2017-01-21 23:41

SPECIAL


Localul unde Eminescu scria versuri pe șervețele…

 |  21:00
Localul unde Eminescu scria versuri pe șervețele…

Printre punctele turistice pe care ar trebui să le vizitați neapărat când ajungeți în „dulșele târg al Ieșilor” se numără și locanta „Bolta Rece“. Cârciuma datează din 1786, și este una dintre cele mai vechi din țară. Aici se întâlneau pe vremuri Eminescu şi Creangă, la un pahar de Cotnari, amețitor ca o muiere tânără și frumoasă. Când îi venea în minte vreun vers, „Poetul nepereche” îl nota rapid pe o bucățică de șervețel.

Chiar și azi, restaurantul „Bolta Rece” păstrează ceva din parfumul „de epocă” al Iașilor de odinioară. Odată ce îi treci pragul, te cuprinde o senzaţie stranie. Te aştepţi să se ivească de undeva Eminescu, gânditor, cu ochii lui mari și negri, iar la o masă, nu departe de lăutari, parcă îl zăreşti pe eroul „Amintirilor din copilărie” scărpinându-și barba.

„Bolta Rece” şi-a câştigat repede faima de „Universitas Vinorum”, fiind un punct de atracţie pentru boemii din Iași şi împrejurimi. „Academia de umor şi inteligenţă” de la „Bolta Rece” îi găzduia şi pe junimişti, cărora li se rezervau întotdeauna câteva mese. Printre clienţii fideli ai restaurantului se numărau şi: A. Panu, V. Conta, I.L. Caragiale, Iacob Negruzzi, A. Naum, P. P. Carp, Alexandru Lambrior, Samson Bodnărescu, I.M. Melik, Miron Pompiliu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-08-09

Mai multe imagini:
Localul unde Eminescu scria versuri pe șervețele…
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

M PAS
29 Iul 2011

Aceasta crisma a fost reconstruita din temelii in anii 60 ai secolului trecut.Ca elev am participat la dezafectarea vechii cladiri.

Adauga un comentariu

Random image