2017-01-21 19:28

SPECIAL


Lars Von Trier, declarat “„persona non grata” la Festivalul de Film de la Cannes

 |  17:15
Lars Von Trier, declarat “„persona non grata” la Festivalul de Film de la Cannes

Regizorul Lars Von Trier, care şi-a exprimat,miercuri, "simpatia" pentru Hitler, a fost declarat, joi,"persona non grata" de organizatorii Festivalului de la Cannes,această decizie având efecte imediate, însă filmul cineastului danez nu a fostexclus din competiţie.

"Consiliul deadministraţie condamnă cu tărie acele afirmaţii şi îl declară pe Lars Von Trierpersona non grata la Festivalul de la Cannes, iar acest lucru are efecteimediate", a anunţat conducerea festivalului într-un comunicat.

Organizatorii festivalului de pe Croazetă auprecizat că această sancţiune nu duce la excluderea filmului cineastuluidanez din competiţia oficială şi din cursa pentru Palme d'Or.

Preşedintele festivalului, Gilles Jacob, aconvocat, joi dimineaţă, o reuniune extraordinară a consiliului deadministraţie pentru a examina eventualele sancţiuni la adresa renumituluiregizor danez.

Potrivit unui participant la această reuniune, LarsVon Trier "rămâne în competiţie, însă a fost rugat să fie discret. Dacă vaprimi un premiu, duminică, i s-a cerut să nu vină să îl ridice".

Numeroase personalităţi din industriacinematografică, în special franceze, au cerut miercuri seară excludereacineastului danez sau cel puţin adoptarea unor sancţiuni pentru aceledeclaraţii făcute de Von Trier.

"Festivalul de la Cannes oferă artiştilor dinlumea întreagă o tribună excepţională pentru a-şi prezenta operele şi pentru aapăra libertatea de exprimare şi de creaţie" şi "regretă profund căaceastă tribună a fost utilizată de Lars Von Trier pentru a exprima cuvinteinacceptabile, intolerabile, contrare idealurilor de umanism şi generozitate,acele principii care patronează existenţa însăşi a festivalului", auadăugat organizatorii.

Cu ocazia conferinţei de presă organizată,miercuri, după proiecţia celui mai recent film al său, intitulat "Melancholia",regizorul danez Lars Von Trier a şocat publicul de la Cannes, , şi afirmând că "Israelul te scoateîntr-adevăr din sărite".

La cererea organizatorilor festivalului, cineastuldanez şi-a cerut scuze, în după-amiaza de miercuri.

Lars Von Trier a făcut acele comentarii în timp cea răspuns unei întrebări a jurnaliştilor despre originile sale germane, pe carele-a descoperit în 1989, după moartea mamei sale, dar şi în legătură cudeclaraţiile lui recente pentru o revistă daneză, referitoare la "gustulsău pentru estetica nazistă".

Lars Von Trier şi-a încheiat acest interviustânjenit şi râzând cu stângăcie: "Ok, sunt un nazist".

Născut pe 30 aprilie 1956, în Danemarca, Lars vonTrier este unul din regizorii ale căror creaţii au influenţat semnificativcinematografia europeană. Absolvent al Şcolii de Film Naţionale Daneze, VonTrier a debutat în lungmetraj în 1984, cu "The Element of Crime",pentru care a obţinut, la Festivalul de la Cannes, marele premiu pentrutehnică.

Cariera regizorului mai include titluri celebre,precum "Abisul sufletului/ Breaking the Waves", distins cu marelepremiu al juriului la Cannes (1996), "Dansând cu noaptea/ Dancer in theDark", câştigător al trofeului Palme d'Or, "Dogville" (2003),premiat cu European Film Award, "Manderlay" (2005) şi "Şefulşefilor/ The Boss Of It All" (2006).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-12-25Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image