2018-07-18 19:39


Ministerul Mediului vrea tarif redus la apă

 |  15:21
Ministerul Mediului vrea tarif redus la apă

Preţul corect al apei se află în atenţia autorităţilor, care încearcă să identifice soluţii în vederea diminuării tarifului la apa potabilă pentru beneficiarul final, respectiv pentru cetăţean, a declarat ministrul mediului şi pădurilor, Rovana Plumb.

„Preţul corect al apei este în atenţia noastră, în aşa fel încât să creăm pârghiile necesare pentru măsuri care să conducă la un grad de suportabilitate a populaţiei în ceea ce priveşte preţul de achiziţie al apei, dar şi să respectăm ceea ce înseamnă costuri economice în sensul investiţiilor pe care operatorii de apă le fac”, a spus Rovana Plumb, la conferinţa „Tehnologii noi de epurare a apelor uzate”, organizată în cadrul celei de-a 14-a ediţii a Forumului Regional al Apei, precizează Agerpres.

În opinia ministrului mediului, atât autorităţile, cât şi Guvernul, trebuie să lucreze pe două paliere. Primul dintre acestea vizează asigurarea accesului tuturor cetăţenilor la serviciile de apă potabilă şi la infrastructura de canalizare, până în anul 2018, în timp ce al doilea aspect se referă la diminuarea preţului la apa potabilă.

„Trebuie să asigurăm, în conformitate cu angajamentele asumate de România, accesul cetăţenilor în proporţie de 100% la serviciile de alimentare cu apă potabilă până în 2018, respectiv la infrastructura de canalizare, tratare a apei uzate, dar cred că avem şi datoria să venim în sprijinul beneficiarului final, al cetăţeanului, cu soluţii constructive în vederea diminuării preţului la apa potabilă”, a subliniat Rovana Plumb. Demnitarul a dat asigurări că soluţiile referitoare la diminuarea tarifului la apă potabilă vor fi discutate cât mai curând.

Românii beau apă îmbuteliată

Românii plătesc în jur de 500 de euro pentru un metru cub de apă, ceea ce este foarte mult, iar suma poate ajunge chiar şi la 1.000 euro/mc, a declarat, tot în cadrul Forumului Regional al Apei, George Constantin, director general Managementul Apelor din Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP). Constantin a ajuns la această concluzie după ce românii au început să consume apă îmbuteliată, pentru că nu mai au încredere în calitatea apei din reţeaua de distribuţie.

Săracii, punct de reper

Axa prioritară l „Sector apă/apă uzată” din cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu) are alocate 60% din fondurile alocate acestui program, adică un total de aproximativ 3,15 miliarde de euro, din care grant UE 2,8 miliarde de euro.

Pentru stabilirea nivelului viitoarelor tarife la apă, Ministerul Mediului a promovat o serie de politici. S-a ajuns la concluzia că gradul de suportabilitate pentru factura lunară pe gospodărie pentru serviciile de apă şi ape uzate nu trebuie să depăşească 4% din veniturile celor mai sărace 10% dintre gospodării. Consumul de apă la aceste gospodării este estimat la 110 litri de apă pe zi. Acest lucru nu înseamnă că tarifele nu vor mai creşte, dar nu vor putea depăşi acest prag; în caz contrar nu mai are cine plăti facturile.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-11-07

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova