2017-01-16 20:01

SPECIAL


Minunile Sfântului Andrei, apostolul lupilor

 |  21:00
Minunile Sfântului Andrei, apostolul lupilor

Întâiul chemat la Apostolie”, Sfântul Andreieste prăznuit pe 30 noiembrie, în fiecare an.Ultima zi a lunii deschide la români suita Sărbătorilor de iarnă, iar în tradiţia populară mai poartă şi denumirea de „cap de iarnă”. Tot atunci se dezlănțuie lupii și strigoii.

Stăpânul sfânt al Dobrogei

Cei care poartă prenumele Andrei, Andreea, Andreia, Andrea, Andruța, Andrușca sau Andra îşi sărbătoresc onomastica. Andrei e un sfânt drag românilor şi de aceea trebuie cinstit cum se cuvine. Conform Direcției Informatizate a Persoanei, numărul românilor care poartă numele de Andrei sau Andreea depășește 600.000 de persoane. Legenda spune că după ziua „Cinzecimii”, apostolii au tras la sorţi pământurile pe care le vor creştina. Lui Andrei i-a revenit Scitia Minor, Dobrogea de astăzi. Aici a botezat şi a hirotonit preoţi şi diaconi. Obosit, după lungi călătorii, străbătând dealurile şi hăţişurile pădurii, după ce a sfinţit copacii, izvoarele şi pământul, el a poposit în peştera care îi poartă astăzi numele. Ucenicii săi au ajuns în cetăţile de la Istru, aşa cum spun cronicile, care mai consemnează şi faptul că întâiul aşezământ creştin era venerat chiar şi de turci sau tătari. Ei veneau aici să prepare „moscale vindecătoare de boale”. Peştera Sfântului Andrei este situată în apropierea comunei Ioan Corvin, judeţul Constanţa.

Usturoi pe garduri, uşi sau coarnele animalelor

Obiceiurile şi tradiţia legate de prăznuirea Sfântului Andrei sunt întâlnite în toate ţinuturile locuite de români. În popor, în noaptea de 30 noiembrie se dezlănţuie lupii şi strigoii, care umblă liberi. Pe vremuri, sătenii ungeau cu usturoi gardurile, uşile, coarnele animalelor din gospodărie sau ţarcul vitelor ca să alunge farmecele, lupii, strigoii, tâlharii şi „faraonii”. Tot în aceastănoapte tainicăgospodinele pun grâu la încolţit. Dacăplanta va creşte bogatăînseamnăcăanul următor va fi unul prosper.

Numele „Andrei” vine din grecescul „Andreas”, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”. Este un nume grecesc, deși Sfântul Apostol Andrei era iudeu. El a murit ca un adevărat martir pentru credinţa sa nestrămutată. A fost răstignit cu capul în jos, de duşmanii lui Hristos, pe o cruce în formă de X, la Patras, lângă Corint. În timp ce sufletul său se înălţa la cer, Andrei striga: „Te salut cruce preţioasă care ai fost sfinţită prin corpul Dumnezeului meu şi împodobită cu membrele Sale, ca nişte pietre scumpe!” În anul 1204, când cruciaţii latini au prădat Bizanţul, moaştele Apostolului şi crucea pe care a fost răstignit au fost trimise la Roma. Bisericile din Milan, Nola şi Bresciaau primit părticele din Sfintele Moaşte. La noi în ţară, fragmente din trupul sfântului se păstrează la mănăstirile Hurezi, Secu şi Neamţ.

Oloaga a început să meargă și muta să vorbească

Sfântul Andrei vine în fiecare an la noi, de două mii de ierni încoace, când încep cele mai dragi sărbători ale românilor creştini. Iconografia bizantină îl înfăţişează pe Sfântul Andrei îmbrăţişând crucea pe care va fi răstignit. El este un bătrân cu chip blând şi frumos, cu părul alb. La treizeci de kilometri de peştera Sfântului Andrei se află Mănăstirea Dervent. Tradiţia spune despre crucile de aici că au crescut singure, din pământ, pe locul unde cinci ucenici ai Apostolului au fost ucişi. Ele sunt venerate chiar şi de către musulmani. Scrierile atestă faptul că în preajma relicvelor se petrec adevărate minuni. Dobândirea sănătăţii trupeşti, a echilibrului psihic, a liniştii sufleteşti, sunt doar câteva dintre motivele celor ce vizitează locaşul. La primăria din Ostrov datează,încă din perioada interbelică,documentecare certifică acest fapt. Iată câteva nume: „Elena Dumitru din Basarabi, Constanţa, vindecată de cancer tiroidian, Maria Tudor din Alba, vindecată de congestie pulmonară, Nucea Sterea din Cainargeaua, vindecat de „damblageală”, Tania, o femeie mută din Feţioneşti-Putna, care în ziua de Înălţare a Domnului a început să vorbească, Gheorghe Chiroiu din Cernavodă, orb în tinereţe, şi-a recăpătat vederea, copilul lui Tudor Hristu din Frasan-Durostor, vindecat de epilepsie, Alexandrina Pătruş din Lipniţa, care, fiind complet oloagă, s-a tămăduit”.

La Dervent, preoții „scot” dracii din oameni

Şi astăzi se mai pot distinge golurile săpate atunci în munte de ucenicii apostolului, pentru chilii. Cele nouă izvoare situate de cealaltă parte a peşterii au servit la botezarea primilor creştini din ţaranoastră. Apa binecuvântată răsare din pământ în formă de cruce. La mănăstirea Dervent sunt aduşi şi cei „posedaţi de draci”. Preoţiimănăstirii citesc moliftele Sfântului Vasile ce Mare, cel mai crunt blestem la adresa diavolului. Slujba de exorcizare începe din momentul în care persoana posedată este adusă în biserică. Lucrul acesta se face cu foarte mare greutate. Posedatul se zbate, faţa i se schimonoseşte, plânge şi urlă, înjură, tremurădin toate mădularele sau scuipă. Omul începe să latre, bolboroseşte ceva de neînţeles, face spume la gură, se trânteşte pe jos, se rostogoleşte, încearcă să-l lovească pe preot şi să fugă. Părintele, însă, nu se lasă intimidat, citeşte în continuare, apoi aşază crucea deasupra capului celui aflat în suferinţă. În acel moment,muşchii posedatului se contorsionează, ca şi cum i-ar umbla nişte şerpi pe sub piele. În final cade, răpus de o forţă nevăzută. Apoi, preotul îl stropeşte cu agheasmă, iar pe cei prezenţi la exorcizare îi unge cu mir. Slujbele durează în jur de o oră şi se repetă mai multe nopţi în şir, până ce diavolul fuge definitiv din corpul celui blestemat. Oamenii aduşi pentru lepădarea „de cel rău” dorm chiar în interiorul mănăstirii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-04-01

Mai multe imagini:
Minunile Sfântului Andrei, apostolul lupilor
zoom
Minunile Sfântului Andrei, apostolul lupilor
zoom

TAGURI: minuni, sfantul andrei, apostolul lupilorComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

LUNGEANU CRINA-MARIA
01 Noi 2012

Foarte frumos!!Aplauze!!F elicitari...m-ati ajutat muult am avut de facut la Religie un portofoliu cu informatii despre Sfantu l apostol Andrei!..Va mul tumesc..!!

Adauga un comentariu

Random image