai intre în adăpost, directorul Grădinii Zoologice București a forțat introducerea lui în padoc cu făclii aprinse și câini. Efectul a fost dramatic. Elefantul de patru tone s-a speriat și a căzut, fracturându-și un picior. Încercarea de ridicare a acestuia, cu ajutorul unei macarale, s-a întins pe durata a două zile. Manevrele au eșuat și au chinuit inutil animalul, care a și murit. După ce Gaya și-a dat sufletul, conducerea Jandarmeriei a anunțat că oamenii lor, însoțiți de câini, au venit vineri, pe 20 octombrie 2006, la solicitarea verbală a directoarei Anca Oprea, dar că au stat departe de elefant. A fost și o anchetă, dar timpul a trecut, pachidermul a dispărut și viața a mers mai departe. Cert e că acum, Gărdina Zoologică din Băneasa nu mai are în colecție nici un elefant, nici nu mai aduce un altul, iar gard în gard cu fostul padoc al sărmanei Gaya se înalță un minunat și luxos bloc de locuințe și birouri. Probabil i-ar fi deranjat teribil la nas pe viitorii locatari mirosul excrementelor. Pentru că toată lumea știe cât elimină un elefant, nu?


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-09-28
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...