2017-01-17 21:21

SPECIAL


Lipsesc spărgătoarele de gheaţă

 |  17:09

Singura soluţie pentru deblocarea circulaţiei pe Dunăre, în afara încălzirii vremii, o reprezintă achiziţionarea unor spărgătoare de gheaţă, a declarat Mircea Staicu, secretar general adjunct în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI). “România nu are spărgătoare de gheaţă. Soluţia pentru a interveni este achiziţionarea unor spărgătoare de gheaţă, dotate cu elicopter, sală de operaţie şi alte facilităţi pentru a efectua şi misiuni de salvare.

Însă un astfel de vas costă câteva zeci de milioane de euro, sumă de care nu dispunem”, a precizat Mircea Staicu, citat de Agerpres. Acesta a subliniat că în România nu există decât nave cu o clasă de spărgător de gheaţă, adică cu anumite dotări care să îi permită navigaţia în astfel de condiţii, însă nave exclusiv cu acest profil nu se află în dotarea ministerului sau a companiilor private. Pentru deblocarea unor zone ale Dunării, MTI a vrut să apeleze la un astfel de spărgător, aflat în zona oraşului Trieste, din Italia, însă doar transportul acestuia până în România costa circa 1,5 milioane de euro, iar închirierea pentru o zi ar fi necesitat cheltuieli de 80.000 de euro. Mircea Staicu a precizat că blocajul de pe Dunăre, la fel de grav precum cel din anii '84-'85 şi anul 1964, nu poate fi rezolvat decât de încălzirea vremii, cel mai probabil la începutul lunii martie, deoarece soluţia dinamitării nu este fezabilă. “Dinamitarea nu poate rezolva blocajul deoarece, în primul rând, nu avem cele peste 500 de tone de dinamită pe care ar trebui să le folosim, iar plasarea încărcăturilor explozive nu se poate face în condiţii de siguranţă, mai ales că aceste bancuri de gheaţă sunt instabile. Nici spargerea cu un împingător nu ajută până nu se încălzeşte vremea, pentru că după două ore gheaţa se formează la loc”, a spus reprezentantul MTI.

Circulaţia pe unele sectoare ale Dunării este blocată încă din 3 februarie. Blocajul afectează sectorul Călăraşi - Cernavodă al Dunării, cu o lungime de 73 de kilometri, dar şi sectoare ale Dunării maritime.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-09-06

TAGURI: Dunare, blocaj, MTI, spargatoare gheataComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image