2019-01-24 04:53


Kilogramele, cadoul nedorit de sărbători. Cinci trucuri pentru a începe o nouă viaţă, mai “uşoară”

 |  18:46
Kilogramele, cadoul nedorit de sărbători. Cinci trucuri pentru a începe o nouă viaţă, mai “uşoară”

Masa de Crăciun are, în medie, 8.000 de calorii. Adică de 4 ori mai multdecât întreaga „doză” zilnică recomandată. Revelionul ne aduce, la rândul său,bunătăţi care fac rău siluetei. Iar toate acestea vin după petrecerile de Sf.Nicolae, ca şi după numeroasele reuniuni de sfârşit de an, obligatorii pentrucei care lucrează la firme private. Unde mai pui că sezonul nu ne oferă preamulte şanse să ardem surplusul de calorii. Rutinei zilnice se adaugă timpulpierdut la cumpărături, iar frigul nu prea te îndeamnă să ieşi în parc. Toateacestea, adunate, fac ca în ianuarie să descoperim că nu prea mai încăpem înhainele de acum un an sau că am sărit câteva gradaţii la cântarul dinbaie. Tot răul spre bine, cum ziceromânul. Specialiştii consideră că este inutil să mergi contra curentului. Unom care încearcă să scadă în greutate de Crăciun se va stresa degeaba.Dimpotrivă, un plus de kilograme, vizibil după Anul Nou, ar putea să-l speriepe „vinovat”, determinându-l să-şi schimbe stilul de viaţă pe termen lung.Câteva dintre concluziile trase de cercetătorii americani în 2010 ar putea să-iajute pe cei care îşi promit ca în noul an să fie mai supli şi să trăiască maisănătos.

Predispoziţia genetică nu e unfactor decisiv

Un studiu realizat pe 20.000 de pacienţi şi publicat în august de revistaSocietăţii Americane de Medicină Fizică a descoperit că persoanele care duc oviaţă activă rămân la o greutate normală, indiferent dacă fac parte din familiide obezi. Ideea că genetica influenţează irevocabil destinul este pusă astfella îndoială. E drept că s-au descoperit 12 gene legate de obezitate şi căaceasta are determinări familiale, dar experţii cred că mai important estestilul de viaţă transmis de la părinţi la copii decât genele ce crescpredispoziţia la îngrăşare. Copiii care făceau parte din familii de graşi, darai căror părinţi le oferiseră o alimentaţie echilibrată şi care făceau celpuţin 30 de minute de sport pe zi nu erau supraponderale, fără excepţie. În schimb,copiii din familii de obezi care nu aveau genele „defecte” ale adulţilor erausupraponderali, fiindcă adoptaseră obiceiurile alimentare ale părinţilor şi nufăceau sport.

Nu există medicamentemiraculoase pentru slăbit

Exerciţiul fizic şi dieta sunt principalele arme înlupta cu obezitatea, evident alături de chirurgie. În luna octombrie,Administraţia Americană pentru Alimente şi Medicamente a respins două noiproduse de slăbit, iar în Europa nici măcar nu s-a cerut aprobare pentru noiterapii revoluţionare. Cele vechi şi-au arătat limitele, iar unele produse aufost chiar interzise, fiindcă aveau risc de hipertensiune şi infarct. Produseledin plante, deşi au mai puţine efecte secundare, dar rezultate slabe, maidegrabă de tip placebo, iar unele au “ascunse” în reţetă droguri puternice, detipul amfetaminei, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Mutu. Ceaiurile şi alteproduse naturale ar putea susţine o cură de slăbire, dar principalul “ingredient”îl reprezintă voinţa de a nu reveni la obiceiuri alimentare proaste.

Greutateacostă bani

Banii pot constitui o puternicămotivaţie pentru a menţine decizia de a trăi sănătos. Unele firme dinstrăinătate au început să ofere prime angajaţilor care susţin programe deslăbire.Companiile au calculat costurisuplimentare de 1.000 de dolari pentru fiecare angajat obez, aşa că suntdispuse să acorde bonusuri de 500 de dolari celor care încep o cură de slăbire.Evident, acest lucru nu se va întâmpla la noi, dar arată că greutatea în plusimplică unele costuri. În primul rând, sunt cele legate de garderobă, dar şi deuzura mai rapidă a unor obiecte personale (scaun, pantofi etc.). Mai importantesunt costurile determinate de îmbolnăvirile asociate obezităţii: pierderea unorzile de muncă, bani daţi pe tratament, proteze pentru şold sau genunchi, labătrâneţe.

Atenţiela eticheta produselor alimentarePersoanele care citesc cu atenţie eticheta produselor au şanse cu 18 la sutămai mari de a nu creşte în greutate decât cele care nu sunt atente la ceea ceconsumă. Chiar dacă nu fac sport, susţine un studiu publicat în JurnalulConsumatorului, o revistă ce apare lunar în SUA. Dacă la preocuparea pentrupropria alimentaţie se adaugă cel puţin 30 de minute de mişcare pe zi, şansa dea avea o greutate ideală creşte la 32 la sută.

Atenţiela factorul “timp”O zi-două în care se sare calul în ceea ce priveşte raţia de calorii nu ridicămari probleme, dar o lună a cadourilor gastronomice duce la consecinţe cu careva trebui luptat un an întreg. Studiul, publicat în august de Revista Americanăde Nutriţie şi Metabolism relevă că acumularea a 3 kilograme în timp de o lunăa implicat un efort de slăbire întins pe durata a 12 luni, modificările metaboliceşi fiziologice fiind mult mai importante decât se credea. De altfel, nici curarapidă de slăbire nu este recomandată. În primul rand, fiindcă e greu desusţinut şi persoana care o practică are şanse mari de a renunţa la ea, în aldoilea rand, pentru că nu implică schimbări permanente în stilul de viaţă, aşacă se va reveni la aceeaşi problemă, după o perioadă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-05-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...