2017-01-19 13:35

SPECIAL


Marile aroganţe se fac pe timp de criză. Miliarde de euro tocate de edilii Capitalei pe achiziţii inutile, în 2010

 |  19:12
Marile aroganţe se fac pe timp de criză. Miliarde de euro tocate de edilii Capitalei pe achiziţii inutile, în 2010

Brazi de lux, autospeciale pentru scafandri, jardiniere din beton,ceasuri placate cu aur, bănci din lemn nobil, fântâni arteziene şi contracte deprestări servicii cu firme “prietene de partid sunt investiţiile realizate de edilii Capitalei în anul de criză 2010.

Criza nu a afectat toatăRomânia, în 2010, dovadă, multe administraţii locale şi-au permis investiţiidemne de invidiat. Edilii Capitalei au cheltuit miliarde de euro pe achiziţiicel puţin neobişnuite.

Sărbătorile de Iarnă aureprezentat un prilej bun pentru primarul sectorului 6, Cristian Poteraş, să learate bucureştenilor că ştie ce înseamnă “spiritul Crăciunului”. PrimăriaSectorului 6 a dat peste 400 milioane de lei vechi, fără TVA (aproximativ10.000 de euro) pentru achiziţionarea a patru brazi. Suma cheltuită de primăriacondusă de Cristian Poteraş nu include şi costurile pentru decorarea brazilor.Experţii din domeniu susţin că suma de bani oferită pentru cei patru brazi estefoarte greu de justificat, iar arborii ar trebui să fie de cel puţin două orimai înalţi decât cei amplasaţi în sectorul 6 al Capitalei. Cu toate acestea,Cristian Poteraş susţine că brazii au fost achiziţionaţi “la preţul pieţei”.

Jardiniere de 30 de orimai scumpe decât pe piaţă

Primarul sectorului 3, Liviu Negoiţă, a umplut trotuarele din Capitală cubănci şi coşuri de gunoi din lemn nobil, şi, mai nou, cu jardiniere de beton.Pentru o singură jardinieră, primăria condusă de Liviu Negoiţă a plătit 3.000de lei. Au fost achiziţionate aproximativ 1.000 de jardiniere, valoarea totalăa investiţiei fiind de 3 milioane de lei. Primăria va plăti în plus pentruachiziţionarea plantelor ce vor decora “jardinierele-beton”. Suma plătită de Primăria Sectorului 3 pentrujardiniere este de 30 de ori mai mare decât preţul pieţei, spuncomercianţii.

Primarii membri ai partidelor de Opoziţie au găsit alibiul perfect pentru a atribui contractede zeci de mii de lei firmelor “de casă”. După disponibilizările din administraţie, edilii susţincă sunt nevoiţi să apeleze la firme particulare care să se ocupe de îngrijireadomeniului public. În Capitală, spre exemplu, Primăria Sectorului 1, condusă deliberalul Andrei Chiliman, a încheiat contracte cu numeroase firme particularecare asigură servicii care, în mod normal, erau prestate de AdministraţiaDomeniului Public (ADP). “Am încheiat contracte cumai multe firme care se ocupă de îngrijirea domeniului public. ADP de sector numai face faţă, are doar 100 de oameni. A fost redus numărul angajaţilor de laADP pentru că aşa a vrut Guvernul Boc. Firmele prestează serviciile care, înmod normal, erau realizate de ADP. Au fost externalizate aceste servicii”, declara pentru ziarul “Puterea”purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 1, Alexandru Ichim.

Administraţia Străzilor,instituţie subordonată Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), a plătit 3,2milioane de lei pentru achiziţionarea a 18.000 de metri liniari de separatoarede trafic. Chiar şi Brigada de Poliţie Rutieră a Municipiului Bucureşti a fostnevoită să recunoască inutilitatea separatoarelor de trafic.

Luptapentru bani publici a edililor Capitalei

Dindorinţa de a realiza cât mai multe investiţii din bani publici, ediliiCapitalei s-au şi “călcat pe degete”. Lipsa de colaboraredintre edilul sectorului 3, Liviu Negoiţă, şi primarul general al Capitalei,Sorin Oprescu, a determinat o pierdere de peste 10 milioane de lei din baniicontribuabililor. Anul trecut, Primăria Sectorului 3, condusă de Liviu Negoiţă,a investit peste 10 milioane de lei, potrivit surselor din cadrul ConsiliuluiLocal, pentru amenajarea spaţiului verde de pe Bulevardul Nicolae Grigorescudin Capitală. Investiţia a constat în plantarea de arbori, gard viu şi gazon.La interval de doar câteva luni, Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a dispusdesfiinţarea spaţiului verde pentru a permite extinderea bulevardului. Astfel, sumasemnificativă din bani publici pe care Primăria Sectorului 3 a cheltuit-o pentruspaţiul verde s-a dus pe apa sâmbetei.

Mai mult,pentru lărgirea aceluiaşi bulevard, Sorin Oprescu a desfiinţat parcările înspic, realizate tot de municipalitate cu doar câteva luni în urmă.

Scafandriilui Oprescu

TotPrimăria Generală a cheltuit aproximativ 350.000 de lei pentru achiziţionareaunei autospeciale pentru scafandri. Banii au ajuns în conturile firmeiGrădinariu Import Export SRL. Potrivit anunţului de atribuire, autospecialaeste destinată transportului echipajului de scafandri şi a echipamentului descufundare pentru deplasarea rapidă atât pe drumurile publice, cât şi pe terenaccidentat până la locul în care va trebui să intervină. Maşina poate purta obarcă de 3 metri lungime, 1,45 lăţime şi 35 kg greutate. Primăria Capitalei nua precizat pentru ce va folosi autospeciala, în condiţiile în care doarInspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă are scanfadri. Nu a fost precizat nicimotivul pentru care autospeciala ar trebui să ruleze pe teren accidentat, încondiţiile în care lacurile din Capitală şi din împrejurimi, precum şi râulDâmboviţa sunt situate în zonă de câmpie.

AdministraţiaLacuri, Parcuri şi Agrement, instituţie subordonată Primăriei MunicipiuluiBucureşti, “s-a făcut remarcată” după ce a achiziţionat deja “celebrele”ceasuri de 45.000 de euro bucata.

Afaceri cugarduri şi borduri

Primarulsectorului 6, Cristian Poteraş, a creat o adevărată modă printre ediliiCapitalei după ce a decis să “doteze” cartierul Drumul Taberei cu bordurisuprapuse.

PrimăriileSectoarelor 1, 3, 4 şi 6 au demarat nu demult o acţiune frenetică de îngrădirea spaţiilor verzi din vecinătatea blocurilor. Numai în sectorul 6, pentruachiziţionarea panourilor de gard au fost cheltuiţi 996.026 de lei. Garduriledin sectorul 6 au fost furnizate de firma SC Eco-Horticultura. Contactaţitelefonic de reporterii “Puterea”, reprezentanţii firmei de construcţii aumărturisit că au contracte cu mai multe primării de sector, dar nu au dorit săle menţioneze. “Noi producem panouri de garduri. Avem contracte cu mai multeprimării. În acest moment, nu pot să vă spun care sunt sumele achitate”, ne-adeclarat un reprezentant al firmei de construcţii. Primăria Sectorului 6 aachiziţionat 6.050 de panouri de gard. “Suma se ridicăla 996.026 de lei(TVA şi transport incluse). Gardurile au fost achiziţionate de la firma SCEco-Horticultura. Au fost comandate 6.050 de panouri a 2,5 m/0,85 m, plus 6.052de stâlpi”, informează Serviciul relaţiile cu mass-media şi societatea civilădin cadrul Primăriei Sectorului 6. Potrivit reprezentanţilor administraţieipublice, noul mobilier urban va îmbunătăţi traiul cetăţenilor din sectorul 6.“Această investiţie va aduce numeroase beneficii: protejarea spaţiilor verzi demurdăriile lăsate de câinii comunitari sau de cei plimbaţi de stăpâni în acesteperimetre, parcări abuzive, scandaluri nocturne în apropierea geamurilorlocatarilor”, ne-au declarat oficialii Primăriei Sectorului 6 în luna mai aanului curent. Aceştia susţin că investiţia era absolut necesară.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-10-08

Mai multe imagini:
Marile aroganţe se fac pe timp de criză. Miliarde de euro tocate de edilii Capitalei pe achiziţii inutile, în 2010
zoom
Marile aroganţe se fac pe timp de criză. Miliarde de euro tocate de edilii Capitalei pe achiziţii inutile, în 2010
zoom
Marile aroganţe se fac pe timp de criză. Miliarde de euro tocate de edilii Capitalei pe achiziţii inutile, în 2010
zoom

Marile aroganţe se fac pe timp de criză. Miliarde de euro tocate de edilii Capitalei pe achiziţii inutile, în 2010
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

TEODOR
02 Ian 2011

O lege noua pentru Bucuresti,in care autoritatea Primarului General sa fie sporita,este necesara!Ar fi un singur buget,coordonat de Oprescu si CGPMB!Si apropo,pe unde s-a impotmolit Legea pentru Bucuresti?

Adauga un comentariu

Random image