2018-12-17 02:32


Laszlo Borbely vrea puşcărie pentru hoţii de lemn

 |  21:00
Laszlo Borbely vrea puşcărie pentru hoţii de lemn

Ministrul mediului şi pădurilor, Laszlo Borbely, a declarat într-un interviu acordat ziarului “Puterea” că  furtul de lemn din păduri, indiferent de cantitate, va fi pedepsit cu închisoarea. Pe de altă parte, oficialul a mai precizat că nu mai sunt disponibile fonduri pentru Programul “Casa verde”, banii alocați pentru acest an fiind epuizaţi în numai o lună și jumătate.

Ce măsuri a luat Ministerul Mediului pentru a stopa furtul de lemne?

L.B.: Cele mai mari probleme legate de tăieri ilegale de pădure sunt în zona pădurilor private, care nu sunt date în administrarea cuiva și care nici nu beneficiază de pază. În aceste zone, instituțiile statului nu pot interveni decât prin acțiuni de control intense, întrucât nu putem impune nimănui cum să-și administreze proprietatea. Pentru a frâna acest fenomen, anul trecut am modificat legislaţia şi am introdus sancţiuni drastice pentru o arie mai largă de abateri. Pentru că la nivelul ITRSV-urilor şi al Direcţiei de Control din cadrul ministerului nu dispunem de suficient personal pentru realizarea acţiunilor de control, prin modificările de anul trecut am inclus Jandarmeria, Poliţia de Frontieră şi Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, pe lângă cei din sistemul silvic, care pot aplica aceste sancţiuni în cazul constatării unor abateri de la Codul Silvic. În plus, am propus un proiect de act normativ prin care furtul de lemne, indiferent de cantitate, va fi pedepsit penal. În momentul actual, intră în zona penală doar cazurile  de furt în care este  depăşită cantitatea de 5 mc, iar pentru furturile care se încadrează sub această cantitate se aplică o contravenție. Propunerea noastră este însă ca indiferent de cantitate, furtul de lemne să fie considerat infracțiune și atunci cei care practică acest “sport” se vor gândi de mai multe ori înainte de a mai intra în pădure cu acest scop.

Există bani europeni destinaţi întreţinerii şi dezvoltării pădurilor?

Evident, însă  fondurile europene sunt gestionate de Ministerul Agriculturii, în cadrul Măsurii 221 „Prima împădurire a terenurilor agricole” din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Ministerul Mediului și Pădurilor gestionează fondurile alocate de la bugetul de stat și de la Fondul de Mediu pentru împădurire. Și vreau să vă spun că în 2010 am alocat fonduri de șase ori mai mari față de 2009, iar în acest an, de două ori mai mult față de 2010.

În ce zone s-au constatat cele mai multe tăieri ilegale?

Judeţele cele mai afectate de fenomenul tăierilor ilegale începând cu anul 1992 sunt Suceava, Bacău, Harghita, Maramureş, Argeş şi Neamţ, în zonele de munte şi deal, dar şi judeţe cu pondere mai mică a pădurilor, precum Dolj, Teleorman, Botoşani, Vaslui. Una din cauze a fost aceea că în perioada 1991-1999 nu au existat instituţiile teritoriale cu atribuţii de control privind aplicarea regimului silvic, iar acest lucru a contat foarte mult. Chiar şi după înfiinţarea acestora, la începutul anului 2000, până în 2005 rezultatele nu au fost extraordinare, pentru că aceste instituții nu au avut dotarea şi numărul de personal corespunzător. Un alt factor care a favorizat furturile a fost acela că schimbările privind natura proprietăţii ca efect al legilor de retrocedare nu au fost însoţite concomitent, cum era firesc, de măsuri legislative şi instituţionale adecvate, mai ales în privința controlului aplicării regimului silvic de către noii proprietari şi a impunerii unor obligaţii privind administrarea.

Ce fonduri mai sunt disponibile la această oră pentru Programul “Casa verde”?

În acest moment, nu mai sunt  disponibile fonduri pentru “Casa verde”, pentru că banii alocați pentru acest an au fost epuizați în numai o lună și jumătate. Iată ce înseamnă un program de succes. Anul trecut, într-o jumătate de an, au fost depuse 18.361 de dosare, în valoare de 110.000.000 lei. În acest an, am alocat 100.000.000 lei, și într-un timp foarte scurt au fost depuse aproape 23.938 de dosare, în valoare de 144.418.023 lei. Așadar, suma alocată oricum a fost depășită. Vom face o analiză și în funcție de cum merg celelalte programe ale Administrației Fondului pentru Mediu vom decide dacă vom aloca sau nu fonduri  suplimentare.

Câţi bani se vor aloca de la bugetul de stat pentru automobilele hibrid?

Pentru autovehiculele hibrid sau electrice nu sunt alocate fonduri de la bugetul de stat. Este vorba însă de facilități finanțate din Fondul de Mediu în cadrul Programului “Rabla” și care au fost aprobate de Guvern în luna aprilie. Persoanele fizice sau unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice care predau spre casare autovehicule uzate în cadrul Programului “Rabla” beneficiază de un număr de până la 4 tichete valorice, astfel: 2 tichete valorice pentru achiziţionarea unui autovehicul hibrid, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat; 4 tichete valorice pentru achiziţionarea unui autovehicul electric, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat. Cine nu are o maşină pe care să o predea spre casare, însă achiziţionează maşini care nu poluează, beneficiază de o reducere de 10%, dar nu mai mult de 1.800 de euro din preţul autovehiculului hibrid achiziţionat sau o reducere de 20%, dar nu mai mult de 3.700 de euro din preţul de comercializare a autovehiculului electric achiziţionat. Pentru a putea fi acordate aceste facilități a fost însă nevoie de elaborarea unor instrucțiuni care au fost deja aprobate prin ordin de ministru, iar acum se lucrează la modificarea Ghidului Programului “Rabla”.

Care este valoarea alocaţiilor bugetare pentru Programul “Rabla”, în acest an?

În bugetul inițial au fost alocate 228 de milioane de lei pentru 60.000 de tichete valorice, însă la începulul lunii iunie a fost necesară suplimentarea fondurilor. Astfel, valoarea totală alocată în acest moment este de 456 milioane de lei, sumă care acoperă casarea a 120.000 de autovehicule. Până la această dată au fost casate deja 80.500 de mașini.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-11-13

Mai multe imagini:
Laszlo Borbely vrea puşcărie pentru hoţii de lemn
zoom
Laszlo Borbely vrea puşcărie pentru hoţii de lemn
zoom

TAGURI: Laszlo, Borbely, puscarie, hoti, lemn, interviu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


NEGOESCU PETRU LIVIU
09 Sep 2011

Exceptional articol umoristic.
Random imageUltimele stiri


loading...