2018-11-12 20:06


MAŞINA ARE SLUJBĂ OFICIALĂ. Patriarhia Romană, de acord cu sfinţirea maşinilor celor mai credincioşi dintre şoferi

 |  19:11
MAŞINA ARE SLUJBĂ OFICIALĂ. Patriarhia Romană, de acord cu sfinţirea maşinilor celor mai credincioşi dintre şoferi

Veste bună pentru şoferii cu frică de Dumnezeu: Patriarhia Romană a oficializat slujba de sfinţire a maşinilor, acest fenomen de a duce automobilul până în curtea bisericilor sau a mănăstirilor pentru a fi sfinţită de către preoţi sau călugări fiind unul care a luat amploare în ultimii ani. Astfel, slujba numită “Sfeştania pentru binecuvântarea unui vehicul” a fost introdusă în ediţia din 2013 a cărţii de cult Molitfenic. Se aşteaptă cu nerăbdare slujba pentru sfinţirea biletelor care intra la tragerea Loto 6 din 49 şi, de ce nu, a dosarelor depuse la Loteria Vizelor.

Pe lângă poliţa de asigurare şi cele 13 cruci agăţate de parbriz, cei mai credincioşi dintre şoferi simt nevoia unei protecţii suplimentare şi, în special atunci când cumpără o maşină nouă, fac prima parcare în curtea celei mai apropiate Biserici sau mănăstiri pentru a beneficia, contra unei taxe mai mici sau mai mari, de o slujbă dedicată noii achiziţii cu patru roţi. Ce-i drept, mormanul de fier trebuie să se simtă şi el bine primit în casa noului proprietar, să fie ferit de Necuratul pe drumurile patriei sau ale străinătăţii, iar atunci când se întâmplă ca şoferul să facă un popas la cârciuma din sat şi apoi să urce la volan, el, mormanul de fier să-l protejeze întocmai ca un scut în faţa propriei inconştiente.

Slujbele de sfinţire ale maşinilor reprezintă un fenomen care a luat amploare în ultimii ani, iar preoţii nu s-au împotrivit foamei de credinţă a enoriaşilor. Contra unei taxe mai mici sau mai mari, aceştia s-au rugat lângă capota maşinilor acestora, noi sau second-hand, au aruncat cu apă sfinţită pe parbriz şi l-au asigurat pe şoferul smerit pe gâtul căruia, în cele mai multe cazuri, odihnea o cruce mare, din aur, că doar propria prostie, nesimţire şi inconştienţa îl pot ucide, nicidecum maşina abia îmbăiata în aghiazmă.

Site-ul basilica.ro informează că “prezenta ediţie a Molitfenicului (2013) are la bază textul şi structura cuprinsului ediţiei din anul 2006 şi beneficiază de multe îmbunătăţiri de limbaj, de necesare precizări tipiconale la citirea unor rugăciuni speciale şi molitfe, precum şi la săvârşirea unor rânduieli premergătoare Sfintei Taine a Botezului.(…) De asemenea, au fost adăugate din surse mai vechi, sau traduse direct din limba greacă, unele rânduieli şi rugăciuni cerute de nevoile pastorale contemporane (Sfeştania pentru binecuvântarea unui vehicul, Sfeştania la începerea unei lucrări de folos obştesc, Sfeştania la începerea unei lucrări particulare, Rânduiala binecuvântării stupilor, Rânduiala sfinţirii uneia sau mai multor icoane cu felurite chipuri, Rânduiala sfinţirii icoanei Preasfintei Treimi, Rânduiala sfinţirii raclei pentru sfinte moaşte, Rugăciune la binecuvântarea unui monument, Rugăciune la încheierea anului şcolar şi altele), astfel încât ediţia de faţă este una dintre cele mai bogate în conţinut, înnoită în limbaj şi cu o ţinută grafică superioară”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-23

TAGURI: masina, masini, sfintire, slujba, oficiala, patriarhia, romana, credincios, sofer, soferi
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


GABY
23 Iul 2013

Ciudat, nu vor sa oficieze slujbe in cimitire private,dar oficiaza slujbe pentru masini. Ciudat este un cuvant elegant,alte cuvinte ar fii mai potrivite. Regret ca nu m-am declarat atee la recensamant.
SOPHIA
24 Iul 2013

Slujbele de binecuvintare ale vehiculelor se faceau de multa vreme, la cererea credinciosilor; acum n-au facut decat sa raspunda acestor cereri si au creat si rugaciuni specifice pentru acest scop. Toate articolele obisnuiti sa le scrieti asa, ironic si in bataie de joc sau doar pe cele legate de Biserica? Intreb doar asa, ca o curiozitate.
Random imageUltimele stiri


loading...