2017-01-24 03:11


Mafia locurilor de muncă din Italia. Sute de români din Peninsulă ajung la disperare

 |  17:39
Mafia locurilor de muncă din Italia. Sute de români din Peninsulă ajung la disperare

Sutede români semnează în ţară contracte cu firme intermediare pentru a munci înItalia, dar de cele mai multe ori înţelegerilesalariale nu sunt respectate.Mulţi renunţă la a-şi mai cere drepturile şi, fie caută alt loc de muncă în Italia, fie seîntorc în ţară, dar mereu păgubiţi cu luni de muncă neplătite. E şi cazul unuigrup de români care lucrează pe şantierul naval "San Marco" din LaSpezia-Italia, care nu au fost plătiţi din luna ianuarie. Anul trecut au făcutşi o grevă, dar totul a fost inutil. Mafia intermediarilor de forţă de muncă afost mai tare.

Peşantierul naval din La Spezia au venit în ultimii doi animaimult de 500 de români. Majoritatea au lucrat câteva luni şi auplecat, datorită faptului cănu se respectă clauzele dincontract, sunt plătiţi foarte puţin şimuncescaproape pe degeaba, departe de familiile lor rămase în ţară.

DanielZidaru (foto), unul dintre sutele de români care au trecutprin experienţa italiană, ne povesteşte greutăţile prin care trece. Românul are45 de ani, este originar din Galaţi şi în urmă cu aproape doi ani, din august2009, lucrează la şantierul naval.

Contractelede muncă ale zecilor de români care au plecat împreună cu Daniel Zidaruspecificau faptul că muncitorii vor fi plătiţi cusalariulminim românescpeeconomie, banii fiind depuşi în cont într-o bancă din ţară. De asemenea, ar fitrebuit să primească trei mese pe zi şi cazare, iar la întoarcerea definitivăîn ţară sau în concediu li se va plăti transportul.

Încă de la început nu au fost respectate însă unele clauze, iar înţelegerea contractualăscrisă s-a transformat într-una verbală. Toţi românii de pe şantier lucreazăcâte 10 ore pe zi, inclusiv sâmbăta, fără a primi drepturile care se cuvin dinorele suplimentare, două pe zi, şi o majorare de 50% pentru zilele de sâmbătă.

Contractenerespectate

"Am fost cazaţi în apartamente de trei sau patru camere, câtedoi în cameră, dar am descoperit că nu erau trei mese pe zi, ci doar două. Nune-am plâns de acest lucru, dar problemele au început la plata salariului. Am fost anunţaţi că vom fi plătiţi după 60 de zile,care în final s-au transformat în 90. Ni s-a spus că nu vom maiprimi salariu de bază în ţară, ci doar cei 6 euro pe oră, ca înţelegereverbală, pe încredere. Nu primeam nici un fluturaş de salariu, nu am semnatnici un ştat de plată, iar banii pe care am început să-i primim ni-i dădeaudirect, cash, deşi ni se promisese deschiderea de conturi în euro la o bancădin România.Au plecat foarte mulţipentru că salariul începuse să fieamânat cu câte o săptămână, două şi am ajuns astăzi să fim neplătiţi de ojumătate de an, din luna ianuarie. Ce să mai spun de orele suplimentare, câtedouă pe zi sau zilele de sâmbătă.Nici vorbă de aşa ceva.Eu am mai lucrat în Italia, doi ani cu o agenţie de muncă, care îmi plăteatoate drepturile astea. Am primit şi bani de concediu şi al treisprezeceleasalariu", poveşteşte DanielZidaru.

Doiani de chin

În ceiaproape doi ani de muncă, românii au făcut deseori manifestaţii sau greve pescurt timp, de fiecare dată primind promisiuni că situaţia se va reglementa. Peşantierul naval "San Marco" din La Spezia au operatpatrufirme româneşti intermediare.

"Înmartie 2010, toţi românii care erau pe şantier, de la diferite firme, au făcutogrevă generală. De atunci s-a mai reglementatsituaţia puţin, în sensul că începuseră să dea salariile conform înţelegerii. Daratunci au plecat foarte mulţi. Au venit alţii însă din ţară şi s-a reluatmunca. Profesional vorbind, nimeni nu a avut ce să reproşeze. De când sunt euaici am văzut terminate şase remorchere, două iahturi şi un cargou de transportmarfă. Majoritatea celor care au lucrat sau încă lucrează sunt profesionişti,nu necalificaţi", mai spune Zidaru.

Fărăasigurare medicală

Problemele cu care s-au confruntat mulţi dintre românii de la LaSpezia nu se rezumau doar la salariu, ci şi probleme de sănătate. "Au fostprobleme destul de mari. Eu spun din proprie experienţă, că am fost la spitalpentru că sufeream de o intoxicaţie alimentară şi acolo mi-au spus căasigurarea de sănătate, care nici măcar nu era tradusă în italiană, nu e valabilădecât pentru turişti, iar cele trei luni trecuseră de mult timp. Practic, noinusuntem acoperiţi de nici o asigurare de sănătateşi doar în cazuri grave să suntemprimiţi la secţia de prim ajutor. O dată am chemat salvarea pentru că un băiatavea probleme grave. La sosirea salvării l-a pus să semneze un document princare acesta trebuia să plătească o sumă destul de mare pentru intervenţia lor.A renunţat şi am rezolvat-o noi cum am putut,i-am cumpărat noi medicamente.Ştiu că pare incredibil ce povestesc, dar asta e viaţa noastră aici, ruptă derealitate şi cu o grămadă de drepturi lipsă,într-un loc dintr-o ţară bogatăa Uniunii Europene. Ne-au tot amânat, ne-au făcut o grămadă depromisiuni şi am ajuns să fim în urmă cu plata din ianuarie".

IntervineBrînză

DeputatulWilliam Brînză, în calitatea de preşedinte al Comisiei pentru Românii dePretutindeni din cadrul Camerei Deputaţilor, s-a informat despre situaţiaromânilor şia început o anchetăîn acest sens. "Am încercat săaflu care este situaţia firmei din România cu care au plecat românii la muncă.Firma este din Tulcea, se cheamă «Danubia Prest« şi are sediul într-unapartament. Are însă plătite toate taxele la zi şi din acest punct de vedere nuse poate reproşa nimic. Am vorbit şi eu cu oamenii de acolo şi situaţia nu efoarte clară. Până voi reuşi să mă deplasez personal, l-am însărcinat peconsilierul meu, Ion Săvoiu, să ia legătura cu autorităţile locale şi cu reprezentanţiisindicatelor. Sper să vă pot comunica în cel mai scurt timp despre evoluţiasituaţiei", declară deputatul Brînză.

Legislaţieambiguă

Consilieruldeputatului PDL vine cu noi amănunte: “E o situaţielalimita legalului, datorită legislaţiei ambigue. În urmaacordurilor bilaterale, România poate lua în antepriză o lucrare pe teritoriulitalian şi, deci, poate şi angaja personal din România. E şi cazul firmelorromâneşti care sunt prezente pe şantierul naval din La Spezia. Plata cătremuncitori este sub forma salariului de bază din România, dar există oînţelegere pentru 6 euro pe oră. Plata contribuţiilor este făcută la zi înRomânia şi cum vreun înscris contractual nu există, nu se poate dovedi reauaintenţie. Deşifirma este românească, patronuleste italianşiasta complică şi mai mult treaba. Şeful şantierului mi-a declarat că nu vreanici în ruptul capului să renunţe la muncitorii români, pentru că sunt foartebuni profesionişti şi că va începe plata directă către ei. Recuperarea banilorse face doar dacă se vor adresa unei instanţe judecătoreşti din România, darvor câştiga eventual salariul de bază. Sindicatele cunosc situaţia de multtimp, prefectul a cerut informaţii, iar ancheta abia a început. Am luatlegătura cu Consulul General de la Milano, domnul Tiberiu Dinu şi sper să putemface ceva pentru acei oameni."

Muncitorii din La Spezia, trimişi acasă

Maimulţi muncitori români angajaţi pe şantierele navale San Marco din La Spezia,care nu fuseseră plătiţi ce câteva luni, au fost trimişi acasă, cu o parte dinbani şi cu promisiunea că îşi vor primi toate salariile restante. Pe 16 iunie,circa 40 de lucrători români de la San Marco au protestat în faţa prefecturii din La Spezia.Cei 40, scrie presa locală, sunt electricieni, tâmplari şi sudori în activitatepe şantierele San Marco şi fără salariu de patru luni. Au avut loc tratative ale protestatarilor cuprefectul, Giuseppe Forlani, în prezenţa sindicatelor, aconsilierilor pentru muncă Ettore Antonelli (Provincie) şi Alessandro Pollio(Primărie) şi a responsabililor de la Cantieri. S-a ajuns la un acord. FirmaCantieri San Marco va fi cea care va plăti prima tranşă a salariilor restante,după verificarea exactităţii calculelor. Lucrătorii se vor întoarce în România,contractul de antreprizăfiind reziliat.

MuncitorulValentin Horoba a intrat în greva foamei

Unuldintre românii care protestează în Italia pentru recuperarea datoriilor,Valetin Horoba, a intrat în greva foamei. El s-a aşezatde câteva zile în piazza Europa din centrul oraşului La Spezia cu un cartonlegat de gât pe care scrie „sciopero della fame” (greva foamei). Românulprotestează pentru că nu a fost plătit de patru luni. Horoba explică: „Sunto persoană responsabilă şi am decis să merg mai departe. Pentru drepturile meleîncep greva foamei şi nu am de gând să renunţ până nu voi vedea banii pe celepatru luni. După aceasta voi putea să mă întorc demn la copiii mei, ca un tatăcare are grijă de iubita lui familie şi-i voi putea privi în ochi. Sunt ofiinţă umană, nu un sclav”. Mai mulţi români au început să protesteze de câtevasăptămâni în faţa instituţiilor locale pentru a atrage atenţia asupra cazuluilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-10-24

Mai multe imagini:
Mafia locurilor de muncă din Italia. Sute de români din Peninsulă ajung la disperare
zoom
Mafia locurilor de muncă din Italia. Sute de români din Peninsulă ajung la disperare
zoom
Mafia locurilor de muncă din Italia. Sute de români din Peninsulă ajung la disperare
zoom

Mafia locurilor de muncă din Italia. Sute de români din Peninsulă ajung la disperare
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image