2017-01-20 06:07

SPECIAL


La Văleni VIP-urile au capete de lut

 |  16:18
La Văleni VIP-urile au capete de lut

Dumitru Muşel, un artist plastic bucureştean, modeleazăîn lut figurile unor personalităţi din viaţa publică românească sau dinpoveşti. Retras la pensie, la Vălenii de Munte, omul a făcut o adevăratăpasiune din asta. Modele îi sunt fotografiile din ziare şi reviste. Când vreasă se relaxeze, Muşel se întinde pe pat şi, de pe pereţi, chipurile din lumeade lut ars îl veghează şi îi apără somnul.

Afost modelul lui Corneliu Baba

Sprijinită pe o coastă de deal din imediata vecinătate apieţei orăşeneşti, răsare veselă „casa cu 1001 capete”, poreclită aşa delocalnici pentru că proprietarul ei a expus pe zidurile ei zeci de măşti care,parcă, vorbesc. Înfăţişarea clădirii e bizară, ieşită din tiparele zonei. De pefaţada exterioară te privesc figurile unor personaje din viaţa reală şi dinbasme. Stăpânul minunăţiei, Dumitru Muşel, este un septuagenar sătul de viaţamult prea complicată din Bucureşti. Artele plastice i-au făcut cu ochiul decând era tânăr, momindu-l în universul lor fascinant şi, de atunci, a totcochetat cu ele. La un moment dat, după ce a citit în ziar un anunţ în careInstitutul de Belearte „căuta modele”, s-a înfăţişat profesorilor şistudenţilor. După ce aceştia l-au măsurat şi l-au studiat cu atenţie, Dumitru adevenit model. A pozat chiar pentru artiştii Corneliu Baba şi ConstantinBaraschi. „Pentru mine a fost cea mai frumoasă perioadă din viaţa mea,mărturiseşte Muşel. Am cunoscut oameni de mare valoare, talente uriaşe aleartei româneşti. Mă simt norocos că i-am întâlnit şi că am avut ocazia să învăţmulte de la ei!”

Sus,şade moţ căpăţâna lui Băsescu

Apoi, Dumitru a început să-şi exerseze propriul talent şia descoperit că poate reconstrui realitatea folosind lut ars, alabastru saupiatră de râu. Şi-a făcut un atelier de lucru. N-a trecut multă vreme şi acestas-a umplut de figurine, capete cu diverse forme şi expresii. Cum păşeşti încasa lui Muşel, ai strania senzaţie că năvălesc cu toţii peste tine: artişti,preşedinţi, poeţi, miniştri, cântăreţi… Sus, undeva, şade moţ căpăţâna luiBăsescu. Parcă-l şi auzi cum râde: Hă, hă, hă! Sub el, C.T. Popescu priveştesfidător, gata să muşte. Lor li se adaugă figurile unor personalităţi aleculturii universale: Galileo Galilei, Picasso sau Rodin. Mai încolo, staucuminţi, agăţate în cui, ca la muzeu, măştile care îi întruchipează pe PavelStratan, Stela şi Arşinel, Prigoană şi Bahmu, Gil Dobrică, Nichita Stănescu,Andrei Pleşu şi Floriiiiiiiiiiiin Călinescuuuuu.

Becalişi frigiderul

Printre cei pe care Muşel a simţit nevoia să-iimortalizeze în lut a fost şi Gigi Becali. Aflând despre isprava artistului,magnatul din Pipera a venit la Văleni, curios să vadă lucrarea care i-a fostdedicată. I-a plăcut şi a cumpărat-o pe loc. Din banii primiţi de laeuroparlamentarul de azi, artistul Muşel şi-a cumpărat un frigider. „Sincer săfiu, atunci nu prea o duceam bine, măruriseşte sculptorul zâmbind. Eram săracca Iov. Pensia se cam dusese şi aveam mare nevoie de bani, pentru că mi sestricase frigiderul. Şi tocmai atunci sună soneria: ţârr…ţârrr! Ies din atelierşi mă duc să văd cine e. Mi-a stat inima în loc! Era chiar Gigi Becali, încarne şi oase! Am tras repede ceva pe mine şi i-am deschis poarta. A intrat, avăzut lucrarea şi a zâmbit. Mi-a plătit-o, apoi a luat-o cu el. Din baniiprimiţi mi-am cumpărat o mândreţe de frigider.”

Cerceiecologici din lut

Deşi este o tehnică arhaică, modelarea în lut a păşit cudreptul şi în acest mileniu. Creatorii de jucării pentu copii şi-au îndreptatatenţia, în ultima vreme, către acest domeniu. Există pe piaţă seturi carecuprind o mulţime de modele care se vând împreună cu două kilograme de lut dediferite culori, pietricele, bucăţele de mozaic, pensule de decorat, uneltepentru sculptat, lipici etc. Procedura este relativ simplă, însă deosebit deutilă în deschiderea gustului pentru frumos al celor mici. De asemenea, pentruadulţi există o gamă de accesorii care se pot confecţiona din lut: cercei,broşe, coliere, medalioane sau inele. Materia primă se găseşte la Hanul cu Teisau Casa Retro din Bucureşti. N-aveţi nevoie decât de puţină răbdare şi detimp. Pe internet sunt numeroase tutoriale care vă pot îndruma paşii în aceastăartă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-10-24

Mai multe imagini:
La Văleni VIP-urile au capete de lut
zoom
La Văleni VIP-urile au capete de lut
zoom
La Văleni VIP-urile au capete de lut
zoom

La Văleni VIP-urile au capete de lut
zoom
La Văleni VIP-urile au capete de lut
zoom
La Văleni VIP-urile au capete de lut
zoom

La Văleni VIP-urile au capete de lut
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image