2017-01-24 09:13


Marginea sistemului solar, o zonă de bule magnetice – VIDEO

 |  17:05
Marginea sistemului solar, o zonă de bule magnetice – VIDEO
Marginilesistemului nostru solar se prezintă ca o zonă de turbulenţe generate denumeroase "bule magnetice", potrivit informaţiilor transmise desondele Voyager, instrumentele create de om care au ajuns cel mai departe deTerra, au anunţat joi reprezentanţii NASA.

Utilizândun nou model informatic pentru a analiza datele transmise de aceste sondeamericane, cercetătorii au ajuns la concluzia potrivit căreia câmpul magneticsolar are o mărime de circa 160 de milioane de kilometri.

Bulelese formează când liniile curbate ale câmpului magnetic se reorganizează, auexplicat astronomii americani în revista Astrophysique din 9 iunie. Noul modelinformatic sugerează faptul că liniile s-au spart pentru a forma acele bule,separate de câmpul magnetic generat de Soare.

"Acestcâmp magnetic se întinde până la marginile sistemului solar", aexplicat Merav Opher, un astronom de la BostonUniversity, unul dintre autorii studiului.

"Înmăsura în care Soarele se învârte în jurul lui, câmpul lui magnetic serăsuceşte şi se pliază ca rochia unei balerine. Foarte departe de Soare, acolounde se află în prezent cele două sonde Voyager, pliurile rochiei seridică", a adăugat Opher.

SondeleVoyager se află la o distanţă de peste 14 miliarde de kilometri de Terra.

Înţelegândstructura câmpului magnetic solar, astronomii vor putea să explice felul încare razele cosmice galactice intră în sistemul nostru solar şi felul în careSoarele interacţionează cu restul galaxiei noastre, Calea Lactee.

Pânăîn prezent, cele mai multe informaţii care indică existenţa acestor bulemagnetice provin de la un instrument de la bordul Voyager ce măsoarăparticulele de energie.

Cercetătoriiamericani vor continua să analizeze aceste date şi speră să descopere"semnătura" lăsată de aceste bule în instrumentul de pe Voyager caremăsoară câmpul magnetic.

Liniilecâmpului magnetic al Soarelui sunt deplasate spre exterior de vânturile solare- fluxuri de particule emanate de Soare - şi sunt afectate de materia provenindde la stelele situate în vecinătatea Căii Lactee.

SondeleVoyager 1 şi Voyager 2 au fost lansate în 1977. Ele au survolat deja planeteleJupiter, Saturn, Uranus, Neptun, dar şi 48 dintre sateliţii acestor planete,iar apoi şi-au continuat călătoria către marginile sistemului solar.

Dateleprimite de la cele nouă instrumente prezente la bordul fiecărei sonde au făcutca această misiune de explorare ştiinţifică a sistemului solar să devină ceamai fructuoasă din întreaga istorie a explorării spaţiale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-11-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image