2018-06-21 15:37


Motivul INCREDIBIL pentru care un primar vrea să EXECUTE SILIT un parc eolian

 |  20:45
Motivul INCREDIBIL pentru care un primar vrea să EXECUTE SILIT un parc eolian

Primarul comunei Casimcea din județul Tulcea, Gheorghe Țilincă, susține că va începe luna viitoare procedura de executare silită a unui parc eolian din comună, dacă proprietarul acestuia nu va achita 13 milioane de lei la bugetul local.

Suma de 13 milioane de lei reprezintă, potrivit autorității locale, impozitul pe construcțiile speciale, cunoscut drept 'taxa pe stâlp', neplătit la termen și majorările de întârziere datorate de societatea Enel Green Power SRL.

'Toți proprietarii de parcuri eoliene din comună, cu excepția Enel Green Power, s-au conformat deciziei nr. 5 a Comisiei fiscale potrivit căreia turbina se consideră construcție și se impozitează conform Codului fiscal. Enel Green Power refuză să plătească și a contestat această decizie în instanță. Noi le-am făcut inspecție fiscală, le-am transmis decizia și până pe data de 5 mai trebuie să plătească. Dacă nu plătesc, îi executăm (silit, n.red.)', a declarat, pentru Agerpres, primarul comunei Casimcea.

Inspecția fiscală este o procedură prin care contribuabilul trebuie să prezinte toate documentele în baza cărora se calculează impozitul și a vizat, potrivit sursei citate, situația financiară din ultimii cinci ani a societății debitoare. 'Cu penalizări cu tot, suma este de 13 milioane de lei', a precizat primarul Țilincă.

Primele investiții în energie regenerabilă ale societății Enel Green Power SRL în județul Tulcea au fost realizate în anul 2011, în satul Agighiol, comuna Valea Nucarilor, unde compania italiană a pus în funcțiune un parc cu 17 turbine eoliene. Potrivit primarul comunei Valea Nucarilor, Maria Lența, numărul turbinelor eoliene din parc a crescut în ultimii ani.

'Parcul societății Enel Green Power SRL numără acum 87 de turbine, iar pentru neplata la termen a impozitului pe construcții speciale am declanșat inspecția fiscală. Și în cazul nostru, societatea a acționat în instanță nerecunoscând debitul stabilit', a menționat primarul comunei Valea Teilor, Maria Lența.

Suma pe care societatea italiană trebuie să o plătească la bugetul comunei Valea Nucarilor ar depăși, potrivit sursei citate, 29 de milioane de lei.

Impozitul pentru construcțiile speciale a fost introdus în anul 2014, conform Ordonanței de Urgență nr. 102/2013 pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal și reglementarea unor măsuri financiar-fiscale. Inițial, acest impozit avea o valoare de 1,5% din valoarea de impozitare a bunurilor din patrimoniu, altele decât cele pentru care se plăteau dări la direcțiile locale de taxe și impozite. În anul 2015, acest impozit a scăzut la 1% din aceeași valoare, iar în anul următor a fost transformat în impozit local pe clădiri perceput de autoritățile locale.

Încă de la începutul anului 2014, reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini din România au solicitat eliminarea impozitului pe construcțiile speciale, având în vedere faptul că acesta duce la cel puțin dublarea impozitului pe profit pentru companiile afectate.

Enel Green Power este o companie a grupului Enel dedicată dezvoltării și gestionării surselor de energie regenerabilă la nivel internațional, cu operațiuni în Europa, America, Africa și Asia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-04-19

TAGURI: comuna casimcea, tulcea, parc eolian, taxa pe stalp

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova