2017-01-16 23:52

SPECIAL


Măsură reparatorie sau populism? Legea conversiei la curs istoric – investiţie electorală

 |  21:01
Măsură reparatorie sau populism? Legea conversiei la curs istoric – investiţie electorală

Marţi, 18 octombrie, la ora 11:30, a început şedinţa de Plen a Camerei Deputaţilor. Plenul a avut chiar şi cvorum pentru a vota, spontan, fără mare străduinţă, fără să fie nevoie de demersuri directe, personale, gen „Hai, bre, la serviciu, că vrea şefu’ să trecem legea!”. Uite-așa, legea conversiei în lei a creditelor contractate în franci elvețieni (CHF) a fost adoptată în Plenul Camerei Deputaţilor cu unanimitate de voturi (248 voturi pentru).

Când a fost ultima oară unanimitate în Parlament?! Am cercetat și nu am mai aflat vreo unanimitate referitoare la o lege importantă, în actuala legislatură. Dar, în aceeași zi de marți, 18 octombrie 2016, a mai fost adoptată o lege (referitoare la terenul pentru Aeroportul Brașov), tot cu unanimitate! Ştiţi de ce s-a nimerit taman acum consensul? E simplu: pentru că vin alegerile! Pentru că politicienii români ştiu că e acea vreme când trebuie să se prefacă, strict electoral, că le pasă de problemele plebei.

O asemenea lege trebuie să o votezi, n-ai încotro, că-ţi place, că nu-ţi place, că iniţiatorul îţi este antipatic sau adversar politic, că ţi-a suflat deplasarea din primăvară, că a luat ultima savarină la cantină, nu te poţi expune oprobriului public, nu poţi să rişti să nu te sinchiseşti de ditamai manevra populistă, că rişti să fii scos de pe listă pentru exemplu!

Pe partea cealaltă, Banca Naţională se dă de ceasul morţii, denunţă inoportunitatea normei şi căinează băncile. BNR afirmă că două bănci riscă trecerea sub nivelul de solvabilitate şi că mai multe sunt în situaţie precară.

Analiştii se întreabă cine ar trebui să suporte pierderile.

Parlamentarii, nu numai că au votat în bloc, dar s-au şi simţiţi datori să explice ce i-a determinat să fericească poporul îndatorat în franci elveţieni…

O, minunat consens politic! Doar Hora Unirii a lipsit din Parlament!

Inițiatoarea legii, deputata PSD Ana Birchall a spus: „Lupta începută acum doi ani în Parlament, prin proiectul de lege iniţiat de mine şi semnat de majoritatea grupului parlamentar PSD pentru sprijinirea celor care şi-au văzut amanetat viitorul, s-a încheiat astăzi cu un succes: adoptarea Legii conversiei creditelor în franci elveţieni la curs istoric”.

Adică o victorie zdrobitoare – toate taberele au fost de aceeaşi parte, lupta nu prea putea fi pierdută…

ALDE a arătat că susţine conversia tuturor creditelor în lei. Deputat Grupul ALDE: „Considerăm că până la urmă Parlamentul a rezolvat această criză. Susţinem continuarea discuţiilor pentru conversia în lei a tuturor creditelor bancare angajate în monedă străină, aşa cum prevedea legea iniţial”. Mă întreb de ce nu s-a sesizat nimeni că se dau credite în monedă străină? Aproape toţi parlamentarii au credite în valută!

Ca să nu fie discriminare, și creditele în lei ar trebui convertite în nişte lei mai mici… Că votează şi cei cu datorii în moneda naţională! Tăriceanu oricum poate să zică orice, toată lumea  s-a obişnuit cu prostiile rostite marţial, n-o să tresară nimeni…

Un deputat din Grupul minorităţilor: „Este o dreptate pe care am transmis-o noi toţi. A fost o muncă în comun în care am dat un semnal că se poate face dreptate pentru cetăţenii României”.

Aha! Să facem dreptate, că e prea multă nedreptate! E adevărat, tot noi am făcut-o…

Deputat UDMR: „Mulţumesc preşedintelui Dragnea pentru că a susţinut această formă a legii. Cred că este un prim pas pe care trebuie să-l ducem mai departe”.

Cum era să n-o susţină? Cum ar fi să nu-i mulţumească până şi ungurii acestui mare patriot teleormănean?

Daniel Zamfir, PNL: „Legea are şi un efect sancţionatoriu pentru acele bănci care au dat aceste produse în mod iresponsabil. Varianta corectă este curs istoric, fără plafon, fără grad de îndatorare”. Zamfir i-a mulţumit lui Liviu Dragnea pentru atitudinea lui. „Nu putem pune plafoane la înşelăciune”, a conchis Zamfir.

Corect! Satisfacţia morţii caprei bancherilor e o compensaţie şi pentru alegătorii care n-au avut credite în CHF sau chiar nu au avut credite deloc… Ei cu ce se aleg? Cu execuţia publică a băncilor…

Zamfir e autorul celeilalte năzbâtii electorale, Legea Dării în Plată…

„Vă mulţumesc că aţi decis să facem dreptate, căci despre dreptate este vorba. Aveam această obligaţie, pentru că băncile le-au vândut produse financiare înşelătoare”, a mai adăugat el.

Liviu Dragnea, PSD: „Legea conversiei nu este împotriva sistemului bancar, ci o lege care trebuie să repare o nedreptate. Nu poţi obţine profit cu orice preţ. Sistemul bancar trebuie să îşi regândească abordarea faţă de client”.(…) Acum aproape 2 ani şi jumătate, Ana Birchall a iniţiat acest proiect de lege care astăzi prin votul nostru a devenit lege (...) Vreau să mulţumesc tuturor parlamentarilor care au votat acest proiect de lege (...). Acum o săptămână am cerut colegilor să se elimine gradul de îndatorare de 50% şi s-a eliminat. Am cerut să întoarcem legea la comisie ieri şi să se elimine pragul de 250.000 de CHF şi pentru asta le mulţumesc”.

S-a reparat nedreptatea?

Punem degetul pe rană şi vedem cum stau, de fapt, lucrurile…

România a încercat mereu să creeze o oarecare bunăstare şi să genereze creştere economică prin consum, altă idee mai bună n-a existat în 26 de ani. E cel mai simplu dar şi cel mai riscant…

România a atras fel şi fel de bani străini, prin proceduri cel puţin discutabile, şi s-a bucurat de exportul occidental de capital privat, iniţiat conştient, speculativ şi cu nişte pierderi asumate (de ei, nu de noi!).

România a intrat în democraţie cu un însemnat excedent locativ şi a mai şi construit, mult şi prost, pentru a vinde inconştient de scump.

Conform unui studiu recent al Băncii Mondiale, piaţa imobiliară românească numără 8,4 milioane de locuinţe la 7,1 milioane de familii, adică un surplus de 1,3 milioane de unităţi locative. Bucureştiul a avut o ofertă mai mare decât cererea chiar şi în anul 1992, anul populaţiei maxime, conform recensământ, chiar şi în 2004, anul prezenţei umane maxime, conform statisticilor de consum.

Pentru a specula piaţa, a fost nevoie de creditare. Aceasta s-a produs. Veniturile populaţiei fiind mici, s-a produs o supraîndatorare.

Statul a permis în mod iresponsabil circulaţia paralelă a fel şi fel de valute pe teritoriul României, vânzarea, închirierea, legalizarea tranzacţiilor în monedă străină, raportarea la cursul devizelor străine.

BNR a permis creditarea particularilor în valute diverse. Băncile au încurajat supraevaluarea imobilelor. Bancherii, ticăloşi sau doar proşti, bucurându-se la comisioane grase, la profituri scriptice pentru instituţiile bancare, au umflat bula imobiliară.

În România s-au contractat credite pe 30 de ani, orizont de prognoză nerealist, şi s-a permis un grad de îndatorare imposibil.

Casele în România sunt construite prost. Au nevoie de reparaţii capitale la 6, 8, maximum zece ani, la costuri uriaşe.

Îndatorarea calculată procentual nu permite, în valoare nominală, subzistenţa din suma lunară rămasă după plata ratelor. În realitate, mulţi împrumutaţi ar fi fost neeligibili pentru bănci precaute.

Unii nici n-aveau nevoie imperioasă de case. Dar, dacă s-a putut… pe credit… de ce nu? E simplu să faci calcule optimiste de cum o să rambursezi, înainte de a te împrumuta…

Românii au un instinct patrimonial exagerat. „Trebuie să ai casa ta, să fii liniştit, să nu plăteşti chirie, să fii la mâna proprietarului!” Cam asta e mentalitatea.

În realitate, chiria e o afacere mai bună decât cumpărarea unei case prin credit. Chiria o dă piaţa. Piaţa are un raport cerere-ofertă favorabil chiriaşului. Chiria poate fi negociată. Poate fi întârziată fără penalităţi majore. Rata o dă contractul.

Un proprietar, în cazul unui litigiu, poate evacua un chiriaş în 18 luni- 2 ani. O bancă poate evacua un restanţier în 3-4 luni.

Un chiriaş va fi mai greu de executat fără un proces. O bancă va investi cu formulă executorie un contract cu maximă celeritate şi se va putea îndrepta împotriva datornicului, executându-l în virtutea principiului gajului general, adică va putea să-i poprească veniturile şi să-i execute alte proprietăţi.

În această direcţie, aşa cum o spun de peste zece ani, garanţia comună a creditorilor, gajul general, ar fi trebuit înlocuită cu principiul gajului considerat îndestulător de împrumutător în momentul acceptării acestuia.

În loc să se dea o asemenea lege, împrumutatul a fost mereu executat în baza principiului gajului general de care, în cele mai multe cazuri, n-avea habar, că nu fusese prevenit, informat corect.

După ce s-au produs nenumărate consecinţe nefaste, s-a venit cu “darea în plată”, o măsură tardivă şi o lege proastă în formă, de care nu beneficiază prea multă lume. Efectul electoral e baza!

După ce s-a permis îndatorarea în fel şi fel de valute (deşi normal, legal, ar fi fost să te poţi împrumuta doar în moneda naţională, aceea în care eşti remunerat!), s-a ajuns şi la unele exotice, cum ar fi francul elveţian.

Românii, mai din neştiinţă, mai din lăcomie (dobânda era sensibil mai mică, suma împrumutabilă – niţeluş mai mare), fie din lipsă de alternative, au împrumutat, într-un număr oarecare, franci.

Culpa bancherilor e că nu i-au prevenit. Culpa clienților e aceea că nu te repezi să perfectezi un contract într-o monedă pe care nu o înţelegi… Dar culpa maximă revine Băncii Naţionale.

Acum, la apogeul crizei, în prag de alegeri, politicienii au venit cu legea conversiei, care aduce francul la valoarea la care a fost contractat creditul. E ilegal. E imoral. E discriminatoriu faţă de românii care au împrumutat dolari sau euro. Faţă de cei care au luat lei şi au plătit ditamai dobânzile… La sfârşit, împrumutaţii în CHF sunt favorizaţi.

Nici BNR n-are dreptate, când plânge băncile cu lacrimi de crocodil. Ce bancă e aceea care nu e pregătită să-şi asume un risc valutar?!? Pierderile nu sunt mari. Dar, cât sunt, ar trebui suportate de BNR.

E interesant, nu mulţi sunt cei care beneficiază de conversie. Dar numărul celor mulţumiţi de lege e foarte mare. Un motiv ca PSD să câştige alegerile şi să poată dea câte legi proaste vrea, până la următoarele alegeri…

Când a fost ultima oară unanimitate în Parlament?! Am cercetat și nu am mai aflat vreo unanimitate referitoare la o lege importantă, în actuala legislatură. Dar, în aceeași zi de marți, 18 octombrie 2016, a mai fost adoptată o lege (referitoare la terenul pentru Aeroportul Brașov), tot cu unanimitate! Ştiţi de ce s-a nimerit taman acum consensul? E simplu: pentru că vin alegerile! Pentru că politicienii români ştiu că e acea vreme când trebuie să se prefacă, strict electoral, că le pasă de problemele plebei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-10-18

TAGURI: legea conversiei, investitie electorala, camera deputatilor, votComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

FERNANDO HENRIETTA
23 Oct 2016

Sunteți în căutarea pe ntru o companie de renume și acreditate de împru mut privat? Ați fost res pinse de către bănci ș i alte instituții financ iare? Ai nevoie de un îm prumut de consolidare sau un credit ipotecar? Vrea u să folosesc acest medi u pentru a vă informa c am acorda asistență f iabilă și beneficiar ș i vom fi bucuroși să v ofere un împrumut. A a că ne e-mail azi la: (fernandohenrietta@gmail. com) pentru a aplica acum pentru un împrumut.
JEFF MICHAEL
27 Oct 2016

O zi buna X -mas împrumut Oferta Apl ica acum .. Ai nevoie de împrumut urgent? Noi dăm afară de împrumut pentru persoanele interes ate care sunt în căutar ea de împrumut cu bună- credință. Esti serios n nevoie de un împrumut de urgență? atunci sun teți la locul potrivit. Noi dăm afară împrumut de afaceri, credit de ne voi personale, la valoare a minimă de 2.000,00 € la suma maximă de 40,00 0.000.00 €, sa ne conta ctati pentru cererea dvs. de împrumut la rată sc ăzută a dobânzii de 2% , pentru a satisface cere rea dumneavoastră și a stabilit de la problem.co ntact financiară ne azi prin e-mail: jsemkffloani nvestment@gmail.com Co mpletați acest Informaț iile de mai jos 1. Den umirile complete: 2. Ța ra: 3. Număr de telefon : 4. Suma creditului nec esar: 5. Durata de împr umut: 6. Venit lunar: 7 . Adresa de domiciliu: Vă mulțumim ca ne așt eptăm răspunsul dumneav oastră Jeff Michael companie de împrumut . Împrumut / furnizori d e servicii financiare.
ELINA JOHNSON
03 Ian 2017

Căutați un împrumut? A i nevoie de un împrumut de afaceri, credit de nev oi personale, Creditul Im obiliar, sau ați fost re fuzat un împrumut de că tre o bancă sau o instit uție financiară pentru unul sau mai multe motive ? Ai locul potrivit pentr u soluțiile dvs. de împ rumut chiar aici! firma d e împrumut elina Johnson suntem limitate în a da credite pentru companii și persoane fizice, la o rată scăzută și la p rețuri accesibile dobân zi de 2%. Vă rugăm să ne contactați prin e-mai l astăzi prin elinajohns on22@gmail.com Ne da mprumut, de la suma mini mă de 5.000 la 500,000,0 00.00 pe următoarea valu tă: United State dolari, Europa și Great British Pounds (GBP). DATE SO LICITANT:   1) Numele complet:   2) Țara:   3) Adresa: a   4) St at:   5) Sex:   6) St are civilă:   7) Ocupa tia:   8) Numărul de t elefon:   9) Poziția a ctual locul de muncă: 10) Venit lunar:   11 ) Suma creditului necesar :   12) Durata de împr umut:   13) Scopul cred itului:   14) Religia:   15) V-ați aplicat î nainte;   16) Data naș terii;   Mulțumiri, D -na Johnson Elina
BELLA ALBERT
15 Ian 2017

Sunteți în căutarea pe ntru împrumut de invest i ții, credit auto, stud en t de împrumut, împru mut pentru decontarea da tori ilor și împrumut p rivat ? Căutare nu mai m ult pe ntru că ești în locul potrivit pentru s oluțiil e dvs. de împru mut chiar aici! vom da c redite com paniilor, enti tăți priv ate și perso ane fizice, la o rată s căzută și la prețuri accesibile do bânzi de 2%. Ne puteți contacta prin e-mail prin interme diul: (bellaalber t6@gmai l.com) APLI CAREA DATE LOR 1) Nume: 2) Țara: 3) Adres a: 4) Sex: 5 ) Stare a civilă: 6) Oc upatia : 7) Numărul de telef on: 8) Poziția î n lo cul de muncă: 9) v eni tul lunar: 10) neces ar e Valoarea creditului: n11) durata creditului: 12) Scopul creditului: r 13) Data nașterii: n Mulțumesc.
OLIVIA DANIEL
15 Ian 2017

Buna, Sunt dna Olivia D aniel, un creditor împr umut privat, care oferă împrumuturi oportunitat e de viață timp. Ai ne vo ie de un împrumut de urg ență pentru a plăt i da toriile sau ai nevoi e de un împrumut pentru a îm bunătăți afacer ea ta? Ați fost respins e de că tre bănci și a lte insti tuții financia re? Ai nev oie de un împ rumut de co nsolidare sau ipotecar? c auta mai mul t, deoarece n oi suntem a ici pentru a f ace toate problemele tale financia re, un lucru din trecut. Noi împrumuta f onduri pentru persoanele care a u nevoie de asisten ță financiară, care au un credit rău sau care au nevoie de bani pentru a plăti facturile, pentr u a investi în interes d e afaceri, la o rată de 2%. Vreau să folosesc a c est mediu pentru a vă in forma că furnizăm o asi stență fiabilă și ben eficiar și va fi di spus să ofere un împru mut. A șa că ne contact ați as tăzi prin e-mail la adre sa: (Oliviadani el93@gm ail.com) APP LI CATION DATA 1) Num ele complet: 2) Țara: 3) Adresa: 4) Stat : 5 ) Sex: 6) Starea civil : 7) Ocupatia: 8) Num ărul de telefo n: 9) Po ziția curent

Adauga un comentariu

Random image