2017-01-17 11:13

SPECIAL


N-avem turiști, dar avem urși!

 |  17:28
N-avem turiști, dar avem urși!

Recent,secretarul general al OMT (Organizația Mondială a Turismului), Taleb Rifai,care ne-a vizitat țara, ne-a făcut o recomandare de a atrage vizitatori înzonele de munte, rurale, în Delta Dunării și la mănăstiri, comparând România,din punctul de vedere al reliefului, cu țări precum Elveția sau Slovenia. Astadacă vrem ca în următorii doi, trei ani să ne dublăm numărul de turiștistrăini, care ar fi la ora actuală de 1,3 milioane pe an.

Proprietariide pensiuni, gata să pună lacătul pe afaceri

E foarteadevărat, există nenumărate zone pitorești de deal și de munte neexploatateturistic, iar în cele consacrate lucrurile nu stau deloc bine în privințaîncasărilor. La Bușteni, spre exemplu, în ciuda eforturilor primarului de a seafișa lângă tot felul de personalități, în special din viața sportivă, Bute,Mutu sau Năstase, mulți dintre proprietarii de pensiuni sunt gata să punălacătul pe afacerile lor. O vilă superbă de 3 stele, situată într-o pozițiepanoramică a orașului, cu şase niveluri și o suprafață de peste 650 de metri aajuns să valoreze sub 500 de mii de euro. Dintre cele zece apartamente,mobilate luxos și cu bucătării decupate din revistele de specialitate parcă,dacă se închiriază trei, și doar pe perioada weekendului, la prețul de 70 delei, pentru prima zi și 60, dacă turistul vrea să stea mai mult.

Deși seaflă în punctul de pornire pentru cele mai multe și mai frumoase trasee montanedin Bucegi, Bușteniul pierde la capitolul siguranța turistului. Ceea ce nu iaîn calcul domnul Taleb Rifai, secretarul general al OMT mai sus menționat, estecă în țara noastră, care beneficiază de o geografie optimă pentru practicareaturismului de toate tipurile, există încă pericolul de a fi mâncat de urs înpădurile din vecinătatea stațiunilor și chiar în interiorul acestora. Teîntâlnești cu mistrețul pe plajă sau, dacă îți faci o casă de vacanță într-ozonă mai sălbatică, ai toate șansele ca la următorul concediu să găsești doarfundația, pentru că hoții de lemn, fierși geam „rad” totul nestingheriți pe unde trec.

La Sinaia,perla turismului montan românesc, a apărut un nou tip de șicană, pe care și-lfac vecinii certați între ei sau cei care vor să se răzbune pe mașinilebucureștenilor fițoși veniți în vacanță. Nu mai ridică ștergătoarele și nu maizgârie cu cheia caroseria, ci aruncă ceva de mâncare sub autoturism. Când vinesă ia masa la tomberoane, ursul va mirosi resturile de sub autotursimulnefericitului. Îl ridică într-o labă, îl întoarce cu susul în jos și, dacă nureușește să-și astâmpere foamea, face mașina zob. Și ce poate fi mai„distractiv” pentru amatorii de șotii?

Mâncare șiașternuturi ecologice pentru turiștii iubitori de munte

Demaratăîn trombă, înainte de explozia prețurilor de pe piața imobiliară și aflatăprintre factorii generatori ai acesteia, afacerea pensiunilor turistice seînfățișa drept una deosebit de profitabilă micilor investitori din zona Rucăr,Bran, Moeciu de Sus și cel de Jos, Fundata sau Râșnov. Localnicii, dar șiorășenii cu ceva „mălai” prin conturi, au împânzit zona cu tot felul de cabaneși căbănuțe, pe care s-au străduit, în fel și chip, să le facă atractive, înciuda infrastructurii mai mult decât precare. Au organizat parcări în curțilevilelor, spații de joacă pentru copii, au adus chiar și plasă de sărit, pentrudependenții de acest sport. Arhitectura imobilelor a fost pusă pe plansecundar, pe primul fiind exploatarea optimă a spațiului disponibil, astfelîncât să rezulte maximul posibil de camere și, dacă s-ar putea, toate orientatecătre obiectivele naturale și pitorești din jur. Mâncarea servită cliențiloreste ecologică 100%, iar într-unele pensiuni, chiar și așternuturile suntecologice, din bumbac în același procent, detergenții cu care sunt spălate saubalsamul amplifică senzațiile de proaspăt și curat. Fântâni rustice, mori deapă, mușcate și petunii sănătoase, pavele din granit lăcuite, mobiler dinratan, pitici de grădină, lămpi exterioare cu becuri ecologice. Patronii n-aufăcut economie de imaginație, dar nici de... portofel.

„Nici străinii nu nemai vizitează ca înainte…”

Unii dintre proprietarii de pensiuni servesc clienții cotla cot cu angajații, iar ospătarii sunt îmbrăcați în costume tradiționale,impecabile. Totul pentru momirea Măriei Sale Clientul. Meniurile sunt și elesofisticate: piept de rață cu dulceață de căpșune și afine. Numai că El,clientul de card bogat și din mașină de fițe scoborâtor, nu-și prea aratăochișorii în weekend pe la porțile tradiționale ale locantelor. Dacă într-unelestațiuni balneo-climaterice vântul șuieră prin hoteluri părăginite, aici îșiface treaba prin spații noi, construite în anii aceștia. Lipsa clienților îidisperă pe investitori. Unii se pregătesc de faliment, alții nu mai continuă ceau început, iar densitatea spațiilor de cazare nivelează profiturile la o cotăcare abia acoperă dările către stat sau salariile angajaților. „Turiștii nuprea vin, poate doar la sfârșit de săptămână, dar și atunci rar, spune Călin,angajatul unei pensiuni din Moeciu de Jos. Nici străinii nu ne mai vizitează caînainte. Noi ne pregătim de fiecare dată, cu de toate, dar nu apar clienții.Unii preferă să stea la cort și să-și facă singuri grătar. Ne simțim trădați.Sunt foarte multe pensiuni și hoteluri goale la ora asta, vineri, când vremea esuperbă.”

Cazare în mașină, substele…

Pe timp decriză, opțiunea turiștilor este în perfectă consonanță cu adâncimeabuzunarului. La Bușteni, pe Valea Cerbului, Orașul de rulote și corturifuncționează și anul acesta la toți parametrii. Spre deosebire de altădată„locuitorii” au venit cu idei noi de îmbunătățire a spațiilor de cazare delângă gârlă. Și-au făcut curți în care au montat lămpi solare. Decorul pare maiospitalier. Și natura e mai generoasă, astfel că, la tomberoane poposescalături de urșI, vulpi și câini comunitari care, uneori, se încaieră pe vreociozvârtă mucegăită.

Integrareaoamenilor în sânul naturii este perfectă și de aici și până la reînviereaComunei Primitive nu mai e decât un singur pas. Bărbații cară ziua chituci delemn, îmbrăcați sumar, aprind focul cu chibritul, dar există și cremene sauiască din belșug. Ochii sălbăticiunilor licăresc noaptea din tufișuri. Femeiletaie hălcile de carne crudă, pe care le aruncă apoi, pe grătarul încins. Cu 10lei, cât plătesc la intrarea pe Vale, pot sta cât vor. Ce le trebuie hotel saupensiune turistică de 3 stele? Noaptea sunt mii pe cerul de deasupra lor și eatât de bine!

„De ce săarunc cu banii, tocmai acum, în plină criză?, ne întreabă Viorel Malanciuc dinRoman. M-am scos de la întreținere din aprilie. Sunt cu nevasta, copilu',motanu' și cu ai mei, cu mămica și tăticu'. Săraca mama, are reumatism șidimineața o bate cu urzici tăticu'. Și se simte mai bine, să știți! Oricât defrig ar fi, ne descurcăm noi, dormim în mașină, ne înghesuim, avem și plapumă.Abia în septembrie ne întoarcem acasă. Aici nu plătesc curentul, nici cablul,nici internetul și nici telefonul fix. Natură, sport și sănătate. Uite, colo pârâulunde ne putem spăla, avem și toalete publice, nu ne plângem, e frumos. Dacăpot, stau până în octombrie. Vă dați seama cât aș economisi la un apartament dedouă camere?”


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-02-28

Mai multe imagini:
N-avem turiști, dar avem urși!
zoom
N-avem turiști, dar avem urși!
zoom
N-avem turiști, dar avem urși!
zoom

N-avem turiști, dar avem urși!
zoom
N-avem turiști, dar avem urși!
zoom
N-avem turiști, dar avem urși!
zoom

N-avem turiști, dar avem urși!
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image