2017-01-21 04:12

SPECIAL


Microhidrocentralele la control

 |  19:32
Microhidrocentralele la control

Autorităţile de mediu au hotărât, în cele din urmă, să verifice modul în care se construiesc microhidrocentrale în România. Decizia vine după mai multe luni de presiuni din partea media care atrăgea atenţia asupra dezastrului ecologic pe care îl generează lucrările pentru realizarea acestor construcţii. Potenţialul de profit este extrem de mare la microhidrocentrale, motiv pentru care şi investitorii sunt dornici de a pune pe picioare o astfel de afacere.

Totul a pornit de la realizarea unei salbe de microhidrocentrale (MHC) pe râurile Capra, Buda şi Otic din Făgăraş, de pe lângă Transfăgărăşan. Presa şi ONG-urile s-au scandalizat pentru că lucrările afectau mediul, iar autorităţile au întârziat să ia măsuri. În urma unei mese rotunde la care au participat reprezentanţi ai instituţiilor de mediu, precum şi reprezentanţi ai constructorilor şi ONG-urilor, ministrul mediului, Laszlo Borbely, a anunţat decizii care să ducă la “calmarea” situaţiei.

“Am decis sistarea lucrărilor din zona Transfăgărăşan pentru două-trei săptămâni, pentru a putea analiza în detaliu documentaţia şi respectarea ei în teren. Va trebui să realizăm şi o radiografie a investiţiilor începute sau în curs de avizare”, a spus ministrul. El a declarat că va promova o ordonanţă de urgenţă prin care va propune “un fel de moratoriu pe 3-4 luni”, timp în care să se facă o analiză a legislaţiei şi eventual să fie modificată acolo unde se impune.

Ministrul a anunţat şi suspendarea din funcţie a directorului de la Apele Române Argeş-Vedea pentru că “nu a pus ordine în problema MHC. A continuat cu modificarea avizelor, în loc să sisteze lucrările”.

Avize bune, lucru prost

Toată discuţia pe tema microhidrocentralelor din Făgăraş s-a dus în jurul documentelor de avizare emise şi respectarea lor de către constructori. Comisarul Gărzii Naţionale de Mediu, Silvian Ionescu, a declarat că “nu este bine” ce se întâmplă în Făgăraş, însă şi el a admis că investitorii au obţinut toate documentele cerute de lege. Pe de altă parte, şi promotorii proiectului susţin că au toate actele în regulă, dar se supun deciziei de sistare a lucrărilor, fără a contesta decizia în justiţie. Deocamdată.

Energia produsă în microhidrocentrale este susţinută prin alocarea a trei certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat dacă centralele hidroelectrice sunt noi, ca în cazul celei de la Capra. La ora actuală, preţul unui certificat verde este de maxim 55 de euro şi este inclus în tariful perceput consumatorilor finali, cum este populaţia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-06-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

KETHAN
09 Noi 2011

I thank you hmubly for sharing your wisdom JJWY

Adauga un comentariu

Random image