2017-01-21 17:37

SPECIAL


Lipsa somnului predispune la un optimism excesiv

 |  16:08
Lipsa somnului predispune la un optimism excesiv
Persoanele care dormprea puţin au tendinţa de a fi exagerat de optimiste înainte de a lua anumitedecizii şi sunt mai dispuse să îşi asume riscuri, potrivit unui studiu americanpublicat în revista Neuroscience.

Studiuladuce câteva dovezi ştiinţifice în sprijinul unor observaţii cunoscute deja deadministratorii de cazinouri:după un anumit număr de ore, clienţii dincazinouri continuau să parieze până când pierdeau tot.

Autoriistudiului le-au cerut celor 29 de voluntari adulţi, care aveau o stare bună desănătate şi o vârstă medie de 22 de ani, să ia o serie de decizii cu caractereconomic după o noapte în care au dormit bine, iar apoi, din nou, după o noapteîn care au fost privaţi de somn.

Cercetătoriiau utilizat tehnica imagisticii prin rezonanţă magnetică (IRM).

Pentrupersoanele private de somn, scanerele au arătato activitate mai intensăîn partea creierului responsabilă cu anticiparea pozitivă şi, din contră, oactivitate mai slabă în zonele cerebrale asociate cu anticiparea negativă.

"Persoaneleprivate de somn care au participat la studiu au avut tendinţa de a face maimulte alegeri punând accentul pe câştigurile financiare şi mai puţine alegericare să le permită reducerea pierderilor", au explicat autorii acestuistudiu, realizat de cercetătorii de la Duke University din statul Carolina deNord şi de la Universitatea din Singapore.

Cofeina,aerul proaspăt şi exerciţiile fizice nu sunt suficiente pentru a combateefectele oboselii, a explicat unul dintre autorii studiului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-04-29Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image