2017-01-20 12:04

SPECIAL


Ion Crăciunescu: Mă aşteptam la arestări. Vor fi surprize!

 |  21:00
Ion Crăciunescu: Mă aşteptam la arestări. Vor fi surprize!

Fostul mare arbitru şi preşedinte al CCA, Ion Crăciunescu, susţine că situaţia din prezent cu reţinerea lui Vasile Avram este mult mai gravă decât cea din 2009, când Gheorghe Constantin şi mai mulţi arbitri au fost arestaţi, deoarece în prezent DNA a urmărit strict corupţia din fotbal. Crăciunescu susţine că în curând vor fi multe surprize în acest caz.

Vă aşteptaţi la acest val de reţineri?

Normal că da. Lucrurile nu puteau să meargă aşa la infinit în felul ăsta. Mă speriasem de ce se întâmplă. Lumea stătea pasivă, nu intervenea deloc în ciuda celor întâmplate. Situaţia este dezastruoasă în arbitrajul românesc, dar să ţinem cont că astfel de cazuri s-au întâmplat şi în restul Europei.

Credeţi că în dosar sunt implicaţi şi conducătorii FRF?

Nu am probe, dar pot spune că atât timp cât eu am fost la FRF nu m-a obligat nimeni să iau anumite decizii. Eu am făcut ce am crezut că e mai bine, dar că au făcut un puci şi m-au dat jos ca pe un nimic e altceva. M-au dat afară când FIFA dăduse calificativul foarte bine pentru arbitrajul nostru. Doar la capitolul număr arbitri am stat mai slab. La două luni am fost demis.  Eu nu pot acuza pe nimeni fără probe, trebuie să am argumente. Dar ce s-a întâmplat până acum a fost o mare, mare măgărie. A fost făcută cu mulţi dintre cei care au fost cu mine la Comisie. Eu chiar credeam că au coloană vertebrală. Nu vreau să-i nominalizez, dar se ştiu ei.

Ce credeţi că suspectează DNA?

Nu fac presupuneri. Eu am făcut întotdeauna referire la unele greşeli inexplicabile. Toată lumea le vedea, nu numai eu. Se întâmplau lucruri bizare în arbitrajul românesc. Domnul Avram spunea că arbitrajul românesc e în creştere, a fost o probă de diversiune.

Există comparaţie între ce s-a întâmplat acum şi situaţia din 2009 cu arestarea lui Gheorghe Constantin?

În 2009 trebuie să ştiţi că fotbalul a fost colateral. Se urmărea altceva, pe partea economică la domnul Penescu şi aşa s-a ajuns la arbitraj. Acum, situaţia este mult mai gravă, pentru că procurorii au intervenit strict pe fotbal. Toate datele sunt pe specificul fotbalului. A venit ca o deviere atunci, acum e altceva. Eu am încredere în instituţiile statului, iar cazul ăsta trebuie lăsat să se deruleze conform normalului, să nu se intervină.

Să înţeleg că ne aşteptăm la un nou val de arestări?

În perioada următoare cred că vom avea surprize. Mecanismul ăsta defect este complicat şi implică multe segmente. Cert e că întotdeauna când s-a început curăţenia în fotbal, primii căzuţi au fost arbitrii, dar nu au scăpat nici alţii. O să vedeţi. Nu ştiu care vor fi cei în cauză. Oficiali, observatori, nu ştiu. Arbitrii nu au făcut de capul lor, asta dacă au făcut ceva.

Am ajuns la al doilea preşedinte CCA consecutiv arestat pentru fapte de corupţie...

Iertaţi-mă, dar în nici o ţară din lume nu s-a întâmplat aşa ceva, să pună asistentele să conducă medicii. Numai la noi se poate întâmpla. A ajuns un asistent să conducă arbitrajul românesc. Se conduce de la margine. Nu vreau să vorbesc despre personajul respectiv, fiindcă e la DNA. Am multe de spus, dar nu mi se pare normal în momentul ăsta.

Cum apreciaţi demersurile lui Vasile Avram din ultimii doi ani de a elimina o parte din garda veche a arbitrajului?

Sunt multe anomalii, unele enorme. Credeţi că au mai fost regulamente, au mai fost ceva? Şi nu mă refer doar la el. Sunt arbitri care au fost suspendaţi, dar au promovat la excepţional, deşi nu aveau voie conform regulamentului. Îmi spuneau săracii arbitrii, care erau victime. Eu am stat cinci luni la Comisie anul trecut pentru nişte declaraţii, noroc că am dat peste nişte oameni înţelegători. Vorbele mele au fost dure, dar au fost argumentate. Cred că am expertiza necesară să mă pronunţ despre arbitraj.

Ce soluţie aţi avea dumneavoastră pentru arbitrajul românesc?

Ce soluţie am eu? Nu sunt în campanie, nu am nimic de-a face cu CCA în momentul ăsta. Dar eu când sunt sau voi fi acolo acolo, să ştiţi că am soluţii şi le găsesc. Nu vorbesc aiurea. M-a propus cineva pe mine? M-a chemat? Ce rost are să vorbim?

Dar dacă vă cheamă?

Să vă răspund la întrebări cu dacă? Nu pot. Vorbesc doar pe lucruri clare.

Mai sunt chemaţi arbitrii în birourile federale?

Nu vă aduceţi aminte? De 4 ani am tot spus. Am tras un semnal de alarmă. Oamenii nu mai erau în stare să arbitreze. Treceau pe la cabine pe unde se dădeau... păi nu a recunoscut Prunea? Eu nu vorbesc despre prezent, dar de fiecare dată când am avut argumente, am spus. Lucrurile grave se petreceau cu arbitrajul, nu plecau de la un singur segment. Va fi verificată în timp. Pot spune punctual că sunt implicaţi şi unii observatori şi unii oficiali, sunt mulţi.

CV

Născut pe 27 septembrie 1950 (Craiova)

A început arbitrajul în 1975, iar în 1981 a debutat în Liga 1.

A primit ecusonul FIFA în 1984, iar 11 ani mai târziu a condus finala Ligii Campionilor dintre AC Milan şi Ajax. A fost singurul, alături de Nicolae Rainea, care a reuşit o astfel de performanţă.

În prezent, este preşedinte la divizionara secundă Chindia Târgovişte.

Între 2003 şi 2005 a fost preşedinte al CCA.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-11-06Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image