2019-01-24 04:37


Micile afaceri falimentează pe capete, în Bucureşti

 |  18:31
Micile afaceri falimentează pe capete, în Bucureşti
Ideea de a demara omică afacere, de a înființa o întreprindere particulară, tulbură minţile multorromâni dornici de a deveni, peste noapte, propriii lor stăpâni, posesori deindependență financiară. Dacă în domeniile de vârf economice ierarhia pare a sefi stabilit şi stabilizat, cei care, de acum încolo, speră să dea „tunuri”, aude ales dintr-o gamă restrânsă de activităţi comerciale, menite să asigure, celmult, traiul de la o lună la alta. Majoritatea celor cu iniţiativă încearcă sădeschidă, cu aceeaşi cheie, porţile ferecate ale drumului spre succes financiarşi, pe altarul acestui obiectiv, sacrifică tot ce au: modestele economii,locuinţele, familiile, prietenii.

Străzile (nu mai) auamintiri

Dar realitatea estedură şi necruţătoare ca un boxer turbat în ring. În cartierele de la periferiaBucureştiului, şi nu numai, geografia locului se schimbă, parcă, de la o zi laalta, într-un război nevăzut al intereselor, al oportunităţilor de afaceri.Magazinele situate la parterul unor blocuri sunt deschise, închise, închiriate,vândute, subînchiriate şi iar vândute. E o întreagă nebunie. Azi, găseşte omulcartofi, castraveţi şi roşii turceşti la aprozar. Peste două săptămâni, pentrucă nu merge treaba, apare în loc o frumoasă frizerie, care face reduceri pentrupensionari şi prichindei de patru ani. Şi nici asta nu ţine prea mult, pentrucă lumea nu prea se mai tunde în oraș, ci pe balcon. E mai ieftin.

În cartierul DrumulTaberei, Ghencea sau în Militari, dau doar câteva exemple, migrează magazineleşi cârciumile ca ţiganii cu corturile. Abia se obișnuiseră cetățenii cu ocofetărie cochetă, la colțul străzii, că în locul ei și al amandinelor s-aivit, peste noapte, o mândrețe de berărie. Biblioteca a fost luată la goană deo pizzerie-șic care oferă și macaroane cu brânză ca bonus. Unde odinioară era oalimentară acum e un second-hand şi unde era un second-hand acum e aprozar.Librăria, singură pe o rază de 5 km, va fi „micşorată” şi ea pentru că e nevoieîn perimetrul respectiv de o farmacie, deși în cartier mai sunt vreoșase-șapte. În locul magazinului care comercializa computere făcute din bucățiacum găseşti ouă şi brânză. Mâine s-ar putea să ai surpriza ca aici să dai decuie, ciocane şi piuliţe sau ace, brice și... ibrice.

Iar toatere-reamenajările se fac, firește, pe nervii locatarilor din blocurile dedeasupra și de lângă. Meseriașii intră adânc cu bormașinile în ziduri, monteazăalt aer condiționat, alte termopane, pentru că cele de la fosta florărie nucorespund, iar flex-urile sârguincioase, taie parchetul laminat făcândun haos greu de descris.

„La fântâni” - o zonă cam pustie

Această mutare perpetuă de buticuri, reprezentanțe bancare și firme deprestări servicii, care tinde să devină un fenomen, se întâmplă în tot Bucureştiul,în orice cartier ai merge. În Colentina, Obor, Drumul Taberei, Dristor,Berceni, Pantelimon, Giuleşti, Griviţa, Chibrit sau Unirii, magazinele îşischimbă felul, precum o femeie mofturoasă rochiile. Ar trebui ca peisajulcitadin să corespundă năzuinţelor cetăţenilor, potenţiali consumatori deproduse şi servicii, să se muleze pe nevoile acestora. Este limpede că într-uncartier, ocupat în majoritate de pensionari, o firmă de calculatoare saucluburile de noapte au mai puţină căutare şi sunt sortite, în scurt timp,falimentului. Mai degrabă ar putea avea vad un magazinaş care vinde ceaiuri dinplante, loţiuni sau, de ce nu, o sifonărie.

În perioada interbelică pe Calea Victoriei existau nu mai puţin de 40 dereprezentanțe auto occidentale. Astăzi, Bdul Unirea, un perimetru care ar fitrebuit să fie fieful firmelor prestigioase, majoritatea spaţiilor comercialeau afişat în geam anunţul „For Salle” sau „For Rent”. Paradoxal, zona de „Lafântăni” este cea mai seacă, din punct de vedere comercial, iar noaptea,perimetrul pare pustiu, un loc fantomatic și anacronic.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-05-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


DETECTIV
23 Dec 2010

...IAR EROII REVOLUTIEI ASTEAPTA RESEMNATI PRIMIREA DREPTURILOR...IN TIMP CE "TOVARASEII"FAC PROFIT!..RUSINEE!
DETECTIV
23 Dec 2010

...IAR EROII REVOLUTIEI ASTEAPTA RESEMNATI PRIMIREA DREPTURILOR...IN TIMP CE "TOVARASEII"FAC PROFIT!..RUSINEE!
Random imageUltimele stiri

loading...