2019-01-24 11:45


Maidanezi pentru oameni. GALERIE FOTO!

 |  21:00
Maidanezi pentru oameni. GALERIE FOTO!

Câinii maidanezi a căror soartă este atât de mult discutată în ultima perioadă ar putea reprezenta un veritabil ajutor pentru sănătatea oamenilor, dacă în loc să fie alungați cu pietre sau eutanasiați, ar fi înscriși în programe speciale de dresaj.

Fundația pentru Protecția Animalelor Vier Pfoten și Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 au inaugurat săptămâna aceasta proiectul de terapie asistată de animale pentru vârstnicii din complexul pentru servicii sociale „Floare Roșie”.

Maidanezii sar în ajutor

Scopul acestui demers este acela de a aduce o rază de speranță și bucurie în viața bătrânilor internați în centru, care în fiecare săptămână de acum înainte vor fi vizitați  de cei trei căței din echipa „Câini pentru oameni” a fundației Vier Pfoten. Mulan, Tuca și Tibi sunt niște căței care cu puţini ani în urmă vagabondau pe străzile Bucureștiului, însă au fost salvați și antrenați de specialiștii Vier Pfoten pentru programul de terapie asistată de animale, care, în ultimii șapte ani, s-a derulat în sprijinul copiilor cu dizabilități. Prezent la inaugurarea proiectului, primarul sectorului 6, Cristian Poterașa spus: „Pare aproape incredibil că acești câini, numiți în mod impropriu maidanezi, sunt de folos societății care de cele mai multe ori îi respinge și îi condamnă la eutanasiere. Sper că acest proiect va fi doar începutul unei colaborări mai ample, al unui proiect mult mai ambițios, prin care aceste animale să-și poată dovedi utilitatea și dreptul de a trăi în limitele respectării legii și a normelor de trai civilizat”. Cele trei vedete ale fundației, însoțite de „trainerii” lor sosesc în fiecare zi de miercuri la centru, intră în saloane și interacționează cu bătrânii. La cerere, cățeii execută comenzi sau se lasă mângâiați.

„Cățeii pot face minuni pentru bătrâni”

Primele întâlniri au avut loc deja, iar rezidenții abia așteaptă ziua în care Mulan, Tuca și Tibi vin să-i distreze, oferindu-le și câte ceva de mâncare. „E o mare bucurie pentru noi, spune un bătrânel cu fes gri. Sunt niște ființe extraordinare, eu îmi amintesc că am avut un cățel din ăsta acasă. Eram cu familia mea, copiii, soția. Acum nu mai am pe nimeni, sunt singur-cuc, iar revederea unui câine care seamănă cu cel pe care l-am avut eu mă înduioșează. Și îmi face bine”. Bătrânii internaţi în centre au fost scoși din mediul în care au trăit toată viața, iar adaptarea la un nou stil de trai este uneori dificilă. „Mulți dintre ei au avut acasă animale de companie, iar noi vrem să le redăm o mică parte din această normalitate cu ajutorul câinilor din programul nostru. Acești căței pot face minuni nu numai pentru copii, ci și pentru bătrâni”, a declarat Anca Tomescu, coordonatorul programului „Animale fără stăpân” al Vier Pfoten.

În general, bătrânii internați în astfel de centre au tendința de izolare și de a deveni pasivi. Scopul programului este acela de a-i activa comportamental și a-i scoate din saloane sub pretextul activității cu câinii. Victor Chitic, psihologul echipei „Câini pentru Oameni”, spune că, pe de altă parte, „prezența câinilor în centru le oferă bătrânilor un context în care să socializeze dându-le un subiect de conversație. Acest lucru previne apariția depresiei și le stimulează, în același timp, memoria. Deja primele rezultate sunt vizibile în sensul că, la unii dintre rezidenți, s-a observat o îmbunătățire a tonusului și a atitudinii, precum și a disponibilității de a comunica”.

Câinele nu judecă omul din fața lui

Terapia asistată de animale (AAT) a fost introdusă ca metodă alternativă de tratament, în urmă cu mai bine de 50 de ani, în SUA, având ca obiectiv îmbunătățirea funcțiilor sociale, emoționale și cognitive ale pacienților. Față de terapeuții umani, animalul are o calitate de neegalat, respectiv aceea de a-i aborda pe bolnavi într-o manieră imparțială, necondiționată, fără a judeca persoana după vreun criteriu, așa cum fac semenii noștri și nici nu așteaptă vreo șpagă! La noi, metoda a fost introdusă în 2004 de către Fundația Vier Pfoten prin Programul “Câini pentru Oameni” și a fost destinat până acum numai copiilor cu dizabilități care suferă de autism sau Sindromul Down. Patrupedele nu au fost alese la întâmplare. Ele au fost selectate cu mare atenție, și-au încheiat pregătirea cu succes și au trecut „examenele” obligatorii. Câinii de terapie sunt monitorizați în timpul ședințelor de către psihologi care analizează interacțiunea dintre animal și pacienți și evoluția ulterioară a acestora.

Prezența câinilor în centru le oferă bătrânilor un context în care să socializeze dându-le un subiect de conversație. Acest lucru previne apariția depresiei și le stimulează, în același timp, memoria. Deja primele rezultate sunt vizibile

Victor Chitic

Vier Pfoten

Fotografii: Vier Pfoten


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-04-21

Mai multe imagini:
Maidanezi pentru oameni. GALERIE FOTO!
zoom
Maidanezi pentru oameni. GALERIE FOTO!
zoom
Maidanezi pentru oameni. GALERIE FOTO!
zoom


TAGURI: maidanezi, caini, vier pfoten
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


DR. GAVRILA RALUCA
28 Apr 2012

SUPERB!!!!BRAVO!!!!
DR. GAVRILA ROXANA
28 Apr 2012

ASTA ESTE CIVILAZATIE!!!!
RADU
30 Apr 2012

in sfarsit cautam sa intram si noi in randul oamenilor
HINGHERU
05 Mai 2012

Cam greu sa dresezi 500.000 de maidanezi ..
Random imageUltimele stiri

loading...