2019-01-17 00:33


INTERVIU – Toma Coconea, românul care a depăşit limitele umane: “Pentru mine, nu există să renunţ”

 |  18:57
INTERVIU – Toma Coconea, românul care a depăşit limitele umane: “Pentru mine, nu există să renunţ”

Îşi dorea enorm să zboare chiar în timpul eclipsei totale de soare din 1999, dar suferise un accident care i-a dislocat bazinul, iar medicii l-au internat de urgenţă. În ziua cu pricina, a evadat călare pe un cal, s-a întors în Parâng şi în momentul dispariţiei soarelui, Toma Coconea era în parapantă, în zbor. E printre românii pentru care sintagma “nu se poate” nu există. Anul acesta, “Şoimul Carpaţilor” a încheiat cea mai dură competiţie de anduranţă din lume, X-Alps 2013, pe locul 10 parcurgând 2.456 de kilometri în 12 zile, perioadă în care a alergat câte un maraton şi jumătate zilnic. Temerarul a luptat cu succes cu variaţiile de temperatură, de la -10 grade pe Mont Blanc la 26 în Monte Carlo, acolo unde a fost aşezat punctul de final al întrecerii la care au participat 31 de atleţi din întreaga lume, selectaţi din peste 7.000 de candidaţi. Într-un interviu acordat ziarului PUTEREA la scurt timp după ce a aterizat pe plaja de la Monte Carlo, Toma Coconea vorbeşte cu lejeritate despre o competiţie în care a alergat 780 de kilometri cu parapanta în spate şi a zburat alţi 1.678 în condiţii nu tocmai prielnice.

Alin Huiu: Salut, Tomi! Te aşteptăm de ceva timp. Cum a fost cursa?

Toma Coconea: Una cu probleme tehnice fiindcă orice greşeală a răsturnat clasmentul. S-a adeverit încă o dată că oricare dintre noi, cei care am terminat în Top 10, puteam să ne clasăm pe podium fără probleme. A fost o cursă mai rapidă ca oricând, orice decizie a contat.

După primul punct, la Gaisberg, erai lider, ce s-a întâmplat apoi?

Am schimbat gresit o vale şi am pierdut puţin timp. Oricum, totul a fost ca la Loto! A fost o zonă în care se zboară bine doar vreo 6-7 zile pe an. Ceilalţi au riscat şi le-a ieşit! Eu am mers pe o rută mai clasică, am vrut să fiu sigur că nu voi avea probleme. În plus, cel care a câştigat, elveţianul Maurer, şi-a activat night-pass-ul (n.r., posibilitatea de a zbura şi noaptea), iar eu, la Zugspitze, nu am mai reuşit pentru că se depăşise termenul, altfel aş fi intrat pe vale cu el şi am fi mers umăr la umăr. Apoi, la Matterhorn, am luat o decizie care m-a costat o zi, însă nu am mai vrut să trăiesc dezamăgirea din 2009, atunci când am intrat într-o zonă interzisă şi am fost descalificat. Acolo am pierdut cam 5 poziţii în clasament, însă am rămas motivat şi am continuat ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic. Aici, deşi sunt alte condiţii, e ca în fotbal sau în Formula 1. O mică eroare te poate costa enorm. În 2007, am pierdut titlul de campion la X-Alps în ultimul moment.

Cum ai reuşit să te automotivezi? Te-ai gândit vreun moment să renunţi?

M-am oprit un pic pentru o odihnă de jumătate de oră, m-am regrupat psihic, şi am decis să rămân în cursă! M-am concentrat exclusiv să ajung la finiş. Să renunţ? Pentru mine, nu există să renunţ! Nu a existat şi nici nu va exista de acum încolo. Eu concurez pentru un vis, iar visul meu este să devin cel mai bun din lume.

Ai avut şi probleme medicale în timpul cursei? În 2011, când ai devenit vicecampion ştiu că ai alergat două maratoane într-o zi cu o gleznă luxată.

Să fiu sincer, întotdeauna există astfel de dureri, nu le poţi evita, dar pentru mine este un lucru secundar. In astfel de cazuri nu renunţ, ştiu că pot trece peste ele. Bineînţeles, suntem oameni şi oricând pot apărea accidentări grave, dar în rest strângem din dinţi şi continuăm. Am trecut peste acest prag datorită celor doi suporteri-asistenţi, Daniel Pisică şi Adrian Miclea, dar şi a faptului că enorm de mulţi români au fost alături de mine atât pe traseu, cât şi virtual, pe site-urile de socializare. Pentru mine, asta a însemnat enorm!

Care a fost meniul tău zilnic în toată această perioadă?

Nu am avut un regim special chiar dacă am depus un efort extraordinar. Daniel Pisică, unul dintre suporterii mai asistenţi, e şi nutriţionist, dar nu apucam să îi văd în fiecare zi, aşa că mâncam cum puteam. Nu aveam mese regulate şi nici nu am folosit vitaminizare în exces, am mâncat în schimb alimente cu mulţi carbohidraţi.

La finiş, ai avut o sumedenie de suporteri, chiar şi organizatorii au precizat că ai fost cel mai încurajat dintre sportivii participanţi.

Ţin să le mulţumesc Mihaelei Rădulescu şi lui Dani Oţil, pentru că m-au ajutat mult cu promovarea, au creat un liant între publicul generalist şi acest sport. La Monte Carlo, am fost aşteptat de câteva zeci de români, iar pe drum, chiar în oraşul natal al lui Maurer, am văzut elveţieni cu tricolorul, a fost emoţionant. Şi încă ceva, pe site-ul competiţiei, Bucureştiul a fost pe locul 1 în lume la accesări. Pentru mine, este o onoare şi o mândrie, care mă face să îmi adun toate forţele pentru ediţia din 2015.

Noi nu concurăm pentru bani, ci pentru spiritul de competiţie!

 

Chiar aşa, ştiu că premiile puse în joc sunt mai mult simbolice. Care este motivaţia?

Noi nu concurăm pentru bani la X-Alps, ci pentru spiritul de competiţie, pentru luptă şi dăruire! Cheltuielile sunt mai mari decât premiul pe care l-ar încasa câştigătorul, însă este ideea acestui spirit incredibil de aventură. Ce se întâmplă aici este o nebunie controlată! Tocmai de aceea selecţia se face riguros, nu oricui îi este permis să concureze fiindcă toată lumea ştie că sunt nişte condiţii extreme. Fluctuaţii de temperatură, vânt extrem de puternic şi mulţi alţi factori stabiliţi exclusiv de natură. Se evită inconştienţa. Eu chiar dacă risc, nu o fac cu ochii închişi. Competiţia îţi oferă o senzaţia extraordinară, greu de descris în cuvinte.

Anul acesta te-ai descurcat mai bine cu sponsorii? De ce buget ar fi nevoie pentru a nu mai avea probleme?

Da, pot să spun că am plecat mai relaxat spre Austria, deschiderea sponsorilor a fost mult mai mare după ediţia din 2011. Sincer, e greu să estimez, însă e nevoie să mergi de câteva ori în Alpi să te familiarizezi cu fiecare zonă, să te poţi adapta climei. Îmi e greu să spun, poate de vreo 5 ori pe an.

 

Te gândeşti la o vacanţă?

Sincer? Mă apuc deja de treabă! Săptămâna viitoare îmi voi reorganiza şantierul pentru şcoala de zbor pe care o voi deschide în Parâng. De aproape doi ani m-am apucat de lucru, iar la anul aş vrea să o inaugurez. Până acum, am avut o şcoală improvizată, ca să spun aşa, dar de acum totul va fi organizat din toate punctele de vedere. Cu program, cursuri, competiţii şi aşa mai departe. Apoi, sâmbătă voi fi copilot la o etapă de raliu şi din august voi începe să rumeg greşelile comise şi să merg din ce în ce mai bine. Precum un ceas elveţian, mai elveţian decât cel al lui Maurer (n.r., câştigătorul acestei ediţii). Nu pot reveni aşa peste noapte, dar cu siguranţă mă voi reface total pentru următoarea ediţie. Oricum, vă mulţumesc încă o dată, tuturor românilor, că aţi fost alături de mine. Pentru mine înseamnă mult!

CIFRELE LUI TOMA COCONEA LA X-ALPS 2013

• 2.456 km a parcurs în total, de la Salzburg la Monte Carlo

• 1.678  km  a  zburat  cu parapanta

• 780 km a alergat/mers pe jos

• 55 ore petrecute în aer

• 108 ore în care a alergat

• 123 ore s-a odihnit

• 7 km/h viteza medie cu care a alergat

• 31 km/h viteza medie cu care a zburat

• 8 perechi de pantofi sport schimbate

• 3 GPS-uri folosite pe parcursul competiţiei

• 4.000 m recordul de înălţime atins în zbor

• 65 litri de apă consumaţi

• 4 ore de somn de noapte

• 50 de hărţi de pe care îşi făcea strategia pentru a doua zi


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-22

Mai multe imagini:
INTERVIU – Toma Coconea, românul care a depăşit limitele umane: “Pentru mine, nu există să renunţ”
zoom
INTERVIU – Toma Coconea, românul care a depăşit limitele umane: “Pentru mine, nu există să renunţ”
zoom
INTERVIU – Toma Coconea, românul care a depăşit limitele umane: “Pentru mine, nu există să renunţ”
zoom

INTERVIU – Toma Coconea, românul care a depăşit limitele umane: “Pentru mine, nu există să renunţ”
zoom
INTERVIU – Toma Coconea, românul care a depăşit limitele umane: “Pentru mine, nu există să renunţ”
zoom
INTERVIU – Toma Coconea, românul care a depăşit limitele umane: “Pentru mine, nu există să renunţ”
zoom


TAGURI: toma coconea, x-alps, interviu, monte carlo, alpi, maraton
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


PILOT1974
21 Iul 2013

Felicitari pentru tenecitate si forta,bravo...meriti toate onorurile...sper sa vina la intalnirea de la primarie cat mai multi petrosaneni
MIHAELA RADULESCU SCHWARTZENBE
22 Iul 2013

Sunt ani de cand nu am mai citit un articol de ziar cu atata placere si emotie. Multumesc, Alin ! Multumesc, "Puterea". Toma merita tot...
BEA
22 Iul 2013

Felicitari Toma, pentru tot ce ai facut! Esti un erou! Felicitari Mihaela pentru promovare si implicare. Felicitari tuturor romanilor ca i-au stat alaturi, fie macar si cu gandul.
DAN NEGOESCU
22 Iul 2013

Bravo !!!!
MARILENA MATEI
22 Iul 2013

Bravo Toma, esti un exemplu de vointa !
CARMEN FUSLE
22 Iul 2013

Felicitari Toma ! Alaturi de Mihaela si restul lumii sunt convinsa ca vom reusi sa facem ca si conditiile de antrenament ale lui Toma sa se imbunatateasca ,sa poata merge in Alpi asa cum doreste el de cel putin 5 ori pe an ,e important sa se poata antrena acolo. BRAVO TOMA ! Felicitari tuturor celor care ati fost acolo la finish ! :)
COOSMIN
22 Iul 2013

Mulțumiri!
CORINA
22 Iul 2013

Extraordinar! Felicitări, forţă de muncă și putere pentru ediția din 2015!
ENACHE MIHAELA
22 Iul 2013

Bravoooo! Esti un model de forta mentala in primul rand, si apoi de forta fizica!Succes si inspiratie maxime pentru competitia urmatoare!!!
RALUCA
22 Iul 2013

Felicitari!! Te-am urmarit prin intermediul Mihaelei, este extraordinar felul in care iti urmezi visul! Felicitari inca o data!
CRISTINA TAMAS
22 Iul 2013

bravo Toma si succes in continuare!!!
CARMEN BALACEANU
22 Iul 2013

Felicitari inca o data, Toma! Si iti multumim pt. tot... Chiar aveam nevoie de un model ca tine;multi dintre noi dam inapoi la greu... Wish-list updated: -sustinere pe traseu pt. Toma in 2015, la urmatoarea competitie; -cursuri la scoala de zbor din Parang... p.s. Multumim si noi Mihaelei R.S. pt promovarea lui Toma pe Facebook. Laudabil...si asteptam campania "Un suporter TOM-ist =un euro..." si alte campanii :)
GETA
22 Iul 2013

ma bucur sa vad ca aduni mai multi suporteri pe masura cu fiece concurs.in urma cu 2 competitii majoritatea celor ce te sustineau erau cei din petrosani si cunostinte alaturi de care zburai.astazi,vad cu mandrie,ca sunt mii si mii.in urma cu 2 ani i-ati cucerit si pe cei din strainatate ...v-au urmarit cursa cu sufletul la gura.anul asta i-ati mobilizat si pe cei ce ,prin intermediul retelelor de socializare,au aflat de visul vostru. bv tomi,adi,dan si bv tuturor celor ce cred in visul lor.cand il vor implini va fi nebunie:)
DAN RUS
23 Iul 2013

Bravoo!!! Feicitari TOMA esti un exemplu demn de urmat, felicitari celor ce au fost alaturi de tine la finish...
LILIANA
23 Iul 2013

bravo Toma!!!iti multumesc pentru zborul de acum 13 ani sper sa mai zburam intr-o zi impreuna acasa la Petrosani.Esti fantastic,meriti tot ce este mai bun
FLAVIUS
24 Iul 2013

Felicitari !!!
Random imageUltimele stiri

loading...