2018-12-14 07:28


Mihaela Runceanu, asasinat la comandă?

 |  21:00
Mihaela Runceanu, asasinat la comandă?

În umă cu 22 de ani, tragica veste a uciderii Mihaelei Runceanu, în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie, îngrozise întreaga Românie. Evenimentul era cu atât mai grav, cu cât el se petrecea într-o ţară în care oamenii se considerau în siguranţă, iar crimele, sinuciderile sau tâlhăriile nu erau aduse cu atâta vrednicie pe prima pagină a gazetelor sau la televiziune. În lipsa unei informări „oficiale”, exista un sistem de propagare a ştirilor, de la om la om, cu o viteză pe care internetul de astăzi ar fi invidios.

Întrebările legate de moartea Mihaelei Runceanu nu au fost lămurite pe deplin nici până în ziua de azi, iar în jurul acestui subiect s-au născut, de-a lungul vemii, numeroase mituri şi legende, exploatate mediatic pe toate tonurile posibile. Părinţii din Buzău ai cântăreţei au fost incluşi în emisiuni de divertisment împreună cu criminalul, eliberat din puşcărie după 17 ani şi devenit un soi de vedetă, la rândul lui. A fost incriminată Securitatea, pentru că tot e o instituţie „oficial” moartă şi, dacă e aşa, se poate pune şi această crimă în cârca ei, fără probleme. Cine ar răspunde în locul ei?

La mai bine de două decenii de la această dramă se vorbeşte despre un grup disident, care ar fi funcţionat în jurul Mihaelei Runceanu, adică oameni care erau împotriva regimului, care se adunau şi discutau tot felul de lucruri. Securitatea ar fi aflat (pentru că pe vremea aceea, într-un grup de trei oameni, cel puţin unul era informator) şi de aici s-a declanşat totul. Scenariul aduce cu cel al filmului „Vulpe Vânător”, după romanul Hertei Muller, însă cu efecte şi mai tragice. Astfel, vedetei nu i s-a pregătit un „accident de maşină întâmplător”, ci ar fi fost montat un criminal odios, a cărui faptă să-i îngrozească cu adevărat pe români. Despre complicii lui Cosmin Ştefănescu, cel găsit vinovat de crimă, nu s-a aflat nimic. Sau dacă s-a aflat, gurile celor care ştiu ceva sunt mute. Sau pline cu pământ...

Pare imposibil ca el să fi acţionat singur, cărând atâtea obiecte din garsoniera victimei, şi nu se explică de ce ar fi vrut să vândă unor colegi de serviciu lucrurile sustrase, tocmai în zilele următoare, când miliţia şi procuratura desfăşurau ancheta cel mai intens.

„Tu nu trebuie să treci peste Angela Similea...”

În cartea lui Nicolae Peneş, „Un cântec ucis”, apărută în 1991 la Editura Monteoru, autorul prezintă „Scrisoarea unei mame îndurerate către un procuror imaginar”, un strigăt de durere şi de disperare al celei care, asemenea Vitoriei Lipan, a încercat să dezlege singură această enigmă cu multe semne de întrebare.

„(...) Poate nu este lipsit de interes să vă spun că toată viaţa ei Mihaela a fost serios marcată de o gravă boală de piele, fapt pentru care şi-a dus existenţa cu un regim alimentar foarte sever şi cu «n» tratamente chinuitoare. Aspectul feţei îi bara trecerea rampei la TV, de foarte multe ori fiind respinsă la filmări sau chiar dacă filma, nu intra pe post. Acest fapt o consuma enorm, dar, în acelaşi timp, o şi îndârjea, muncind până la epuizare pentru perfecţionarea tehnicii vocale, a emisiei, într-un cuvânt, a interpretării. (...) Să fie o simplă coincidenţă faptul că Mihaela a fost ucisă în chiar ziua în care i-a apărut discul? Discul vieţii ei... (...) Vă spun ca să ştiţi şi dumneavoastră. Mihaela era permanent urmărită de acest grup (al angeliştilor, n.r.): la şcoală, la spectacole, acasă, stăteau ore întregi în aşteptare”, spune şi Mariana, prietena Mihaelei. „Oare ce ocupaţie şi mai ales ce interes aveau aceşti tineri s-o urmărească pas cu pas pe Mihaela? Ea era permanent tracasată la telefon de aceste persoane, până când i-a chemat acasă, pentru a afla ce vor, în fond, de la ea... La această discuţie, Gabi Eremia (un membru al grupului, n.r.) s-a pronunţat că «...tu nu trebuie să treci peste Angela Similea, că altfel eu, cu mâinile mele, te strâng de gât», ameninţare pe care Mihaela, din nefericire pentru ea, nu a luat-o în serios, considerând-o o simplă copilărie. (...) Domnule procuror, am convingerea că acest individ (Cosmin Ştefănescu, n.r.) a fost plătit ca să facă această crimă, că el nu a fost singur, că are un spate bine asigurat, din moment ce şi-a luat totul asupra lui.”

Iată şi ce spune Nicolae Peneş, autorul cărţii, despre Mihaela Runceanu: „Acest material a fost redactat de mama Mihaelei Runceanu pentru a fi trimis Procuraturii Municipiului Bucureşti, care a anchetat cazul. Până la urmă el nu a mai fost expediat din motive pe care doamna Runceanu mi le-a spus, dar m-a rugat să nu le fac publice. I-am respectat dorinţa. Deşi procurorul a devenit un personaj imaginar, îndoielile şi semnele de întrebare sunt, din păcate, reale...”.

Mihaela Runceanu are blog

Deşi au trecut mai bine de două decenii de la sfârşitul tragic al vedetei, la ora actuală există numeroase fan cluburi şi pagini pe internet, grupuri de discuţie şi profiluri pe reţelele sociale ale Mihaelei Runceanu. Ionuţ Trică, unul dintre iniţiatorii proiectului , deşi nu a cunoscut-o personal pe cântăreaţă, ţine să-i păstreze vie memoria. El a adunat, de-a lungul timpului, zeci de fotografii, articole apărute în presă şi tot felul de alte materiale referitoare la artistă. O admiră şi o iubeşte, considerând-o cea mai bună voce a muzicii uşoare româneşti.

Interesant este că Mihaela Runceanu figurează şi printre preferinţele tinerilor născuţi după 1989. Într-o lume tot mai săracă în valori autentice, unde muzica uşoară românească este prea puţin promovată pe posturile de radio şi de televiziune, pierzând teren în faţa noilor torente dance, house, hip-hop şi chiar a manelelor, există destui care se regăsesc în cântecul Mihaelei Runceanu. Un cântec care trăieşte încă...


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-03-06

Mai multe imagini:
Mihaela Runceanu, asasinat la comandă?
zoom
Mihaela Runceanu, asasinat la comandă?
zoom

TAGURI: Mihaela Runceanu, asasinat
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


DUMITRU IUGA
31 Oct 2011

Teoria conspiratiei in floare. Pe mine m-au trimis la puscarie pentru 12 ani si au avut tot timpul grija sa nu patesc ceva.
Random imageUltimele stiri


loading...