2017-01-17 11:15

SPECIAL


Ivan Ionuţ Nicuşor, un sportiv român demn de Cartea Recordurilor

 |  20:00
Ivan Ionuţ Nicuşor, un sportiv român demn de Cartea Recordurilor

La doar 19 ani, deşi suferă din naştere de un handicap locomotor, un romândin Ferrara a obţinut centura neagră 1 Dan la karate. Un rezultat demn de CarteaRecordurilor, care îi face orgolioşi pe toţi membrii clubului de arte marţialedin localitatea romagnolă. Tânărul urmează să intre într-o comisie care îi vada dreptul să participe şi în competiţii sau concursuri de profil.

Ivan Ionuţ Nicuşor este originar din Slatina şi a venitîn Italia, împreună cu părinţii, în urmă cu 4 ani. „Părinţii mei au venit cumult timp înainte. Tata în urmă cu aproape 10 ani, iar mama - după un an.Situaţia financiară delicată i-a împins să aleagă calea străinătăţii, dar cânds-au pus la punct, ne-au adus şi pe noi, pe mine şi pe fratele meu mai mic,acum în vârstă de 12 ani.”

Ionuţ frecventează cursurile unui liceu din Ferrara,ultimii doi ani urmând să se specializeze pentru meseria de „geometro”. „Suntîn anul trei la liceu şi mă pregătesc să termin cursurile de «geometro» careîmi vor permite să am un loc de muncă mai bun. Aş vrea să merg la o facultate,dar părinţii mei, în momentul de faţă, nu-şi permit să mă întreţină, costurilefiind foarte mari.”

Românul suferă din naştere de un handicap locomotor, darasta nu l-a împiedicat să practice artele marţiale, karate, pe care le-aînceput încă din România. „Fratele meu mai mic se înscrisese la un club dekarate din Slatina şi eu îl însoţeam mereu la antrenamente. Într-o zi, antrenorullui m-a încurajat să practic şi eu acest sport, deşi a văzut că am problemefizice. M-am născut cu un picior mai puţin dezvoltat, din cauza tratamentuluiinadecvat pe care medicii din România i l-au prescris mamei mele în timpulsarcinii. Din cauza acestui fapt trebuie să port o proteză, asta nu m-aîmpiedicat însă să mă înscriu şi să încep să practic karate.”

Pasiunea pentru acest sport i-a adus şi primelerezultate. „Am început antrenamentele şi am ajuns în scurt timp să particippentru obţinerea centurii albe, pentru care în România trebuie să participi laun examen. Am participat chiar şi la un concurs pentru categoria mea şi amobţinut medalia de argint. Imediat după concurs, antrenorul meu m-a dus în faţacelor prezenţi, a ridicat pantalonul şi le-a arătat tuturor piciorul meu. Aurămas toţi cu gura căscată. Vreau să mulţumesc pe această cale maestrului meu,Cristi Rezeanu, de la care am primit bazele acestui sport.”

Ajuns în Italia, Ionuţ se înscrie la un club de karatedin Ferrara. Antrenorii au fost sceptici la început, dar după primele mişcărişi-au dat seama că handicapul locomotor pe care îl are nu-l împiedică să devinăun bun sportiv. „Mama mea a vorbit cu antrenorii de la club pentru a măînscrie. Nu le-a spus însă despre problemele mele fizice. Când m-au văzut, nus-au arătat deloc încântaţi. A trebuit să le aduc legitimaţia sportivă dinRomânia pentru a le dovedi că deja practicam karate. În aceeaşi zi am fostprogramat să mă antrenez la grupa mijlocie. Am început să mă antrenez şi, după primelemişcări, antrenorii au rămas uimiţi. Problemele fizice pe care le am nu m-auîmpiedicat să fiu egal cu toţi ceilalţi. M-au rugat să rămân şi la grupa marede vârstă, am fost dat ca exemplu şi când antrenorul le-a arătat că port oproteză şi le-a vorbit despre handicapul meu, au rămas cu toţii muţi deuimire.”

În scurt timp, datorită seriozităţii şi talentului decare a dat dovadă, a ajuns să fie îndrăgit de toţi membrii clubului, să fie înpermanenţă un exemplu de tenacitate pentru toţi. ”Antrenoarea mea, FedericaAchilli, m-a chemat într-o zi şi mi-a spus că mi-au sosit noii pantofi desport. Nu ştiam despre ce e vorba. Am descoperit că îmi comandase o pereche deîncălţări speciale care îmi îmbunătăţeau mişcările şi posibilitatea de aexecuta anumite mişcări. A fost o surpriză deosebit de plăcută pentru mine.Vreau să precizez că pantofii de sport au fost omologaţi de către federaţie şiau fost făcuţi la un institut ortopedic din Bologna, după ce mi s-au luat toatemăsurile.”

Rezultatele, demne de Cartea Recordurilor, nu auîntârziat să apară. De curând a participat la un examen, în urma căruia i s-aatribuit centura neagră 1 Dan. Nu au lipsit însă problemele. „De puţin timp amreuşit să obţin centura neagră 1 Dan. E adevărat, după o muncă enormă şi multesacrificii. La examen am întâmpinat şi o altă problemă. Din comisia de evaluarefăcea parte şi antrenorul naţionalei italiene, care, iniţial, nu a fost deacord să particip, pentru că purtam încălţăminte. Mi-a vorbit şi foarte urât.În apărarea mea au intervenit maestrul japonez Hirachi Shirai şi antrenorulmeu, sensei Gabriele Achilli, care este şi preşedintele naţional Fikta („Lafederazione del tradizionale di Sensei Hiroshi Shirai”, n.r.). Am intrat înexaminare şi am dovedit că merit centura neagră.”

Presa italiană l-a comparat pe Ionuţ cu atletulsud-africat Oscar Pistorius. „După ce am ieşit de la examinare, presa locală afost foarte interesată de mine şi de activitatea mea sportivă. Mi s-au luatinterviuri la televiziunea locală, precum şi în presă. Am fost comparat cusportivul Oscar Pistorius, campion la jocurile paraolimpice, deţinător almultor recorduri mondiale. În sportul meu încă nu a auzit nimeni de un cazasemănător. Cel puţin în Italia sau România sunt sigur că sunt unic.”

În afara terminării studiilor, Ionuţ mai are un alt vis,acela de a intra în comisia care să-i permită intrarea în competiţii şi concursuri.„Aştept să se întrunească comisia care să mă examineze şi să-mi permită săintru în competiţii. Nu ştiu când va fi asta, sper cât mai repede. E ochestiune delicată, cu care nu s-au mai confruntat în Italia. Eu suntnerăbdător să dovedesc că sunt un sportiv talentat care iubeşte acest sport.”

Antrenoarea lui Ionuţ, Federica Achilli, ne-a transmisurmătoarea declaraţie despre elevul său: „Ionuţ e un băiat formidabil, cu multentuziasm, e tenace şi constant în pregătire şi evoluţie. Când practică acestsport, chiar dacă trebuie să poarte încălţăminte specială, nu se observă nici odiferenţă faţă de ceilalţi colegi. Ceea ce e însă foarte important e spirtul şiforţa interioară pe care le posedă. E un exemplu pentru toţi din sală, copiisau adulţi. Următorii paşi sunt obţinerea celui de-al doilea Dan şi cusiguranţă un concurs”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-09-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image