2019-01-16 16:26


Mariana Nicolesco, Ambasador Onorific UNESCO, la reuniunea de la Paris

 |  13:23
Mariana Nicolesco, Ambasador Onorific UNESCO, la reuniunea de la Paris

Celebra soprană Mariana Nicolesco, laureată a Medaliei UNESCO pentru Merite Artistice “în semn de recunoaştere a performanţelor sale pe scenele marilor teatre de operă ale lumii”, şi Artist UNESCO pentru Pace “în semn de recunoaştere a angajamentului său în favoarea moştenirii muzicale, a creaţiei artistice, a dialogului între culturi şi a promovării idealurilor Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură”, a ţinut un discurs cu un formidabil impact la reuniunea de la Paris la care au luat parte personalităţi internaţionale de prim rang, printre care şi Ambasadorul Onorific UNESCO, Jean-Michel Jarre.

Directorul General UNESCO, Irina Bokova, a subliniat cu pasiune rolul educaţiei şi al culturii într-o societate în profunda metamorfoză şi criză, ca aceea în care trăim. Tema rezumată în cuvinte simple de un reprezentant al Africii: “O şcoală în plus înseamnă o închisoare în minus”. Mariana Nicolesco a evocat credo-ul său, raţiunea sa de a fi ca artistă lirică, felul în care înţelege să servească arta sacră a cântului şi splendorile pe care ni le oferă infinitele posibilităţi de expresie ale vocii umane, instrumentul suprem al adevărului. “Da, a subliniat Mariana Nicolesco, acesta este cuvântul, căci arta ne revelează deopotrivă adevărul şi frumosul, comori inestimabile pe care suntem chemaţi să le prezervăm şi să le glorificăm.

Nicio carte nu ne va învăţa vreodata să cântăm. Transmiterea directa de la maestru la elev a legilor şi a valorilor eterne ale acestei arte va fi întotdeauna garanţie ca acestea nu se vor pierde în vreun fel. Şi ar fi tragic dacă s-ar pierde, căci vocea şi cântul sunt totdeodată legătura noastră primordială cu Creatorul şi vehicolul comuniunii noastre. Căci, într-adevăr, nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul”. În numele acestui credo, afirmă Mariana Nicolesco, ea a creat Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée la Brăila, în România. “Nu e desigur o întâmplare faptul că din 1995 şi până azi au luat parte la aceste evenimente şi la Cursurile de Măiestrie Artistică, pe care le ofer gratuit, peste 2000 de tineri artişti veniţi din 47 de ţări şi din 5 continente, dintre care unii se afirmă azi cu succes pe scenele internaţionale”. Cuvinte îndelung aplaudate de participanţii la reuniune, al căror sentiment a fost rezumat astfel de Jean-Michel Jarre: “Cu emoţie îi mulţumim Marianei Nicolesco pentru tot ce reprezintă în muzică şi pentru a ne fi amintit tuturor sacralitatea vocii umane, primul nostru instrument de comunicare”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-02

GALERIE MEDIA

Mariana Nicolesco, Ambasador Onorific UNESCO, la Reuniunea de la Paris
Mariana Nicolesco, Ambasador Onorific UNESCO şi Irina Bokova, Director General UNESCO, la Reuniunea de la Paris
Mariana Nicolesco împreuna cu Jean-Michel Jarre, Ambasadori Onorifici UNESCO, la Reuniunea de la Paris..


TAGURI: Mariana, nicolesco, Jean, michel jarred, ambassador, onorific UNESCO, reuniune, paris
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...