2018-12-11 16:48


Moise Guran: Topul prim-miniştrilor României de-a lungul vremii

 |  15:38
Moise Guran: Topul prim-miniştrilor României de-a lungul vremii

Jurnalistul Moise Guran a analizat activitatea economică a premierilor României de după 1989. Analiza sa îl arată pe Adrian Năstase ca fiind cel mai eficient prim ministru.

„Personal şi, deci, subiectiv, dacă ar fi să fac un top al celor mai slabi prim-miniştri de după Revoluţie, acesta ar fi Ciorbea, Vasile, Boc, Tăriceanu, Stolojan, Văcăroiu, Isărescu, Ponta, Năstase. În ordinea asta, în care Ciorbea a fost cel mai slab, iar Năstase cel mai performant. Aşa cum v-am spus însă, mai corect este să îi comparăm pe perioade, caz în care, Ponta a fost mai bun decât Tăriceanu, Năstase mai bun decât Văcăroiu, Isărescu mai bun decât Stolojan, iar Boc mai puţin rău decât Ciorbea şi Vasile.” Scrie jurnalistul pe site-ul său.

Iată şi argumentele sale despre perioada în care Adrian Năstase a guvernat:

 „Probabil ceea ce o să scriu despre Năstase va produce controverse. Eticheta (meritată de altfel) rămasă în Istorie pe guvernul Năstase este aceea de CORUPȚIE. Corect! Dar a fost o perioadă de despotism luminat, de reforme structurale, în special în administraţie, care au permis relansarea economică. Puţini mai ştiu că, în 2002, Tănăsescu (ministrul de Finanţe) şi Adrian Năstase au încercat chiar introducerea cotei unice. S-au lovit de opoziţia lui Ion Iliescu. Creşterea economică s-a făcut mai ales pe investiţii publice. Adică s-au creat locuri de muncă. E adevărat că tot atunci s-a împământenit şi comisionul de 20%, dar, chiar şi aşa, investiţiile alea pe şpagă au produs valoare adăugată. Apoi, invitaţia de a intra în NATO şi UE (prima concretizată în 2004, a doua în 2007) au pornit avalanşa de bani spre România, avalanşă ce, în mod nedrept, l-a făcut pe Tăriceanu cel mai popular prim-ministru în rândul maselor. Socialist sau nu, Adrian Năstase a inventat o altă chestie care peste timp ne-a afectat ființa națională – venitul minim garantat. E drept că șomajul structural era deja crunt, că aveam deja generații întregi care nu se adaptau lșa capitalism, dar invenția lui Năstase a afectat și oameni tineri care și-au ratat poate șansa în viață. Și totuși, strict economic, eu consider că Adrian Năstase (ironic, nu? singurul care a stat la puşcărie pentru corupţie) a fost cel mai competent prim-ministru de după Revoluţie.  Ce-i drept, nici nu prea ai de unde alege ....”

Cât despre Victor Ponta, în analiza sa, Guran precizează că: „Personal nu l-am simpatizat deloc pe Ponta, ceea ce nu mă împiedică să îl plasez imediat după idolul său, Adrian Năstase, în topul celor mai performanţi prim-miniştri, pe criterii economice. Da, ştiu, nici Ponta nu s-a descurcat cu autostrăzile, ba chiar va rămâne în Istorie drept omul politic ce a şmecherit o autostradă pe care acum trebuie să o demolăm. Dar reducerea TVA-ului la alimente a fost un pas atât de curajos, încât îi spală o parte din păcate. Știu, a crescut accizele, a introdus taxa pe infrastructură, chestii socialiste care n-au legătură cu dezvoltarea. Reducerea CAS a fost făcută în mod electoral, târziu, şi poate abia de la anul să se vadă efectele ei.”


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-23

TAGURI: moise guran, prim ministri, adrian nastase, victor ponta, mugur isarescu, tariceanu, ciorbea, boc, radu vasile
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...