2018-12-17 12:41


Meciul din spatele ringului

 |  21:00
Meciul din spatele ringului

Două luni de muncă pentru trei ore de spectacol. Este munca unui organizator de gale de box, un român stabilit în Suedia, o ţară unde boxul profesionist a fost interzis vreme de aproape patru decenii.  Reporterul ziarului PUTEREA a urmărit toate discuţiile şi negocierile din ultimele trei zile dinaintea evenimentului organizat în urmă cu o săptămână la Linkoping, atunci când Frida Wallberg şi-a păstrat titlul mondial WBC la categoria superpană.

„Înainte cu trei săptămâni de gală, nu îl văd pe acasă, stă numai plecat. Parcă intră în transă. Acum va mai dura câteva zile, iar apoi reintră în normal”, este caracterizarea scurtă a lui Wally Munteanu făcută de soţie la finalul galei. Stabilit în Scandinavia de aproape trei decenii, românul este manager şi antrenor pentru campioana Frida Wallberg, dar şi pentru Patrick Bogere, ambii fiind în ring şi la gala „Best of the best”. „Îţi mărturisesc faptul că e cea mai dificilă gală pe care am organizat-o. Sunt aproape de unul singur”, mă trage deoparte promotorul. Locuieşte la Goteborg, dar cu o săptămână înaintea evenimentului s-a mutat la Linkoping. „Mă împart între antrenamente şi negocierile cu reprezentanţii sportivilor care se vor bate în gală. Bilete de avion, bilete de intrare, organizarea conferinţelor de presă. Stresul abia acum începe”, spune acesta dintr-un birou improvizat la hotel.

Culmea, prima problemă în organizarea galei a venit chiar din partea unui român. Îl contractase pe Ştefan Dragomir, însă cu mai puţin de 24 de ore înainte de sosirea în Suedia, a declarat forfait. „Uite, de ce nu vreau să mai lucrez cu români. Am mai păţit de câteva ori la fel, dar nu m-am potolit”, îşi trădează singur sentimentele pentru originile sale. Cu mai puţin de 72 de ore înaintea evenimentului programat într-un centru sportiv de 8.000 de locuri, începe o luptă contra cronometru pentru găsirea unui adversar. Toate relaţiile trebuie puse în mişcare. Federaţia Suedeză are reguli stricte. Este interzisă o luptă între un pugilist cu experienţă şi un altul debutant de exemplu, aşa cum se întâmplă în majoritatea ţărilor cu box profesionist. Corectitudine din partea nordicilor. „Meciurile trebuie să fie 50-50, altfel nu primesc autorizaţiile”, explică Wally.

Miercuri

Încep să sosească sportivii şi oficialii. Curse din Letonia, Anglia, SUA, Canada, Serbia sau Bulgaria. Tensiunea se simţea pe chipurile lor. Cazaţi la acelaşi hotel, pugiliştii au căutat pe cât se poate să se evite reciproc. Aspiranta titlului deţinut de eleva lui Wally Munteanu, americanca Amanda Serrano, a venit în Suedia însoţită de sora sa, Cindy, şi ea pugilistă, şi de antrenorul lor, Jordan Maldonado. Staff-ul american a declanşat războiul psihologic. „Promotorul nostru ne-a spus că Cindy se va bate la 149 de pounds, nu 68 de kilograme. Nu mai intrăm în ring”, a ameninţat Maldonado. „Este aceeaşi greutate, nu văd problema. Oricum, în contract vi s-a specificat”, vine replica rapidă. Era doar prima tentativă de a obţine mai mulţi bani. Urmau două zile de negocieri la sânge.

Joi

La primele ore ale dimineţii, nu main-eventul era marea problemă, ci adversarul suedezului Stefan Schallengruber, cel care trebuia să îl înfrunte pe Dragomir. „Aici mă tem cel mai mult. Cu meciul Wallberg – Serrano voi rezolva, sunt convins”, adaugă promotorul român. Spre după-amiază, se linişteşte. „Vine un englez. Am primit şi acordul federaţiei.” Americanii însă nu încheiaseră. „Nu ne convine că vor fi mănuşi de 10 oz, iar în contract nu scrie nimic. Nu facem meciul. Rezolvaţi”, transmite staff-ul american un nou mesaj. Se face lumină la scurt timp după verificarea regulamentului WBC, versiunea unde Frida deţine titlul mondial. Începe conferinţa de presă în sala de sport a hotelului. Sunt prezenţi aproximativ 15 jurnalişti, printre care şi o echipă formată dintr-o regizoare şi un operator, care realizează un documentar despre Frida. „Sunt cu noi de şase luni la aproape orice eveniment. Probabil mai durează încă pe atât”, afirmă Wally Munteanu. Atât el, cât şi Frida sunt urmăriţi pas cu pas, inclusiv la discuţiile amicale cu prietenii. „Filmăm totul, în maximum doi ani cred că va fi pe piaţă”, ne spunea regizoarea. La conferinţă spectacolul e dat de antrenori. „Vă vom lua centura”, anunţă străinii. „Poate doar dacă o furaţi”, continuă şi Wally războiul psihologic, dus în special cu staff-ul Amandei. Între conferinţa de presă şi organizarea graficii pentru televiziune, intervine o problemă cu biletele. „Serverul site-ului care vinde bilete în toată Scandinavia a căzut de câteva ore. Sper să îşi revină. Mizez pe 3.500 de spectatori”, explică românul.

Vineri

Englezul Lawrence Benett ajunge la hotel şi e clar că meciul cu suedezul va avea loc, însă, la şedinţa tehnică, americanii pun din nou probleme. L-au contestat pe judecătorul suedez de la meciul Wallberg vs Serrano. „E aproape imposibil să aducem un judecător acum, care să fie şi WBC, însă nu ne lăsăm”, mai spune Wally. S-a găsit o soluţie rapidă. Este un danez. Vine cu maşina, iar cu o oră înainte de gală va fi la Linkoping. „N-am mai întâlnit atâtea pretenţii din partea vreunui staff”, spune şi supervizorul WBC. La sală se pleacă în jurul orei 15.30, cu aproape patru ore înainte de începerea evenimentului. Uşor, uşor, spectatorii umplu Cloetta Center. Atmosfera devine incendiară încă de la primele meciuri. Deşi nu e o ţară cu tradiţie în box, în Suedia publicul este unul cald. Numele sportivilor este scandat din suflet de cei peste 3.000 de spectatori, iar la main-eventul dintre Frida şi Amanda sala „ia foc”. 10 reprize de box profesionist feminin, care însă s-a ridicat la cel mai înalt nivel. Totul se încheie la ora 23.00. Bucurie imensă în vestiare. Frida este luată în braţe de antrenorul şi managerul ei, Wally, care îi face şi o surpriză. Toată sala îi cântă „La mulţi ani”. Pe 28 aprilie, campioana WBC sărbătoreşte împlinirea vârstei de 29 de ani. Pentru promotor gala nu se încheiase. Urmează plata, planificarea plecărilor sportivilor şi ultimele discuţii legate de evenimente viitoare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-06-18

Mai multe imagini:
Meciul din spatele ringului
zoom
Meciul din spatele ringului
zoom

TAGURI: meci, ring, lawrence benett, suedia, box, wally munteanu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...