2017-01-22 10:11

SPECIAL


Maliuc, un paradis distrus de localnici

 |  15:25
Maliuc, un paradis distrus de localnici

Dincolo de imaginile idilice care prezintă frumuseţile Deltei Dunării, din tot felul de clipuri destinate promovării României, în locurile în care posturile de televiziune realizează din când în când reality-show-uri există o lume mai puţin cunoscută. La Maliuc, localitate situată în judeţul Tulcea, la numai 25 de kilometri de oraşul Tulcea, pe braţul Sulina al Dunării, există un adevărat dezastru ecologic realizat în special de localnici.

Vara, mirosurile pestilenţiale alungă turiştii

Unii dintre cei care trăiesc în Maliuc deversează în lacurile din apropiere tot gunoiul menajer şi ceea ce le prisoseşte prin gospodării. Deşi localitatea se află la intersecţia mai multor trasee turistice din zonă, şi-a căpătat o oarecare faimă în turismul de agrement şi pescăresc, iar aici s-au ridicat mai multe pensiuni, asta nu-i împiedică pe câţiva oameni să-şi manifeste total dispreţul faţă de natură şi de locul în care trăiesc.

Bărcile pescăreşti abia au loc să fie ancorate la mal de atâtea deşeuri, PET-uri, cârpe, saci de rafie, cutii de conserve, pempărşi, iar peştii şi animalele care trăiesc în jur sunt sufocate de mizerie. Vara, mirosurile sunt pestilenţiale şi alungă turiştii. Din când în când, unii mai dau foc gunoaielor şi atunci aerul devine de nerespirat. Poluarea cauzată de plastice şi cauciucuri arse este la ea acasă. Chiar şi fosele septice sunt azvârlite cu totul la marginea lacului. Nimănui nu-i prea pasă de această debandadă şi pe nimeni nu doare distrugerea naturii. Poate că dacă acest dezastru ar durea, lumea ar fi cu totul altfel... Autorităţile ridică neputincioase din umeri.

Copiii adună gunoaiele aruncate de adulţi

Uneori, la Maliuc şi în localităţile vecine sunt organizate acţiuni de ecologizare, la care participă, în special, copiii. Se pare că, în acest caz, ei sunt singurii care prin atitudinea lor dau lecţii adulţilor. Dar de ce să-ţi trimiţi copilul să facă ordine şi curăţenie şi să-şi bage mâinile în mizeria aruncată de alţii, când treaba asta ar trebui să fie în grija şi în sarcina edililor şi a firmelor de salubritate? Din păcate, în multe localităţi din mediul rural angajarea unor astfel de firme, care să ridice gunoiul menajer de la cetăţeni, este o povară mult prea grea pentru bugetul local. Astfel, oamenii sunt aproape obligaţi să azvârle gunoiul, care cum pot. Şi pe unde pot...

În privinţa ecologizării Deltei Dunării, s-au derulat programe europene de peste 1,5 milioane de euro, fiind implicate asociaţii de profil, cum ar fi „Salvaţi Delta şi Dunărea” în colaborare cu Ministerul Mediului. În lipsa unei educaţii civice, eforturile şi banii europenilor nu dau însă foarte multe rezultate.

În ultimii ani au fost organizate acţiuni specifice, în care elevi de la munte au venit în Deltă să facă ecologizare. În schimb, copiii din localităţi cum ar fi Mahmudia sau Chilia Veche au plecat pe crestele munţilor ca să strângă gunoaiele lăsate de turişti. Acţiunile girate de mai multe şcoli şi Administraţia Biosferei Delta Dunării au avut drept scop sensibilizarea autorităţilor şi locuitorilor din zonă cu privire la necesitatea ecologizării acestor teritorii atât de importante pentru turismul românesc şi pentru noi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-06-16

Mai multe imagini:
Maliuc, un paradis distrus de localnici
zoom
Maliuc, un paradis distrus de localnici
zoom
Maliuc, un paradis distrus de localnici
zoom

Maliuc, un paradis distrus de localnici
zoom

TAGURI: maliuc, gunoaieComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

CARMEN
01 Aug 2013

Acum lucrurile s-au schimbat , noua admnistratie publica locala isi da tot interesul sa fie curatenie ... E curat si foarte frumos ...turistii pot veni linistiti pentru o deosebita relaxare ... Desi multe persoane m au contrazis timp de 7 - 8 ani ca aceasta localitate nu va fi niciodata un paradis ..sunt convinsa ca peste putin timp localitatea Maliuc va fi un mic paradis in marele paradis Delta Dunarii...

Adauga un comentariu

Random image