2019-01-19 10:33


Muzica poate avea aceleaşi efecte ca sexul, banii şi drogurile

 |  19:09
Muzica poate avea aceleaşi efecte ca sexul, banii şi drogurile

Plăcereaintensă resimţită de oameni în timp ce ascultă muzică declanşează la nivelulcreierului secreţia de dopamină, un neurotransmiţător implicat în apariţiasenzaţiei de plăcere, provocată de preparatele gustoase, actul sexual, bani şidroguri, potrivit unui studiu recent, informează AFP.

Dopamina este o moleculă chimică a"sistemului de recompensare" ce serveşte la stimularea anumitorcomportamente indispensabile supravieţuirii (alimentaţie) sau care joacă un rolimportant în procesul de motivare (recompensă secundară prin intermediulbanilor). Cercetătorii de la Universitatea McGill din Montreal (Canada) audorit să afle în ce fel este implicată dopamina în declanşarea unei plăceriabstracte, precum cea apărută în timp ce oamenii ascultă muzică, o senzaţiecare nu este indispensabilă pentru supravieţuirea speciei. În acest scop,oamenii de ştiinţă au selecţionat 10 voluntari, cu vârstele cuprinse înintervalul 19-24 ani, dintre cele 217 persoane care au răspuns anunţului postatde universitatea canadiană ce dorea să găsească acele persoane care auexperimentat senzaţia unor "frisoane" - semnal al unei plăceriextreme - în timp ce ascultau muzică. Cu ajutorul unor dispozitive deimagistică, savanţii canadieni, coordonaţi de Valorie Salimpoor şi RobertZatorre, au măsurat secreţia de dopamină şi activitatea cerebrală. În paralel,câţiva senzori transmiteau informaţii utile despre ritmul cardiac şi celrespirator al voluntarilor, temperatura corporală a acestora şi declanşareafrisoanelor de plăcere la nivelul epidermei.

Potrivit rezultatelor acestui studiu, ce afost publicat în revista Nature Neuroscience, dopamina este secretată atât înperioada de anticipare a plăcerii cauzate de muzica ascultată, cât şi înperioada declanşării "frisonului de plăcere", considerat momentul devârf din punct de vedere emoţional. Este vorba de două procese fiziologicedistincte, ce implică zone diferite din centrul creierului.

În timpul momentului în care s-a înregistratmaximul de plăcere, s-a activat nucleul accumbens, implicat în senzaţia deeuforie, cauzată de administrarea unor psihostimulente precum cocaina. Cu puţintimp înainte, în momentul de anticipare, secreţia de dopamină a fostînregistrată într-o altă zonă a creierului - nucleul caudat.

Secreţia de dopamină variază în funcţie deintensitatea emoţiei şi a plăcerii resimţite, în comparaţie cu măsurătorileefectuate de savanţi, în timp ce voluntarii ascultau o "muzicăneutră". "Rezultatele noastre ne ajută să explicăm motivele pentrucare muzica are o valoare atât de mare în toate societăţile umane", audeclarat cercetătorii. „Acest studiu ne ajută să înţelegem mai bine de cemuzica poate fi utilizată cu mare eficienţă în timpul unor ritualuri, înmarketing şi în filme, cu scopul de a induce o stare hedonică", au adăugatautorii studiului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-01-09
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...