2018-12-12 09:55


Ladislau Ritli, ministrul sănătăţii: Nu am încă o soluţie pentru a ţine medicii buni în România

 |  16:55
Ladislau Ritli, ministrul sănătăţii: Nu am încă o soluţie pentru a ţine medicii buni în România

Sistemul sanitar românesc este în fază cronică de câţiva ani. Lipsa de fonduri, cadrele medicale care pleacă în afară au dus la colapsul acestui sistem. Avem oameni buni ce dau ora exactă în lume cu premierele medicale, dar nu avem bani să-i ţinem pentru noi. Raza de speranţă vine din noua reformă a sistemului de sănătate care va rezolva măcar o parte din nereguli. La doar o lună de la numire, noul ministru al sănătăţii, Ladislau Ritli, face în premieră pentru Puterea, o radiografie a sistemului medical din România.

Care ar fi soluţia dumneavoastră ca personalul medical să nu mai plece din ţară?

Nu am o soluţie radicală, pentru că lumea e liberă să se mişte în spaţiul european. În momentul în care vom putea crea nişte condiţii pentru tineri, mai ales, atunci vom reuşi. Condiţii materiale, salariu atractiv, condiţii la locul de muncă. E o problemă socială, nu este o problemă medicală, nicidecum a Ministerului Sănătăţii.

Ce v-a determinat să acceptaţi acest post, când fostul ministru, Atilla Cseke, a demisionat din motiv că nu sunt suficienţi bani alocaţi sănătăţii? Vi s-a promis o suplimentare bugetară?

Am motive personale. Nu comentez acest aspect. Nu mi s-a promis suplimentarea bugetului. Mi s-a spus să fac un efort să aduc şi pe alte căi bani, dacă vor fi în buget da, dacă nu, nu Conform angajamentului semnat de guvernare cu FMI se vor scoate serviciile medicale neesenţiale. Care sunt acestea mai exact?

Să vă spun o listă a serviciului medical neesenţial ar trebui să stăm până dimineaţă. O să facem o listă negativă a pachetului de bază existent până la sfârşitul anului şi acolo o să fie analizate toate acestea, însă trebuie să fie precedate de o analiză ştiinţifică. Nu este empirism aici sau subiectivism. Se bazează pe date epidemiologice, pe date obiective. Acum lucrează echipe şi de la noi din ţară şi din străinătate ca să facă acest lucru.

Când se va implementa sistemul de asigurări private de sănătate astfel încât să avem posibilitatea să ne alegem unde contribuim şi de ce servicii beneficiem?

Ar fi benefic, după părerea mea, acest sistem. Nu în viitorul apropiat, în viitorul mijlociu.

România nu a mai introdus pe lista medicamentelor compensate nici un medicament nou.

Care e motivul?

Mai precis de 3 ani. Despre această perioadă este vorba. Aşa a fost politica pentru listele respective.

Când s-ar putea debloca posturile din sănătate?

Adunăm argumente ca să se vadă că în sistemul sanitar necesităţile sunt altele. Cel puţin pe anumite categorii, medici să zicem, algoritmul poate fi altul decât şapte pe lună. Pot să îmi imaginez multe alte variante. Nu putem să mergem în faţa legiuitorului numai cu elemente subiective, trebuie să spunem calculat exact şi colegii mei lucrează la asta, ca să demonstrăm că la noi poate trebuie un alt algoritm acceptat ca pe minimum de resurse să putem face faţă solicitărilor profesionale.

Cum vedeţi dumneavoastră faptul că suntem printre puţinele state europene, dacă nu chiar singurul, care acceptă asistenţi medicali fără diploma de Bac?

Nu cunosc problema aceasta. Nu sunt informat. E de învăţământ. Şcolile sunt reglementate şi nu e problema Ministerului Sănătăţii.

Care este relaţia dumneavoastră cu domnul Duţă de la CNAS? Nu vă este teamă ca în cazul în care nu vă înţelegeţi, o să intraţi în gura preşedintelui Băsescu?

Foarte bună. De ce să intru în gura preşedintelui Băsescu? Nu, nu, nicidecum! Nici nu m-am gândit la aşa ceva. În primul rând, amândoi suntem medici, am stat de vorbă, ştim care sunt problemele sistemului şi putem să ne ajutăm reciproc, respectiv sistemul, că nu e vorba despre o relaţie personală, ci interinstituţională. Cel puţin până în prezent nu am observat semne de rea-voinţă sau rea-credinţă din partea acestei instituţii.

Pediatria din România e în criză? Sunt probleme în sistem?

Medicii care vin de pe băncile facultăţii nu au ore suficiente de pregătire. La rezidenţi nu este adecvat sistemul de predare. Pediatrii fac cinci ani şi numai pediatrie. Acolo este şi inimă şi plămâni şi tot ce vreţi. Nu se poate aşa ceva. La adulţi unul este specialist de inimă, unul de rinichi, unul de plămâni ş.a.m.d. Tot aşa trebuie să fie şi la copiii. Medicul pediatru trebuie să fie specialist. Nu se mai poate face pediatrie generală decât într-un spital mai mic. Păstrăm pediatria generală, dar medicul trebuie să fie specialistul pediatru oncolog, hematolog, nefrolog ş.a.m.d. La un astfel de sistem ne gândim şi asta prin rezidenţiat. Prin pregătirea de specialitate se poate face altfel decât până acum. Şi pentru asta am parteneri, adică oameni profesionişti şi, sigur, o să mergem şi la Ministerul Învăţământului. Deci nu pregătirea e slabă, ci nu e bună forma de pregătire. Necesităţile noastre sunt acum altele decât în urmă cu 30-40 de ani, când s-a implementat acest sistem de pregătire.

„Relaţia mea cu Lucian Duţă de la CNAS este foarte bună. Până acum nu am semne de rea- voinţă sau rea-credinţă din partea acestei instituţii”

Ladislau Ritli

CV

S-a născut la Oradea, la 8 iunie 1948, şi a absolvit Facultatea de Medicina din Timişoara în anul 1973 ca şef de promoţie.

Este specialist în pediatrie, oncologie şi hematologie, conferenţiar universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii din Oradea.

A fost director al Spitalului Teritorial Orăşenesc Stei între anii 1978-1986, apoi medic inspector la Direcţia Sanitară Bihor până în 1990, când a devenit director adjunct al Spitalului de Copii Oradea. Între 1997 şi 2009 a condus Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Bihor.

Ca urmare a tragediei din 2002, când 20 de bebeluşi au murit la maternitatea din Oradea, Ritli Ladislau a părăsit funcţia de şef al Direcţiei Mamă şi  Copil a DSP Bihor.

Din anul 2010 a fost director medical al Spitalului Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea, până în luna august a acestui an, când a fost numit în funcţia de ministru al sănătăţii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-02-22
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...